485 εκ. ευρώ εισρέουν για έργα στην Ήπειρο. Από το εγκεκριμένο ήδη νέο ΠΕΠ


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Απαραίτητη για την υλοποίησή τους η πιστοποίηση των φορέων • «Καμπανάκι» και για τα έργα-γέφυρες • Τι είπε χθες ο Περιφερειάρχης.

Με εγκεκριμένο το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και με 485 εκατομμύρια ευρώ να εισρέουν στην περιοχή μόνο από το Ευρωπαικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, η Ήπειρος και όλοι οι φορείς της καλούνται να ανταποκριθούν στην μεγάλη πρόκληση του Δ΄ ΚΠΣ.
Οι αλλαγές που συνοδεύουν την νέα προγραμματική περίοδο, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και σε επίπεδο υλοποίησης έργων είναι πολλές με σημαντικότερη βέβαια την υποχρέωση πιστοποίησης των φορέων. Πέραν όλων αυτών, φαίνεται ότι δημιουργείται ένα ακόμη πρόβλημα με τα έργα που είχαν χαρακτηριστεί ως «γέφυρες». Η Κοινότητα, μετά το αίτημα που έχει υποβάλλει η χώρα μας για παράταση του Γ΄ ΚΠΣ κατά ένα χρόνο στις πυρόπληκτες περιφέρειες, εξετάζει πολύ σοβαρά την περικοπή των συγκεκριμένων έργων και την συνέχιση μόνο όσων έχουν προυπολογισμό άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα σε τρία έργα της Ηπείρου. Στην Κενάν Μεσσαρέ, στον ΧΥΤΑ Ιωαννίνων και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για το πρώτο έργο καθώς εντάχθηκε στο ΠΕΠ το 2005 και έχει γίνει ήδη εκταμίευση πόρων, πράγμα που δεν συνέβη για τα άλλα δύο. Βέβαια κάθε εμπλοκή μπορεί να αποφευχθεί αν τα έργα αυτά ολοκληρωθούν μέσα στο χρονοδιάγραμμα του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2008.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Πανοζάχος, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες, υπογράμμισε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην απειληθεί κανένα από τα έργα της περιοχής.
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε εξαιρετικής σημασίας για την Ήπειρο την έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος και διευκρίνισε ότι η ενεργοποίησή του μπορεί πλέον να γίνει εντός του Δεκεμβρίου. Συνάμα απευθύνθηκε στους φορείς της περιοχής ζητώντας να κινήσουν την διαδικασία πιστοποίησης ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν έργα.
«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την τελευταία ευκαιρία. Να καλύψουμε τα κενά υποδομών και να κάνουμε βήματα ώστε να επιτευχθεί η σύγκλιση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της Κοινότητας» σημείωσε ο κ. Πανοζάχος.

Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, που είναι κοινό για την Ήπειρο, την Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα, αλλά με ονοματισμένους και δεσμευμένους πόρους για κάθε περιοχή, περιγράφονται με σαφήνεια οι στρατηγικοί στόχοι για την επόμενη εξαετία. Ωστόσο τα μέτρα, οι άξονες και τα έργα, θα συναποφασιστούν από τους φορείς της Ηπείρου το επόμενο διάστημα.
Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου, τόσο το ΕΣΠΑ όσο και το ΠΕΠ διαπνέονται από την Στρατηγική της Λισσαβόνας που είχε τεθεί ως όρος από την Κοινότητα. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι οι τρεις κεντρικοί πυλώνες είναι η ενίσχυση της οικονομίας και της εξωστρέφειας, η ενίσχυση της απασχόλησης και η καταπολέμηση της ανεργίας και η προστασία του περιβάλλοντος.
Ειδικά για το τελευταίο, η Κοινότητα για πρώτη φορά, θέτει όρο βαθμολόγησης των περιφερειών. Έτσι εάν δεν γίνονται τα απαραίτητα έργα και δεν λαμβάνονται τα ανάλογα μέτρα υπάρχει άμεσος κίνδυνος να αφαιρούνται κονδύλια από το ΠΕΠ.
Τα 485 εκατομμύρια που αναφέρονται στο ΠΕΠ προέρχονται μόνο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Θα ακολουθήσουν οι κατανομές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου, ανέφερε ότι τα χρήματα για τη νέα προγραμματική περίοδο είναι πολλά, με δεδομένο ότι από το πρόγραμμα δεν θα χρηματοδοτηθούν μεγάλα έργα όπως συμβαίνει σήμερα. «Τα χρήματα υπάρχουν. Θα πρέπει να κάνουμε την ανάλογη προετοιμασία ώστε να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις. Και αυτή την φορά, όρος απαράβατος είναι η εκπόνηση των μελετών», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Η πιστοποίηση των φορέων αποτελεί κανόνα προκειμένου να μπορέσουν να εκτελέσουν έργα. Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει είχε προσδιοριστεί με σχετική υπουργική απόφαση που είχε εκδοθεί πριν από έναν χρόνο. Τέτοια διαδικασία έχουν ξεκινήσει σήμερα οι Νομαρχίες Ιωαννίνων και Πρέβεζας, ο Δήμος Άρτας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Να σημειωθεί ότι μία ακόμη βασική αλλαγή κατά τη νέα προγραμματική περίοδο είναι το πλαφόν που ορίζεται για την χρηματοδότηση έργων. Έτσι στο Περιφερειακό Πρόγραμμα δεν θα μπορούν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις με προϋπολογισμό μικρότερο των 300 χιλιάδων ευρώ και προμήθειες κάτω των 200 χιλιάδων.

Ο κ. Πανοζάχος, στην διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε και στο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, υπενθυμίζοντας ότι τα Γιάννινα είναι ένας από τους εννέα περιφερειακούς πόλους ανάπτυξης που περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ.
Το Υπουργείο Οικονομίας έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να προτείνει ένα ενιαίο μοντέλο χρηματοδότησης και υλοποίησης των αντίστοιχων παρεμβάσεων. Σε τοπικό επίπεδο ο διάλογος θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι από το ΠΕΠ θα διατεθούν συγκεκριμένα κονδύλια για την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς όπως είπε η ανάπτυξη των Ιωαννίνων μπορεί να τροφοδοτήσει ολόκληρη την Ήπειρο.
Τέλος, ο κ. Πανοζάχος ρωτήθηκε και για τα Πρότυπα Καινοτόμα Σχέδια Ανάπτυξης καθώς η Περιφέρεια Ηπείρου μετέχει με εκπρόσωπό της στην Επιτροπή Αξιολόγησης του Υπουργείου Οικονομίας. Όπως ανέφερε η Επιτροπή έχει καταγράψει τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί όμως ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησής τους.