Πόσοι από εσάς μιλάτε αλβανικά;;;
Συντονιστής: Νέοι
Πόσοι από εσάς μιλάτε αλβανικά;;;
από Λαζαρος » 19:47 pm 10 11 2006
Eγω δεν ξερω αλβανικα. Πιστευω οτι δεν θα ηταν κακο να ηξερα, αλλα δεν πιστευω οτι θα με δυσκολεψει καπου. Οι ομογενεις δεν πιστευουν οτι ειναι λαθος να μαθαινουν Αλβανικά, κατάτην άποψη μου, αλλά δείχνουν ετσι την αντιδραση τους στην επιβολη της αλβανικής από το συστημα του Χοτζα και κυρίως στο κουτσουρεμα της ελληνικής εκπαιδευσης που παρειχε.
Καλό ειναι να χρησιμοποιεις το ελληνικό αλφαβητο (ειναι στους ορους του φορουμ)
Καλό ειναι να χρησιμοποιεις το ελληνικό αλφαβητο (ειναι στους ορους του φορουμ)
-
Λαζαρος - Τακτικό μέλος
από evi » 10:57 am 12 11 2006
Καλημερα! Γνωριζω αλβανικα(απο το σχολειο), οχι τελεια βεβαια αλλα μπορω ανετα να συνενοηθω. Δε νομιζω οτι με βλαπτει, αντιθετως χαιρομαι γ'αυτο οχι μονο γιατι θα με βοηθησει στο μελλον στη δουλεια μου(ας μην ξεχναμε ποσοι αλβανοι ζουν στην ελλαδα) αλλα και γιατι ειναι μια ξενη-βαλκανικη γλωσσα και αυτη. Επισης γνωριζω ελλαδιτες που παρακολουθουσαν μαθηματα αλβανικων. Ο'τι γνωριζει κανεις καλο ειναι...
Seize the day!
-
evi - Δημοσιεύσεις: 7
από Βανα » 15:00 pm 13 11 2006
Επρεπε να τα μαθω αναγκαστικα οταν πηγα πρωτη ταξη δηματικου...μετα απο λιγα χρονια αποφασισαμε να ρθουμε στην Ελλαδα. Παρ΄ολο που δεν τα χρησιμοποιουσα σε καθημερινη βαση, τα ηξερα αρκετα καλα. Τελευταια, λογω των ταλικων τα εχω βελτιωσει παρα πολυ.
...Όποιος το πνεύμα του ποθεί να δυναμώσει,
να βγει απ' το σέβας κι από την υποταγή.
Από τες ηδονές πολλά θα διδαχθεί.
Την καταστρεπτική δεν θα φοβάται πράξη.
Το σπίτι το μισό πρέπει να γκρεμισθεί.
Έτσι θ' αναπτυχθεί ενάρετα στην γνώση...
να βγει απ' το σέβας κι από την υποταγή.
Από τες ηδονές πολλά θα διδαχθεί.
Την καταστρεπτική δεν θα φοβάται πράξη.
Το σπίτι το μισό πρέπει να γκρεμισθεί.
Έτσι θ' αναπτυχθεί ενάρετα στην γνώση...
-
Βανα - Τακτικό μέλος
από ladybird » 16:03 pm 13 11 2006
Γειά σας! Εγώ ξέρω ίσα ίσα να συνενοηθώ.Ό,τι πρόλαβα και έμαθα 2-3 χρόνια στο σχολείο δηλαδη,και ότι μπορέσω να μάθω μόνη μου από το internet.Πιστεύω όσο περισσότερα γνωρίζεις τόσο καλύτερα.
-
ladybird - Μέλος
από runner » 14:26 pm 14 11 2006
Εγώ εκνευριζομαι οταν ακουω ατομα που ξερουν τα Αλβανικα ξαφνικα κανουν πως δεν σε καταλαβαινουν και ιδαιετερα μεγαλοι ανθρωποι.Δηλαδη πως συνενοουνταν με τις Αλβανικες αρχες τοσο καιρο?Αφου οι περισσοτεροι γεννηθηκαμε και πηγαμε εστω και λιγα χρονια σε Αλβανικο σχολειο! Δεν τους κατλβαινω. Αυτο δεν τους κανει παραπανω Ελληνες απο τους Β/τες που ξερουν και Αλβανικα.Δεν πρεπει να θεωρουμε τη γλωσσα σαν θυμα της καταστασης.
- runner
- Μέλος
από xenia » 14:55 pm 16 11 2006
Eμένα, στο σπίτι μου και στο χωριό δεν μιλούσαν ποτέ αλβανικά!! Αντέ και καλά, η γενιά μας κουτσά-στραβά κάτι ξέρει και καταλαβαίνει. Πιστεύετε όμως οτί τα παιδιά μας θα μάθουν? Είμαι σίγουρη πως όχι!!
Όσο για τους δεσμούς με τη ΒΗ, θα υπάρχουν, γιάτι εκεί υπάρχουν ΑΚΟΜΗ κάποιοι συγγενοίς και τα σπίτια μας.
Όσο αφορά τις γλώσσες που μαθαίνω, δεν το κάνω μόνο επειδή είναι πιο χρήσιμες, αλλά γιατί μου αρέσουν! Μου αρέσει να μαθαίνω για άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες. Όλα αυτά τα καταλαβαίνεις καλύτερα αν είναι σε αυθεντικά κείμενα και όχι μετάφραση!
Όσο για τους δεσμούς με τη ΒΗ, θα υπάρχουν, γιάτι εκεί υπάρχουν ΑΚΟΜΗ κάποιοι συγγενοίς και τα σπίτια μας.
Όσο αφορά τις γλώσσες που μαθαίνω, δεν το κάνω μόνο επειδή είναι πιο χρήσιμες, αλλά γιατί μου αρέσουν! Μου αρέσει να μαθαίνω για άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες. Όλα αυτά τα καταλαβαίνεις καλύτερα αν είναι σε αυθεντικά κείμενα και όχι μετάφραση!
-
xenia - Τακτικό μέλος
από priest » 20:35 pm 17 11 2006
Αν και έβγαλα όλο το σχολείο στο χωριό, δεν τρελλάθηκα και στο να καλλιεργήσω την αλβανική ιδιαίτερα.
Και τα τελευταία χρόνια με τους Αλβανούς συναδέλφους παρατηρώ ότι τα ξέχασα αρκετά.
Μου χρησιμεύει ίσα ίσα στην Κακαβιά και σπανίως σε κάτι έγγραφα.
Μέχρι εκεί καλά.
Από ποιο χωριό της επαρχίας κατάγεσαι Μενέλαε, αν επιτρέπεται;
Και τα τελευταία χρόνια με τους Αλβανούς συναδέλφους παρατηρώ ότι τα ξέχασα αρκετά.
Μου χρησιμεύει ίσα ίσα στην Κακαβιά και σπανίως σε κάτι έγγραφα.
Μέχρι εκεί καλά.
Από ποιο χωριό της επαρχίας κατάγεσαι Μενέλαε, αν επιτρέπεται;
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
ΚΑΙ Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
ΚΑΙ Η ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
-
priest - Τακτικό μέλος
58 Δημοσιεύσεις
• Σελίδα 1 από 3 • 1, 2, 3
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης
- Ευρετήριο Δ. Συζήτησης
- Η ομάδα • Διαγραφή cookies Δ. Συζήτησης • Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες [ DST ]