Οι Βορειοηπειρώτες και η "Νεολαία Βορειοηπειρωτών" τίμησαν την 96η επέτειο ανακηρύξεως της Αυτονομίας της Β/Ηπείρου


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

O Σύλλογος Βορειοηπειρωτών την προηγούμενη Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2010, οργάνωσε εκδήλωση για τον εορτασμό της 96ης επετείου ανακηρύξεως της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου 1914. Όπως είναι γνωστό , το Φεβρουάριο του 1914 οι Βορειοηπειρώτες , αρνούμενοι να υπαχθούν στο νεότευκτο αλβανικό κράτος ,επαναστάτησαν , ανακήρυξαν στο Αργυρόκαστρο την Αυτόνομο Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου και σχημάτισαν Κυβέρνηση με Πρόεδρο τον Γεώργιο Χρ. Ζωγράφο και μέλη τους Μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως Βασίλειο ,Κορυτσάς Γερμανό και Κονίτσης Σπυρίδωνα.

Αποτέλεσμα του Αυτονομιακού Αγώνα ήταν το Πρωτόκολλο της Κερκύρας (17-5-1914),που υπογράφηκε από τις Κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων , της Αλβανίας και της Βορείου Ηπείρου και παρείχε καθεστώς Αυτονομίας στου Νομούς Αργυροκάστρου και Κορυτσάς . Η εκδήλωση ξεκίνησε με Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση όπου ο Τομεάρχης της ΕΟΚΑ, Καθηγητής Φυσικής, κ. Ρένος Κυριακίδης, ως Εκπρόσωπος του ‘’Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959’’, ιδιαίτερα συγκινημένος, εκφώνησε έναν πραγματικά εμπνευσμένο λόγο υποστήριξης των Βορειοηπειρωτικών αγώνων, θυμίζοντάς μας γεγονότα που πραγματικά μας κάνουν υπερήφανους! Μετά την δοξολογία ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην Αγωνιζόμενη Νεολαία της Βορείου Ηπείρου. Στεφάνι κατέθεσε και ο Πρόεδρος της Νε. Β., κ. Χρήστος Γιωργάκης! Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, οι κ. κ. Μπάμπης Καραθάνος, Μάκης Βορίδης, Πλεύρης και Θωμάς Μηλιώρης. Η παρουσία όλων μας αποτέλεσε ελάχιστο φόρο τιμής στους ήρωες του 1914!

nulled script