ΑΡΣΑΚΕΙΟ: Ανοιξε και επίσημα τις πόρτες του το Κολέγιο της Φιλεκπαιδευτικής στα Τίρανα
Προεπιλεγμένος τρόπος παρουσίασης, 15/10/2007 - 21:00
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Πέντε χιλιόμετρα έξω από τα Τίρανα, στον δρόμο προς το Ελμπασάν. Το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίριο που δεσπόζει στην περιοχή δεν μπορείς να το προσπεράσεις αδιάφορα. Το πιο σύγχρονο συγκρότημα των Βαλκανίων, το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο στα Τίρανα άνοιξε και επίσημα τις πόρτες του.
Την Παρασκευή το πρωί στο σχολείο δεν έγιναν μαθήματα. Ηταν για όλους μια ξεχωριστή μέρα. Η τελετή των εγκαινίων είχε οριστεί για τις 12.30, αλλά οι μικροί μαθητές είχαν καταλάβει από νωρίς τα παράθυρα του σχολείου τους, περιμένοντας τους καλεσμένους.
Το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο είναι το τέταρτο δίγλωσσο σχολείο που λειτουργεί σχεδόν μια δεκαετία στην Αλβανία, με απόλυτα επιτυχημένη πορεία, καταλαμβάνοντας εξέχουσα θέση στο εκπαιδευτικό «στάτους» της χώρας.
Στο σχολείο φοιτούν σήμερα 450 μαθητές, κυρίως παιδιά αστικών οικογενειών της αλβανικής πρωτεύουσας. Διαθέτει νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο από το οποίο του χρόνου θα αποφοιτήσουν οι πρώτοι Αλβανοί μαθητές. Το σχολείο ακολουθεί το πρόγραμμα και τη διδακτέα ύλη των αλβανικών σχολείων αλλά με ενισχυμένη τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Ολοι οι μαθητές του γνωρίζουν άριστα Ελληνικά αφού διδάσκονται στη γλώσσα αυτή Λογοτεχνία, Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, Δημοκρατικό Πολίτευμα, Γεωγραφία και Πληροφορική. Στο σχολείο διδάσκουν 46 εκπαιδευτικοί από τους οποίους οι 10 είναι Ελληνες, ενώ διευθύνεται από δύο πρώην διευθύντριες των Αρσακείων Σχολείων της Αθήνας.
Το Αρσάκειο Τιράνων ξεκίνησε τη λειτουργία του σε νοικιασμένο κτίριο, το 1998, με 77 μαθητές στην πρώτη τάξη του δημοτικού ακολουθώντας τις βαθμίδες του αλβανικού εκπαιδευτικού συστήματος, που μέχρι πέρσι περιελάμβανε δύο τετραετείς κύκλους σπουδών. Από φέτος, στην Αλβανία, ακολουθείται το ελληνικό εκπαιδευτικό μοντέλο της 9ετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης (6 χρόνια το δημοτικό, 3 το γυμνάσιο).
Τα εγκαίνια του σχολείου τέλεσε την Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος είπε ότι η πρωτοβουλία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας να ιδρύσει στη γειτονική χώρα Αρσάκειο θα τονώσει ουσιαστικά τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας των δυο χωρών.
Για το όραμα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, «ένα όραμα παιδείας, ένα όραμα πολιτισμού, ένα όραμα φιλίας και συνεργασίας» μίλησε, δίκαια συγκινημένος, ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και οικοδεσπότης στην τελετή των εγκαινίων Γ. Μπαμπινιώτης. «Η μικρή Ελλάδα δεν είχε και δεν έχει πρόθεση "διείσδυσης" στις γειτονικές χώρες με την πολιτική έννοια του όρου», είπε. «Είχε και έχει τη φιλοδοξία με τη μακραίωνη, διεθνώς αναγνωρισμένη παράδοση παιδείας και πολιτισμού που διαθέτει, να δώσει πρώτη το χέρι για μια ουσιαστική γνωριμία και συνεργασία με γειτονικές χώρες, που δεν μπορεί παρά να ξεκινάει από την παιδεία».
Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία ως μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που είναι καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας του σχολείου, διατηρώντας τα δίδακτρα σε χαμηλά επίπεδα. Το ετήσιο κόστος της φοίτησης στο Αρσάκειο των Τιράνων κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 1.200 δολαρίων. Το Αρσάκειο Τιράνων, το πρώτο εκτός ελλαδικού χώρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, χτίστηκε από πόρους του προγράμματος Αναπτυξιακής Συνεργασίας που χειρίζεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ συνέδραμαν οικονομικά και Ελληνες ιδιώτες χορηγοί.
Το νέο ιδιόκτητο κτίριο του Αρσακείου καταλαμβάνει 4.000 τ.μ. σε οικόπεδο 100 στρεμμάτων και παραδόθηκε στους μαθητές του τον περασμένο Μάιο. Το κτίριο, που διακρίνεται για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική του όψη, με κυρίαρχο στοιχείο τα εμφανή μπετά, είναι από τα πιο σύγχρονα των Βαλκανίων, ειδικά μελετημένο από καθητητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κατασκευασμένο με υψηλές προδιαγραφές λειτουργικότητας, αισθητικής και ασφαλείας. Οι αίθουσες είναι κατανεμημένες σε 4 στάθμες, λουσμένες στο φως, ενώ η καθεμιά διαθέτει «ιδιωτικό» υπαίθριο χώρο προς τις εξωτερικές πλευρές του κτιρίου. Το σχολείο διαθέτει επίσης εργαστήρια Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, πλήρως εξοπλισμένα με τα πιο σύγχρονα μέσα, Βιβλιοθήκη, αίθουσες Μουσικής, Γυμναστικής και πολλαπλών χρήσ
Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (15/10/07)
Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ