Στην Ήπειρο και στην Βόρειο Ήπειρο.Λαμπρές εκδηλώσεις για την επέτειο του «ΟΧΙ»


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, οι Ηπειρώτες, σε πόλεις και χωριά, τίμησαν την επέτειο του "ΟΧΙ". Από τα αιματοβαμμένα χώματα του Καλπακίου, μέχρι το Βουλιαράτι της Βορείου Ηπείρου, και από τα ακριτικά χωριά του Πωγωνίου μέχρι τα Γιάννινα. Στις εκδηλώσεις που κορυφώθηκαν χθες στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Τασούλας ενώ παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
Ο εορτασμός στα Γιάννινα ξεκίνησε με την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και ολοκληρώθηκε με την παρέλαση μαθητών των σχολείων και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσία πλήθους κόσμου.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Τασούλας στις δηλώσεις που έκανε σημείωσε ότι το μήνυμα του έπους του 1940 είναι πάντα επίκαιρο και ικανό να εμπνέει τον Ελληνισμό. «Σήμερα δεν ακούμε τύμπανα πολέμου, αλλά ακούμε τύμπανα ειρήνης. Καμαρώσαμε τη νέα γενιά, την αυριανή Ελλάδα δηλαδή, να τιμά όσους μας έδωσαν την ελευθερία μας. Χρέος όλων και της πολιτείας είναι να φροντίσουμε την αυριανή Ελλάδα γιατί έτσι θα πάει ακόμη πιο μπροστά η χώρα μας», τόνισε στην δήλωσή του ο κ. Τασούλας.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην δήλωσή του επεσήμανε την ανάγκη να απελευθερωθούμε από ένα συγκεντρωτικό πελατειακό πολιτικό σύστημα. «Είναι μια μέρα ιστορικής σημασίας, καθοριστικής σημασίας για την πατρίδα, για την Ελλάδα για τον Ελληνισμό», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και παρατήρησε: «Χρειάζεται σήμερα να αποκτήσει ένα νέο νόημα η λέξη απελευθέρωση και η λέξη πατριωτισμός. Απαιτείται μπροστά στις μεγάλες εξελίξεις της εποχής να απελευθερώσουμε όλες μας τις δημιουργικές δυνάμεις, όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του Ελληνισμού, σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που επενδύει στον άνθρωπο, στη γνώση, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό μας, στην παράδοση μας, στην ταυτότητα μας. Αυτό απαιτεί όμως να απελευθερωθούμε από ένα πολιτικό σύστημα, έναν κρατισμό, μια πελατειακή λογική, έναν συγκεντρωτισμό που δυστυχώς συμβολίζεται και με τη σημερινή διακυβέρνηση, ένα πολιτικό σύστημα που αδικεί, απογοητεύει, περιθωριοποιεί, εμποδίζει την πρόοδο. Γι' αυτό είναι ανάγκη να λυτρώσουμε τον πολίτη μας, να λυτρώσουμε την περιφέρεια, να λυτρώσουμε βέβαια και τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη από αυτή την αντίληψη του πολιτικού συστήματος, του συγκεντρωτικού πελατειακού συστήματος. Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός που καλούμαστε να διαμορφώσουμε. Ανατροπή για να μπορούμε να έχουμε δημοκρατική εξέλιξη, αξιοποιώντας το καλύτερο που έχουμε στη χώρα μας. Τη νέα γενιά, τις δυνάμεις της περιφέρειας, τις δυνάμεις των πολιτών μας».

Την παραμονή της εθνικής επετείου, οι μνήμες από το έπος ζωντάνεψαν στο Καλπάκι, με την αναπαράσταση της μάχης και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Μαχητή. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη και κανένας δεν έμεινε ασυγκίνητος όταν από τους στρατιώτες της 8ης Μεραρχίας, ακούστηκε η ιαχή "αέρα", όπως και τότε, που στα Ηπειρωτικά βουνά πολεμούσε η ελληνική ψυχή.
Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, επίκεντρο του εορτασμού ήταν τα Γιάννινα. Το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία τον ιερό Μητροπολιτικό Ναό και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Μπιζανομάχων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση, όπου τον πρώτο λόγο τον είχαν οι μαθητές. Καταχειροκροτήθηκαν, για μία ακόμη φορά οι στρατιώτες της 8ης Μεραρχίας και οι συνοριακοί.
Με τις εκδηλώσεις στο ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο των πεσόντων του έπους του '40 στο χωριό Βουλιαράτι, ολοκλήρωσαν οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες τους εορτασμούς του θρυλικού ΟΧΙ.
Όπως κάθε χρόνο συγκεντρώθηκαν Έλληνες μειονοτικοί από όλους τους νότιους νομούς της χώρας, από τη Χιμάρα, τους Αγίους Σαράντα, το Δέλβινο, το Αργυρόκαστρο και την Πρεμετή.
Ειδική και τιμητική ήταν η παρουσία δεκάδων συγγενών των πεσόντων. Έφτασαν στο Βουλιαράτι, προερχόμενοι από όλες τις περιοχές της Ελλάδας για να αποτίσουν φόρο τιμής, να ανάψουν ένα κερί και να κάνουν τρισάγιο στους τάφους των συγγενών τους. Με τη δική τους βοήθεια σχεδόν όλοι, από τους 130 συνολικά τάφους στο συγκεκριμένο και μοναδικό οργανωμένο νεκροταφείο, έχουν τις φωτογραφίες των πεσόντων, αγνοουμένων πριν από μερικά χρόνια.
Ωστόσο, θλιβερός συνεχίζει να παραμένει ο απολογισμός σχετικά με την τύχη των οστών των Ελλήνων πεσόντων του έπους του '40 στο αλβανικό έδαφος.
Από περίπου δέκα χιλιάδες νεκρούς έχουν εντοπιστεί οι μισοί. Έχουν εκταφεί και συγκεντρωθεί τα οστά περίπου 600 πεσόντων. Τα οστά τους όμως επί τρία χρόνια στεγάζονται στους χώρους των εκκλησιών του Βουλιαρατιού και της Κλεισούρας, κλεισμένα σε μη ασφαλή κιβώτια, ενώ μόνο 130 αναπαύονται με αξιοπρέπεια στο στρατιωτικό νεκροταφείο, αφιερωμένο σε αυτούς, στο χωριό Βουλιαριάτι.

Αναδημοσίευση από τον Π.Λ