Άρθρο για τον Πύρρο Δήμα
Συντονιστής: Νέοι
από xxx » 02:45 am 06 04 2006
GORI:dhlwse: Nai mesw pms milame me ton Keravnia giati ayth h kontra den tha wfelouse kanenan kai propantos to forum.
File Gori mou ta xalas...h kontres panta fernoun kati (mallon)...to na krinoume ek twn prwterwn to apotelesma mou akougetai -kapws apoluto.
Elpizw na mhn pareis asxhma thn ekfrash "kapws apoluto"
File Gori mou ta xalas...h kontres panta fernoun kati (mallon)...to na krinoume ek twn prwterwn to apotelesma mou akougetai -kapws apoluto.
Elpizw na mhn pareis asxhma thn ekfrash "kapws apoluto"
"Oti mporei na metrh8ei den aksizei panta.'Oti aksizei den mporei panta na metrh8ei".
Albert E.
Albert E.
-
xxx - Μέλος
από keravnios » 10:55 am 06 04 2006
Gori, αυτό που λέω εγώ μεταφέροντας σε νέα ελληνικά το απόσπασμα από τον πανηγυρικό του Ισοκράτη, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λές εσύ. Έλληνας σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτός που έχει ελληνική παιδεία. Όπως και εγώ που έκανα δυο χρόνια αλβανικό σχολείο δεν είμαι αλβανός, ακόμη περισσότερο ο πατέρας μου που είχε αποκλειστικά αλβανική παιδεία. Είναι εντελώς άτοπη η παρατήρηση αυτή. Ο λόγος που μετέφερα τον πανηγυρικό είναι γιατί όλοι μεταφράζουν αυτό το απόσπασμα λανθασμένα, για να εξυπηρετήσουν τα ιδεολογικά τους συμφέροντα και να μας πείσουν πως οι αρχαίοι θεωρούσαν έλληνες όσους είχαν ελληνική παιδεία. Να σου επισημάνω λοιπόν πως ακόμη και οι Πέρσες βασιλιάδες, είχαν ασπαστεί την ελληνική παιδεία (ως ανώτερη της δικιάς τους), αυτό όμως δεν εμπόδισε τον χαρακτηρισμό τους ως "βαρβάροι". Οι Έλληνες των πώλεων - κρατών συνδέονταν με τα εξής κοινά:
-Θρησκεία
-Γλώσσα
-Καταγωγή
Αυτά τα χαρακτηριστικά δημιούργησαν την κοινή συνείδηση ανάμεσα στους πολίτες των πόλεων κρατών.
Όσο για τον Πύρρο και οποιονδήποτε Πύρρο, όπως προείπα, ο καθένας κρίνεται από τα έργα του και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτά πραγματοποιήθηκαν. Ας μην βιαζόμαστε λοιπόν, να βγάλουμε συμπεράσματα για θέματα τα οποία δεν εφάπτονται της αμέσου αντιλήψεώς μας. Αφήστε τον Πύρρο και κοιτάχτε εμείς τι κάνουμε. Θα σταθώ σε μια φράση του Gori - "Καλώς τα καφενεία" η οποία προφανώς απευθυνόταν σε ΄μένα και την επιστρέφω σε όλους μας, ακόμη και στα πιο ενεργά μέλη των συλλόγων και οργανώσεων (ήμουν κάποτε ένα από αυτά), και ας αναλογιστούμε όλοι πόσο μας αγγίζει η λέξη καφενείο. Είμαστε υποτίθεται οι νέοι, αμόλυντοι, δραστήριοι, γεμάτοι ιδέες και όρεξη. Είμαστε υποτίθεται η ελπίδα του τόπου.
-Θρησκεία
-Γλώσσα
-Καταγωγή
Αυτά τα χαρακτηριστικά δημιούργησαν την κοινή συνείδηση ανάμεσα στους πολίτες των πόλεων κρατών.
Όσο για τον Πύρρο και οποιονδήποτε Πύρρο, όπως προείπα, ο καθένας κρίνεται από τα έργα του και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτά πραγματοποιήθηκαν. Ας μην βιαζόμαστε λοιπόν, να βγάλουμε συμπεράσματα για θέματα τα οποία δεν εφάπτονται της αμέσου αντιλήψεώς μας. Αφήστε τον Πύρρο και κοιτάχτε εμείς τι κάνουμε. Θα σταθώ σε μια φράση του Gori - "Καλώς τα καφενεία" η οποία προφανώς απευθυνόταν σε ΄μένα και την επιστρέφω σε όλους μας, ακόμη και στα πιο ενεργά μέλη των συλλόγων και οργανώσεων (ήμουν κάποτε ένα από αυτά), και ας αναλογιστούμε όλοι πόσο μας αγγίζει η λέξη καφενείο. Είμαστε υποτίθεται οι νέοι, αμόλυντοι, δραστήριοι, γεμάτοι ιδέες και όρεξη. Είμαστε υποτίθεται η ελπίδα του τόπου.
-
keravnios - Τακτικό μέλος
22 Δημοσιεύσεις
• Σελίδα 2 από 2 • 1, 2
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες
- Ευρετήριο Δ. Συζήτησης
- Η ομάδα • Διαγραφή cookies Δ. Συζήτησης • Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες [ DST ]