Η ΘΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ= Ανιδιοτελής προσπάθεια αναζωογόνησης της καμένης «Αμπέλου» στην Αλβανία
Σχόλιο: προστέθηκε το %subject., 05/09/2007 - 18:32
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Για άλλη μια χρονιά, εορτάστηκε στα Τίρανα η επέτειος ενθρόνισης (Ι5η) του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου. Η ημέρα ενθρόνισης του αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας και χαρακτηρίζεται ως το ξεκίνημα της κανονικής αναγέννησης της. Η Ανάσταση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας φέρει την ανεξίτηλη σφραγίδα της προσωπικότητας του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου. Ο Μακαριώτατος είναι μια προσωπικότητα που δεσπόζει στο θρησκευτικό χώρο και έχει πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο και είναι καταρτισμένος ακαδημαϊκός. Το κύριο χαρακτηριστικό του ιεραποστολικού του έργου για 16 χρόνια στην Αλβανία είναι η αγάπη. Προσπαθεί να λειάνει το πέτρινο έδαφος και να αναζωογονήσει την καμένη «Άμπελο», που άφησε πίσω του ο διωγμός της πίστεως.
Τα αποτελέσματα της δράσης και του μόχθου του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, είναι ορατά απ' όλους. Παρά τις δυσκολίες που καθημερινά παρουσιάζονται και οι οποίες έχουν σχέση κυρίως με τις κοινωνικές αντιξοότητες και τις ιστορικές παρεξηγήσεις. Μάλιστα οι δυσχέρειες κάνουν την αγάπη του να ακτινοβολεί ακόμη περισσότερο.
Επιβλήθηκε με την αγάπη του
Μιά από μόνο του το γεγονός, ότι ο Μακαριώτατος μετά από δεκαετίες πνευματικής νέκρωσης άγγιξε τις καρδιές των ανθρώπων στην Αλβανία. Κατόρθωσε με δύο λόγια το ακατόρθωτο. Να επιβληθεί με την αγάπη του. Όχι μόνο στο λαό, αλλά και στην εξουσία. Ας μην ξεχνάμε την αντίδραση των πιστών στο περίφημο δημοψήφισμα του 1994 για το Σύνταγμα, που αποσκοπούσε στην απομάκρυνση του από την Αλβανία. Αποδείχθηκε ότι η εξουσία της αγάπης μπορεί να νικήσει την αγάπη για την εξουσία.
Η Ορθόδοξη Κοινότητα της Αλβανίας δεν είναι σήμερα απλά αναγνωρισμένη και οργανωμένη, αλλά προσδιορίζει και τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής ένταξης της Αλβανίας. Είναι σταθερή η φωνή του για τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αλβανίας. Αυτό το αναγνωρίζει όχι μόνο το Ορθόδοξο ποίμνιο, αλλά και η ανώτατη πολιτική ηγεσία της Αλβανίας.
Με σύνθημα του την αγάπη, την ανεκτικότητα και το σεβασμό προς όλους (ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους και το θρήσκευμα τους), ένωσε τους Ορθόδοξους (Αλβανόφωνους, Έλληνες, Ελληνόβλαχους και Σλάβους) και διασφάλισε την ειρηνική συνύπαρξη με τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες. Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για τις πολιτικές ζυμώσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ποικίλες δράσεις και παρεμβάσεις
Με ποικίλες δράσεις και παρεμβάσεις η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, υπό την πεφωτισμένη καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, αποτελεί αναπτυξιακό παράγοντα. Θα πρέπει να τη μιμηθούν οι διάφορες Οργανώσεις, που επιδιώκουν να συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συνανθρώπων μας.
Τα εργαλεία με τα οποία ο Αρχιεπίσκοπος επιτελεί το θαυμαστό έργο του, πέρα από τους οικονομικούς πόρους και την καλή διαχείριση τους, είναι η θεία φώτιση, η προσευχή και η αγνή αγάπη.
Ιδιαίτερα θα μπορούσε να αναφερθεί κανείς στη φροντίδα και τους ευέλικτους χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου για τη συγκρότηση της Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας, με την Ιερά Σύνοδο, της οποίας προεδρεύει, να έχει σήμερα επτά μέλη.
Ξεπερνούν τους 140 οι κληρικοί που χειροτονήθηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο σ' ολόκληρη την Αλβανία, αφού εκπαιδεύτηκαν κατάλληλα ως υπότροφοι στη Θεολογική Ακαδημία «ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ» στο Δυρράχιο. Οι ιερείς αυτοί μισθοδοτούνται από την Αρχιεπισκοπή. ΤΙ χειροτονία των ιερέων αποτέλεσε εγχείρημα τολμηρό, αλλά ιδιαίτερα ευεργετικό-Παρηγοριά για το Ορθόδοξο ποίμνιο και ενέργεια ουσιαστική για την αναδιοργάνωση των Ορθόδοξων ενοριών.
Κτίστηκαν δεκάδες νέοι Ορθόδοξοι ναοί, όχι μόνο με χρήματα που εξασφάλισε ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά με διαρκή κόπο και προσωπική επίβλεψη σε κάθε γωνιά της Αλβανίας. Η ανέγερση νέων ναών κάλυψε τις ανάγκες της λατρευτικής ζωής των Ευχαριστιακών κοινοτήτων. Πρόσθεσε καινούργια στοιχεία στην αλβανική αρχιτεκτονική. Τονώθηκε το αίσθημα των Ορθοδόξων με τα μεγαλοπρεπή κτίρια. Παράλληλα απασχολήθηκαν πολλοί εργάτες και ενισχύθηκε η τοπική οικονομία.
Επίσης δεκάδες ναοί επισκευάστηκαν. Σε μια εποχή που πολύς λόγος γίνεται για την πολιτιστική κληρονομιά των λαών της Βαλκανικής και την προσφορά της Ορθοδοξίας στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, προσλαμβάνει ευρεία διάσταση η πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου για την αναστήλωση, ανάδειξη και προβολή των ναών μνημείων.
Ευαίσθητος στα προβλήματα της νεολαίας, ο Αρχιεπίσκοπος δημιούργησε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Λειτουργούν με σκοπό την εκκλησιαστική και θεολογική κατάρτιση το Εκκλησιαστικό Λύκειο Αργυροκάστρου και η Θεολογική Ακαδημία Δυρραχίου. Ταυτόχρονα λειτουργούν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Επαγγελματικά Λύκεια, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και Οικοτροφεία σε ορεινές περιοχές. Παράλληλα συγκροτούνται σε ιδιόκτητα πνευματικά κέντρα πόλεων και χωριών νεανικές κατηχητικές ομάδες. Κάθε καλοκαίρι συμμετέχουν στις κατασκηνώσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας εκατοντάδες νέοι και νέες.
Γι' όλο αυτό το έργο, οι λεπτομέρειες του οποίου απαιτούν χρόνο και σελίδες για να περιγραφούν, η Θεία Πρόνοια προετοίμασε κατάλληλα τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, που είναι προικισμένη θρησκευτική φυσιογνωμία και εξαιρετική ανθρώπινη προσωπικότητα, με τη δοκιμασία και την εμπειρία της ιεραποστολής στην Αφρική.
Πρωτοπορεί…
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος πρωτοπορεί και σ’ αυτό που ονομάζεται οικουμενική κίνηση και διαθρησκειακή επικοινωνία. Ως Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών και ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Εκκλησιών, θα μπορούσε να θεωρηθεί άριστος και φρόνιμος διδάσκαλος στον τομέα της άφοβης διαθρησκειακής επικοινωνίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η συνεισφορά του αυτή αναγνωρίζεται και πέρα από τον Ορθόδοξο κόσμο. Η επιμονή του να μη μεταχειρίζεται τη θρησκεία για αναμόχλευση παθών και δημιουργία ή συντήρηση αντιπαραθέσεων, τον έχει αναδείξει σε ηγετική φυσιογνωμία όχι μόνο στα διαταραγμένα Βαλκάνια, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Διδάσκει συνεχώς με το παράδειγμα της ζωής του και όχι από την πανεπιστημιακή καθέδρα, ούτε με διαλέξεις σε πολύφωτες αίθουσες και σχολαστικά ακροατήρια. Δίδασκει με το κήρυγμα του στα Ακροκεραύνεια Όρη, με τις γονυκλισίες του στο ιερό θυσιαστήριο ερειπωμένων ναών στη Μοσχόπολη, με το απλουστευμένο λεξιολόγιό του για τις γιαγιάδες της Πρεμετής, με την απαραίτητη τόλμη του σε προκατειλημμένα περιβάλλοντα των Τιράνων.
Του ΟΡΦΕΑ ΜΠΕΤΣΗ