Ποιος να εισακούσει τις «φωνές» των Βορειοηπειρωτών;
Σώμα του μπλοκ, 22/11/2007 - 21:11
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Αυτή την περίοδο η Ελληνική Πολιτεία έχει στραμμένη την προσοχή και το ενδιαφέρον της στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, επιζητώντας τρόπους να πείσει την διεθνή κοινή γνώμη για τις αλυτρωτικές ενέργειες των Σκοπιανών και την οικειοποίηση του ονόματος της Μακεδονίας. Η ατμόσφαιρα και στην Ελλάδα όλο και ηλεκτρίζεται περισσότερο. Οι αλυτρωτικές επιδιώξεις των Σκοπιανών κλιμακώνονται και οι δυο γειτονικοί λαοί αλληλοϋποβλέπονται.
Μας απορροφάει το «Σκοπιανό» και όλο και εγκαταλείπουμε ένα άλλο καίριο εθνικό μας θέμα, το Βορειοηπειρωτικό και τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, τη λεγόμενη ελληνική μειονότητα, στη βουλιμία αλβανικών και ξένων συμφερόντων.
Η υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών έχει καταντήσει πάγια πολιτική των Αλβανών σε ολόκληρο τον βορειοηπειρωτικό χώρο. Οι διαμαρτυρίες των Βορειοηπειρωτών προς τους αρμόδιους φορείς του αλβανικού κράτους δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Καταπατήσεις γης που ανήκει στο ελληνικό στοιχείο παρατηρούνται τόσο στην περιοχή της Χειμάρας (διαμαρτύρεται ο Δήμαρχος της Χειμάρας κ. Βασ. Μπολάνος, χωρίς να εισακούεται), όσο και στις περιοχές των Αγίων Σαράντα, του Αργυροκάστρου και της Δ(ε)ρόπολης. Η αρπαγή της γης πραγματοποιείται με νόμους, που αποκλείουν τη δίκαιη κατανομή της στους μειονοτικούς πληθυσμούς.
Γράφει η Μαρία Δεληθανάση (Καθημερινή 11-11-07) για το αλβανικό κράτος που δεν σέβεται ούτε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, επιδικάζοντας παραχώρηση εκτάσεων, που ανήκουν στους γηγενείς Έλληνες, σε Αλβανούς.
Είναι γνωστό ότι κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας τη γη κατείχαν μπέηδες και αγάδες, που την καλλιεργούσαν ντόπιοι πληθυσμοί, οι ραγιάδες. Μετά την ίδρυση του αλβανικού κράτους τεράστιες εκτάσεις περιήλθαν στην κατοχή Αλβανών τσιφλικάδων. Με την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος οι ιδιοκτησίες μεταβιβάστηκαν στους κρατικούς συνεταιρισμούς. Η ιδιοκτησία καταργήθηκε. Τα πάντα ανήκουν στο κράτος και οι κάτοικοι εργάζονται στους συνεταιρισμούς με κάποιο ανεπαρκέστατο ημερομίσθιο. Και μετά την κατάρρευση του καθεστώτος και την επάνοδο της δημοκρατίας στη χώρα, οι ατομικές περιουσίες που αρπάχτηκαν από τους ιδιοκτήτες και κρατικοποιήθηκαν, καθώς και εκείνες που ανήκαν στην Εκκλησία και στα Μοναστήρια, δεν επιστράφηκαν στους δικαιούχους.
Η αλβανική ηγεσία εφευρίσκει προφάσεις καταστρατήγησης των δικαστικών αποφάσεων και υφαρπαγής των περιουσιών.
Η αθρόα μετανάστευση των Βορειοηπειρωτών προς την Ελλάδα επέφερε μεταβολές στην πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής προς όφελος των Αλβανών. Το κράτος στηριζόμενο σ’ αυτή την σύνθεση του πληθυσμού, όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί, βρίσκει προφάσεις να αποδίδει περιουσίες στους Αλβανούς, αποστερώντας τους Έλληνες της πατρικής τους γης.
Και ο πρώην υπουργός και βουλευτής κ. Αντώνης Φούσας με επιστολή του προς την υπουργό των Εξωτερικών («Πρωινός Λόγος» - Τρίτη 13-11-07) αναφέρεται με στοιχεία στην υφαρπαγή των περιουσιών των ομογενών στις περιοχές της Χειμάρας, των Αγίων Σαράντα και Αργυροκάστρου και ζητάει άμεσες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Ο κ. Φούσας υπογραμμίζει ότι «σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζονται και αποφάσεις Αλβανικών Δικαστηρίων, τα οποία δικαίωσαν αμετακλήτως τους ιδιοκτήτες Βορειοηπειρώτες, διότι τα στοιχεία και οι τίτλοι ήταν σαφώς υπέρ τους».
Η παράκληση του κ. Φούσα προς την υπουργό των Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των Βορειοηπειρωτών, είναι και παράκληση όλων των Βορειοηπειρωτών, οι οποίοι ζουν στους πατρογονικούς τους τόπους ή εργάζονται σε άλλες περιοχές της Αλβανίας και εκείνων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, οι οποίοι δεν έχουν αποκοπεί από τα πατρικά τους σπίτια, αλλά έχουν κατά νου, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν να επιστρέψουν στον τόπο της καταγωγής τους.
Ακούγονται φωνές αγωνίας από την ελληνική μειονότητα. Ο μόνος τρόπος αντίδρασης που τους έχει απομείνει είναι οι αγωνιώδεις παρακλητικές φωνές προς τη «Μητέρα Πατρίδα». Παρακαλούν να εισακουσθούν οι παρακλήσεις τους και να προβεί η ελληνική κυβέρνηση στις αναγκαίες και νόμιμες ενέργειες, εντός των ορίων των διακρατικών σχέσεων, ώστε να σταματήσει η αυθαίρετη υφαρπαγή των περιουσιών από τους νόμιμους κατόχους τους.
Η πάγια πολιτική των Αλβανών απέναντι στην ελληνική μειονότητα είναι γνωστή από παλιά. Χρειάζεται, όμως, κάποτε να κινηθούν τα θολά νερά. Το ελληνικό στοιχείο, που ζει στα όρια του αλβανικού κράτους, ποτέ δεν ευνοήθηκε από τους Αλβανούς ιθύνοντες. Αντίθετα, σε κάθε ευκαιρία, διώχτηκε για την φυλετική του καταγωγή. Η ηγεσία της Αλβανίας μετήλθε κάθε είδους τρόπους και μέσα ώστε να εξαναγκαστούν οι Βορειοηπειρώτες να μεταναστεύσουν, με απώτερους στόχους την πληθυσμιακή δημογραφική αλλοίωση και την απομάκρυνσή τους από τις πατρογονικές τους εστίες. Οι ανθελληνικές προκλήσεις εις βάρος των ομογενών μας δεν έχουν τελειωμό. Η καταπάτηση, όχι μόνο των περιουσιών, αλλά όλων των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας όλο και πληθαίνουν.
Διαμαρτύρονται οι Έλληνες της Χειμάρας και ζητούν από την αλβανική κυβέρνηση σεβασμό των δικαιωμάτων τους, αλλά οι διαμαρτυρίες τους πνίγονται, χωρίς καμιά ανταπόκριση. Από το άλλο μέρος οι Τσάμηδες έχουν αποθρασυνθεί. Η οργάνωση «Τσαμουριά» διεκδικεί περιουσίες στην Ελλάδα.
Είναι καιρός να δώσουμε προσοχή στη δημιουργηθείσα κατάσταση και να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για να μη θρηνήσουμε πάνω σε ερείπια από δική μας αδιαφορία και αμέλεια.
Γράφει: Νίκος Υφαντής
Αναδημοσίευση από τον Π.Λ.