Κίνηση για την ίδρυση Συλλόγου "Νεολαία Βορειοηπειρωτών"


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Στις 20 Ιουνίου 2003 η νεολαία διοργάνωσε δεύτερη ανοιχτή συνάντηση με κυρίως θέμα την εκλογή προσωρινού ΔΣ και την προκήρυξη εκλογών. Παρότι η συνάντηση συνέπεσε σε μια δύσκολη εποχή, αν λάβουμε υπόψη την εξεταστική περίοδο και τις διακοπές, η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική και αρκετά αντιπροσωπευτική αφού συμμετείχαν νέοι απ’ όλες τις περιοχές του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. 
Αυτή η κίνηση, όπως αναφέρεται και σε προηγούμενη δημοσίευση, ήταν πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων, που βρήκαν στήριξη στην Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Βορειοηπειρωτών «Ο Άγιος Κοσμάς». Σκοπός της κίνησης αυτή είναι η δραστηριοποίηση και η οργάνωση της βορειοηπειρωτικής νεολαίας που ζει στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας.
Αρχικά στους παρευρισκόμενους διανεμήθηκε ένα κείμενο με τις βασικές ιδέες και προτάσεις που θα τίθονταν για συζήτηση, το οποίο παραθέτουμε πιο κάτω. Ακολούθησε συζήτηση γύρω από όλα τα θέματα, με κύριο άξονα όμως την ανάγκη σωστής και αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης της νεολαίας μας. Από τους περισσότερους ομιλητές τονίσθηκε ότι πρέπει να πάψει ο παραλογισμός του να μιλάνε για τους Βορειοηπειρώτες και για τα δικαιώματα, τους, άνθρωποι που δεν έχουν καμία επαφή με την βορειοηπειρωτική κοινότητα, με τα προβλήματα και τις ανάγκες της. Επίσης επισημάνθηκε ότι πρέπει να ξεπερασθεί η προκατάληψη για την εικόνα του νέου Βορειοηπειρώτη που είτε κρύβει επιμελώς την ταυτότητά του, είτε απομονώνεται από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο συναναστρεφόμενος μόνο με «ομοίους» του.
Περαιτέρω προτάθηκαν και έγινα δεκτές κάποιες προτάσεις για δραστηριότητες όπως εκδηλώσεις, ημερίδες, αθλητικές διοργανώσεις, εκδρομές αλλά και συμμετοχή σε δράσεις που αφορούν την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Ως πρώτη τέτοια εκδήλωση αποφασίστηκε η διοργάνωση μονοήμερης εκδρομής με προορισμό την Επίδαυρό, τις Μυκήνες και το Ναύπλιο. Τέλος, θεωρήθηκε σημαντικό η οργάνωση αυτή να λειτουργεί βάσει δημοκρατικών αρχών και να είναι ανεξάρτητη. Μέλη της θα μπορούν να είναι όλοι οι νέοι βορειοηπειρώτες, θα μπορούν όμως στις δραστηριότητές να συμμετέχουν και όσοι αισθάνονται φίλοι μας.
Στη συνέχεια εκλέχτηκε δεκαεπταμελές προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, που κύριο σκοπό θα’ χει την οργάνωση των εκλογών, οι οποίες θα ακολουθήσουν. Το προσωρινό ΔΣ διαμορφώθηκε ως εξής:
Αιμίλιος Πάντος - Πρόεδρος,
Έλσα Γάτσιου - Αντιπρόεδρος,
Δέσποινα- Ραϋμόντα Διαμάντη -- Γενική Γραμματέας,
 Σοφοκλής Μάκος- Ειδικός Γραμματέας,
 και μέλη οι: Βρεττός Έκτορας, Γιωργάκης Χρήστος, Θάνου Αναστασία, Κουτσός Μιχάλης, Κώτσια Ελεάνα, Λιάρου Κατερίνα, Μπάρκας Ηλίας, Μπιτσιούνης Δημήτρης, Πάντος Αλέκος, Πάππάς Λευτέρης, Ρούτζιος Φίλιππος, Τάτσης Σάββας, Τριαντάφυλλος Ανταίος.
Το ΔΣ συνεδρίασε στις 2 Ιουλίου όπου αποφάσισε να συγκαλέσει Ιδρυτική Συνέλευση στις 5 Οκτωβρίου 2003, όποτε θα διεξαχθούν οι εκλογές για το μόνιμο ΔΣ και θα περάσει για έγκριση το καταστατικό της οργάνωσης, η οποία το πιθανότερο είναι να ονομαστεί «Νεολαία Βορειοηπειρωτών».