Η Αλβανία σχεδιάζει πυρηνικό εργοστάσιο εκατό χιλιόμετρα από τα σύνορα


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Η Αλβανία σχεδιάζει πυρηνικό εργοστάσιο εκατό χιλιόμετρα από τα σύνορα
OΧΙ ΝΕO ΤΣΕΡΝOΜΠΙΛ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ!
Τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης συναντά ο Σαλί Μπερίσα Κινητοποιούνται οικολογικές οργανώσεις και φορείς στην Κέρκυρα

Όλο πιο άμεσος και ορατός γίνεται ο κίνδυνος δημιουργίας πυρηνικού κλοιού γύρω από την Ελλάδα. Η ραδιενέργεια δεν έχει σύνορα. Οι μνήμες του Τσερνόμπιλ είναι ακόμη νωπές, αλλά παρόλα αυτά η εξαιρετικά σεισμογενής περιοχή των Βαλκανίων μετατρέπεται σε χώρο εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων.
Η κατάσταση αφορά άμεσα την χώρα μας αλλά και την περιοχή μας η οποία αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί της Αλβανικής Κυβέρνησης θα βρεθεί με τον πυρηνικό εφιάλτη πάνω από το κεφάλι της. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα, την πρόσφατη πρότασή του για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην χώρα –στην περιοχή μεταξύ Αυλώνας και Δυρραχίου, εκατό μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα– για την παραγωγή ενέργειας, σημειώνοντας πως «σε περίπτωση που η αλβανική κυβέρνηση αποκλείσει, λόγω προκαταλήψεων, την προοπτική παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, η οποία αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές, καθαρές, σημαντικές και ισχυρές πηγές της ενέργειας, τότε θα κάνει ένα ασυγχώρητο λάθος στην ενεργειακή της στρατηγική».
«Νομίζω» είπε ο κ. Μπερίσα, «ότι η Αλβανία μπορεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής, με τη στρατηγική θέση που κατέχει».
Σκληρή και άμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλιστικό Κόμμα), που μέσω του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας Εριόν Μπράτσε χαρακτήρισε την πρόταση του κ. Μπερίσα επικίνδυνη.
Σύμφωνα με τον κ. Μπράτσε «πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν δέχονται να κατασκευάσουν τέτοιους πυρηνικούς σταθμούς για την παραγωγή της ενέργειας, λόγω των πολύ σοβαρών και αρνητικών προβλημάτων που προκαλούν, όπως στην περίπτωση του Τσέρνομπιλ».
Στη συνέχεια ο κ. Μπράτσε δήλωσε ότι «ο κ. Μπερίσα δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει εν ονόματι του αλβανικού λαού», και πρόσθεσε ότι «για τέτοια πολύ σημαντικά θέματα δεν αποφασίζει ένας πρωθυπουργός ή μία κυβέρνηση, αλλά ο λαός, ο οποίος - σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας - θα πρέπει να εκφράσει την άποψή του με δημοψήφισμα».
Την απόλυτη αντίθεσή του στην ιδέα του κ. Μπερίσα εξέφρασε και ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης Ιλίρ Μέτα.
Στα σχέδια των Αλβανών για την εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου στην Αυλώνα αντιδρούν οικολογικές οργανώσεις και φορείς της Κέρκυρας. Το δίκτυο «ΟικοΚερκυρα» καταδικάζει την πρόθεση της Αλβανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή. Ζητάει από την Ελληνική κυβέρνηση να εκφράσει τις αντιρρήσεις της προς την Αλβανική κυβέρνηση, αλλά και προς τις κυβερνήσεις των υπολοίπων Βαλκανικών χωρών που ανακοίνωσαν επίσης το ενδιαφέρον τους για κατασκευή Πυρηνικών Αντιδραστήρων.
Το ΟικοΚερκυρα κατήγγειλε ήδη το γεγονός στο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SouthEast European Network), στα πλαίσια του οποίου συμμετείχε σε συνάντηση που έγινε για τις μεταφορές ενέργειας στην Κροατία πριν 2 εβδομάδες και έστειλε ερώτηση προς τις συνεργαζόμενες μέσω του δικτύου αυτού, οργανώσεις της Αλβανίας.
Με πρωτοβουλίες του Δικτύου και με την στήριξη του γραφείου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κροατίας έχουν προγραμματιστεί στους επόμενους μήνες επισκέψεις ειδικών επιστημόνων στην Αλβανία για ενημέρωση γύρω από θέματα που αφορούν το ενεργειακό ζήτημα.

Αναδημοσίευση από τον Π.Λ