Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου :Και η Αλβανία ετοιμάζει πυρηνικό σταθμό;
Το σχόλιο στο οποίο απαντάτε δεν υπάρχει., 21/10/2007 - 09:29
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ;
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε χθες(18/10/07) ότι υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλη Γαλλική εταιρεία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Δυρράχιο της γειτονικής χώρας, μόλις 100 χλμ. από τα βόρεια σύνορά μας. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις της συμβούλου του Αλβανού Πρωθυπουργού Ζάνα Γκιουξόλι σε τηλεοπτικό σταθμό, ανάλογο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει αμερικανικές και ασιατικές εταιρείες.
Έτσι μετά την Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ρουμανία και την Αίγυπτο, που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, προστίθεται και η Αλβανία στις χώρες της άμεσης γειτονίας μας που επιδιώκουν την επίλυση του ενεργειακού τους προβλήματος με πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου επισημαίνει τον αδιέξοδο και επικίνδυνο δρόμο στον οποίο οδηγείται ολόκληρη η περιοχή από άφρονες αποφάσεις. Η πυρηνική ενέργεια με άλυτα τα προβλήματα ασφαλούς λειτουργίας και διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων, με τον πρόσθετο κίνδυνο μιάς ολοκληρωτικής καταστροφής από ένα ατύχημα ή ένα «τυφλό» χτύπημα, παραμένει μιά τεράστια απειλή για τη Ζωή, το Περιβάλλον, την Ειρήνη, ειδικότερα στη ρευστή και ασαφή περίοδο που διέρχεται ο Κόσμος σήμερα από γεωπολιτική σκοπιά.
Για άλλη μιά φορά καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους πολιτικές πρωτοβουλίες για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην περιοχή.
Με την ακολουθούμενη μέχρι τώρα παθητική στάση της στο θέμα της πυρηνικής απειλής αναλαμβάνει και η ίδια τεράστιες ευθύνες.
Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου
Μητροπόλεως 4, ΤΕΕ/Τμ. Δωδεκανήσου, Ρόδος, Τ.Κ. 85100, Ελλάδα Τηλ.. (0030)6936656947, FAX: (0030) 2241022462 URL: http://www.manw.org E mail: info#manw.org
Πηγή: Oneearth.gr
Ο Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση στο Ε.Κ. για τα πυρηνικά στην Αλβανία
Ο ΣΥΝ στο Ευρω-κοινοβούλιο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
• Κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Δυρράχιο της Αλβανίας
«Η κυβέρνηση της Αλβανίας ανακοίνωσε την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Δυρράχιο, ενώ και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σχεδιάζει, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό τύπο την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο έδαφός της», αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ό Έλληνας ευρωβουλευτής καλεί την Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε τόσο τα κράτη–μέλη της ΕΕ όσο και τα ενδιαφερόμενα προς ένταξη κράτη να εγκαταλείψουν σχέδια εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων και να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Πρόσφατα η κυβέρνηση της Αλβανίας ανακοίνωσε την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Δυρράχιο, ενώ και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σχεδιάζει, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό τύπο την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο έδαφός της.
Δεδομένου του δεσμευτικού στόχου της ΕΕ για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 20% έως το 2020 και για την διεύρυνση των δυνατοτήτων για εξοικονόμηση ενέργειας, και λαμβάνοντας υπόψιν την μεγάλη ανησυχία που επικρατεί στους Ευρωπαίους πολίτες και ιδιαίτερα στους πολίτες των κρατών μελών στη Μεσόγειο για τις προοπτικές ασφαλούς απόθεσης των πυρηνικών αποβλήτων, για τους κινδύνους που προκύπτουν από τη λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων, καθώς συνεχίζονται τα συνεχή μικρά ατυχήματα που λαμβάνουν χώρα σε πυρηνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο και επιπρόσθετα επειδή η περιοχή του Δυρραχίου στην Αλβανία είναι εξαιρετικά σεισμογενής, ερωτάται η Επιτροπή:
Ποια είναι η θέση της απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, που αφορούν άμεσα σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων οι οποίες έχουν προσανατολισμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και στα γειτονικά σε αυτές κράτη μέλη της ΕΕ; Προτίθεται η Επιτροπή, στο πνεύμα των πρόσφατων αποφάσεων της για παγκόσμια ηγετική συμμετοχή στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, να προβεί σε πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου τόσο τα κράτη μέλη της Ε.Ε. όσο και τα ενδιαφερόμενα προς ένταξη κράτη που αντιμετωπίζουν ενεργειακό έλλειμμα να πεισθούν να εγκαταλείψουν τα σχέδια για την εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων και να στραφούν προς τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας;»
18/10/2007
Το Γραφείο Τύπου