1η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Χαιρετισμός του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ
από Νεολαια » 16:36 pm 03 08 2006
-
Νεολαια - Site Owner
- Δημοσιεύσεις: 370
- Εγγραφή: 17:50 pm 23 12 2005
από Νεολαια » 16:41 pm 03 08 2006
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 1ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ηπειρωτών του Εξωτερικού
Ιωάννινα.- Με το αποχαιρετιστήριο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Κυριακής ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης προς τιμή των 350 αντιπροσώπων απ’ όλο τον κόσμο και των οικογενειών τους, που βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ οι εργασίες της 1ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ηπειρωτών του Εξωτερικού.
Την Κυριακή, οι εργασίες της Συνδιάσκεψης επικεντρώθηκαν στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Οι εισηγήσεις ξεκίνησαν στις δέκα το πρωί, με τον Πρόεδρο της Ομόνοιας Γιάννη Γιάννη, που μετέφερε μία συνοπτική εικόνα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Ο Πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες, μίλησε με θέμα την πολιτική της μειονότητας ενώ στα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων που ζουν στην Αλβανία, αναφέρθηκε η κ. Κωνσταντίνα Μπεζιάνη, Διευθύντρια των μειονοτήτων στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
"Οι διεθνείς συμβάσεις και τα δικαιώματα του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού" ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θεοφάνης Μαλκίδης, ενώ οι εργασίες έκλεισαν με την ομιλία του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Μιχάλη Σέρβου, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο της Ηπειρωτικής Ομογένειας στην ανάπτυξη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Το μεσημέρι συζητήθηκαν διάφορα οργανωτικά θέματα της Ηπειρωτικής Ομογένειας.
Η θεματολογία της Συνδιάσκεψης – που ήταν υπό την αιγίδα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια - εστιάστηκε στην Ηπειρωτική Ομογένεια, στην Ήπειρο ανά τον κόσμο, στο επιχειρησιακό περιβάλλον και τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ήπειρο, όπως και στην Ελληνική μειονότητα στη Βόρειο Ήπειρο και στον Βορειο-ηπειρωτικό Ελληνισμό.
Στόχος ήταν μέσα από την πρώτη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη να βρεθεί ο τρόπος και να προσδιοριστούν τα μέσα ώστε η αποδημία να έχει λόγο και παρουσία στα τεκταινόμενα της περιοχής και να συμβάλλει από την δική της πλευρά ώστε να αναδειχθούν οι δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η περιοχή τόσο στον τομέα των επενδύσεων, όσο και του τουρισμού.
ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης ξεκίνησαν την Παρασκευή το πρωί, με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου, ο οποίος κάλεσε τους απόδημους να μην αντιμετωπίζουν την Ήπειρο ως ένα πάσχον μέρος, αλλά ως ένα τμήμα της οικουμένης και κυρίως με αφοβία για το μέλλον.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Νικόλαος Γκόντας, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους Ηπειρώτες της διασποράς οι οποίοι αν και μεγαλούργησαν δεν λησμόνησαν την μάννα γη η οποία ανά πάσα στιγμή τους καρτερεί. Ο κ. Γκόντας είπε μεταξύ άλλων:
«.. Η Ήπειρος είναι η μοναδική γωνιά της χώρας που έχει τον πληθυσμό της εκτός πατρίδας. Η 1η συνδιάσκεψη είναι ένα μεγάλο βήμα ν’ ανοίξει επιτέλους ο δρόμος της επιστροφής για πολλούς συμπατριώτες .Η Ήπειρος με τα μικρά και μεγάλα έργα και με την άρση της απομόνωσης, έστω και καθυστερημένα, είναι όχι μόνο ως μια ζωτική περιοχή της χώρας μας αλλά και ως ένας στρατηγικός χώρος για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Η προσφορά των Ηπειρωτών στο Έθνος με τους Εθνικούς ευεργέτες, σηματοδοτεί ακόμη και σήμερα το απαράμιλλο Ηπειρωτικό πνεύμα και την μεγάλη προσφορά των ξενιτεμένων Ηπειρωτών. Η μάννα γη νιώθει απέναντί τους σαν τη μάννα που η ανέχεια και η φτώχεια την αναγκάζει να διώξει τα παιδιά για υιοθεσία προκειμένου να έχουν καλύτερη μοίρα. Γι’ αυτό και νιώθει απέναντί τους διπλό τον πόνο».
Εκ μέρους των διοργανωτών, χαιρέτισαν οι κύριοι Νίκος Γκατζογιάννης και Χρυσόστομος Δήμου.
"Εμείς οι Ηπειρώτες του εξωτερικού, αγαπούμε την πατρίδα μας όσο και αυτοί που μένουν εδώ. Ο στόχος μας είναι κοινός. Η ανάπτυξη και η ευημερία της Ηπείρου", σημείωσε ο κ. Γκατζογιάννης, ενώ ο κ. Δήμου σημείωσε ότι όσα επί σειρά ετών δεν έγιναν στην περιοχή, αποτελούν σήμερα το μεγάλο της πλεονέκτημα, αφού μετατρέπονται σε ευκαιρίες ανάπτυξης.
Στον χαιρετισμό του ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Δημήτρης Ζαγορίτης, καλωσορίζοντας τους ξενιτεμένους Ηπειρώτες επεσήμανε πως, «η συμβολή των ομογενών μας, των αποδήμων μας ήταν πάντα πολύτιμη και σήμερα είναι καθοριστική. Η δημιουργία προϋποθέτει συνένωση των δυνάμεων. Και μας ενώνουν πολλά. Η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, οι ρίζες μας, οι στόχοι μας. Η ελληνική, η ηπειρώτικη ψυχή».
Στη συνέχεια ο κ. Ζαγορίτης, αναφέρθηκε και στην ξεχασμένη για πολλά χρόνια Ήπειρο, υπογραμμίζοντας ότι, με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, το ΠΕΠ - Ηπείρου, τα ενταγμένα στο 3ο ΚΠΣ έργα, και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την Ήπειρο, προς την οποία έχει στρέψει και η κυβέρνηση το ενδιαφέρον της, όπως άλλωστε και για ολόκληρη την Περιφέρεια.
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Γρηγόρης Νιώτης που μετέφερε και τον χαιρετισμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης στον χαιρετισμό του, αφού παρουσίασε όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ηπειρο και αυτά που σχεδιάζονται, επεσήμανε ότι, «Όραμα μας είναι να καταστήσουμε την Ήπειρο πρότυπο ανάπτυξης που θα συνδυάζει την ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της με παράλληλη ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον. Να αναδειχθεί η Περιφέρεια Ηπείρου ως ισότιμη απέναντι στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές».
Στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι να ενισχύσουμε τη διεθνή σχέση της Ελλάδας. να προωθήσουμε τη διεθνή συνεργασία και να αναπτύξουμε τις σχέσεις με τους ομογενείς μας. Αυτό τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη της πρώτης παγκόσμιας συνδιάσκεψης Ηπειρωτών Εξωτερικού».
Η κ. Μπακογιάννη ανέλυσε και την εξωτερική πολιτική δίνοντας έμφαση στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία που αποτελεί και την γέφυρα φιλίας με την γειτονική χώρα, στην επίλυση του κυπριακού, στην διπλωματία του Αιγαίου και στην διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση στα Βαλκάνια.
Συνεχίζοντας η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η στήριξη της περιφέρειας είναι ένα στοίχημα για την κυβέρνηση που όλοι θέλουν να κερδηθεί και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Ηπειρο κάλεσε και τους ξενιτεμένους Ηπειρώτες να επενδύσουν στην περιοχή που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και μετατρέπεται σε ένα διεθνές σταυροδρόμι Ανατολής - Δύσης.
Μετά την κ. Μπακογιάννη χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας που μετέφερε και το μήνυμα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Ο κ. Καραμανλής, στον χαιρετισμό που ανέγνωσε ο κ. Σιούφας, τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά αφού θεμελιώθηκε και βελτιώνεται διαρκώς το αναπτυξιακό πρότυπο, που ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα του Ελληνα, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας και ενισχύει την εξωστρέφεια της οικονομίας μας. «Εφαρμόζουμε», τονίζει ο κ. Καραμανλής, «εθνική στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης που εγγυάται δυναμική, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα. Προωθούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μακριά από δόγματα και ιδεοληψίες, διασφαλίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο. Οι πολιτικές μας αποδίδουν ήδη απτά αποτελέσματα. Είμαστε σίγουροι πως έρχονται καλύτερες ημέρες για όλους όσους ζουν και εργάζονται στον τόπο μας. Η Ελλάδα βγαίνει δυναμικά στη νέα εποχή. Η Ελλάδα αλλάζει. Η Ηπειρος αλλάζει. Εργα πνοής σε ολόκληρη την Ηπειρο αλλάζουν την εικόνα της και διασφαλίζουν μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή. Η Ηπειρος είναι ήδη στο δρόμο της αναγέννησης, της ανάπτυξης και της προόδου".
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας άνοιξαν τη δεύτερη μέρα της 1ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ηπειρωτών του Εξωτερικού.
Ο κ. Σιούφας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εθνική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη που εφαρμόζει η κυβέρνηση, εστιάζοντας το ενδιαφέρον για την Ηπειρο και αναλύοντας το νέο αναπτυξιακό νόμο για την περιφέρεια, ο οποίος σε σχέση με τον προηγούμενο είναι αυξημένος στις χρηματοδοτήσεις έως και 55%.
Όπως, επισήμανε, στην περιφέρεια της Ηπείρου, εκτός των άλλων, μέχρι το τέλος Ιουνίου είχαν υπαχθεί στο νέο αναπτυξιακό νόμο πάνω από 90 επενδυτικά σχέδια, που ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" είχαν ενταχθεί 998 επενδυτικές προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 184 εκατομμύρια ευρώ.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι απόδημοι παρακολούθησαν την ομιλία του υφυπουργού Οικονομικών Αντώνη Μπέζα, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε φορολογικά θέματα που τους αφορούν.
Όπως τόνισε ο κ. Μπέζας, η πιο ουσιαστική φορολογική παρέμβαση προς όφελος των αποδήμων είναι οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας. Κατά την τελευταία διετία, υπογράφθηκαν ή τέθηκαν σε εφαρμογή δέκα τέτοιες συμβάσεις, με σημαντικότερη την αναθεώρηση αυτής με το Βέλγιο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους σε 44. Στο στάδιο των διαπραγματεύσεων βρίσκονται συμβάσεις με 7 ακόμη χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, ενώ στο στάδιο της υπογραφής είναι οι συμβάσεις με άλλες 6 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία. Σε διαδικασία κύρωσης είναι συμβάσεις με δύο ακόμη χώρες, ενώ υπό αναθεώρηση τελούν οι παλιότερες συμβάσεις με τις ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο κ. Μπέζας τόνισε, επίσης, ότι σύντομα το υπουργείο ετοιμάζει ιστοσελίδα που θα περιλαμβάνει ολόκληρες τις συμβάσεις διπλής φορολογίας.
Στη συνεδρίαση μίλησε, επίσης, και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Τρυφωνίδης.
Ιωάννινα.- Με το αποχαιρετιστήριο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Κυριακής ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης προς τιμή των 350 αντιπροσώπων απ’ όλο τον κόσμο και των οικογενειών τους, που βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ οι εργασίες της 1ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ηπειρωτών του Εξωτερικού.
Την Κυριακή, οι εργασίες της Συνδιάσκεψης επικεντρώθηκαν στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Οι εισηγήσεις ξεκίνησαν στις δέκα το πρωί, με τον Πρόεδρο της Ομόνοιας Γιάννη Γιάννη, που μετέφερε μία συνοπτική εικόνα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Ο Πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες, μίλησε με θέμα την πολιτική της μειονότητας ενώ στα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων που ζουν στην Αλβανία, αναφέρθηκε η κ. Κωνσταντίνα Μπεζιάνη, Διευθύντρια των μειονοτήτων στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
"Οι διεθνείς συμβάσεις και τα δικαιώματα του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού" ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θεοφάνης Μαλκίδης, ενώ οι εργασίες έκλεισαν με την ομιλία του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Μιχάλη Σέρβου, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο της Ηπειρωτικής Ομογένειας στην ανάπτυξη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Το μεσημέρι συζητήθηκαν διάφορα οργανωτικά θέματα της Ηπειρωτικής Ομογένειας.
Η θεματολογία της Συνδιάσκεψης – που ήταν υπό την αιγίδα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια - εστιάστηκε στην Ηπειρωτική Ομογένεια, στην Ήπειρο ανά τον κόσμο, στο επιχειρησιακό περιβάλλον και τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ήπειρο, όπως και στην Ελληνική μειονότητα στη Βόρειο Ήπειρο και στον Βορειο-ηπειρωτικό Ελληνισμό.
Στόχος ήταν μέσα από την πρώτη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη να βρεθεί ο τρόπος και να προσδιοριστούν τα μέσα ώστε η αποδημία να έχει λόγο και παρουσία στα τεκταινόμενα της περιοχής και να συμβάλλει από την δική της πλευρά ώστε να αναδειχθούν οι δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η περιοχή τόσο στον τομέα των επενδύσεων, όσο και του τουρισμού.
ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης ξεκίνησαν την Παρασκευή το πρωί, με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου, ο οποίος κάλεσε τους απόδημους να μην αντιμετωπίζουν την Ήπειρο ως ένα πάσχον μέρος, αλλά ως ένα τμήμα της οικουμένης και κυρίως με αφοβία για το μέλλον.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Νικόλαος Γκόντας, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους Ηπειρώτες της διασποράς οι οποίοι αν και μεγαλούργησαν δεν λησμόνησαν την μάννα γη η οποία ανά πάσα στιγμή τους καρτερεί. Ο κ. Γκόντας είπε μεταξύ άλλων:
«.. Η Ήπειρος είναι η μοναδική γωνιά της χώρας που έχει τον πληθυσμό της εκτός πατρίδας. Η 1η συνδιάσκεψη είναι ένα μεγάλο βήμα ν’ ανοίξει επιτέλους ο δρόμος της επιστροφής για πολλούς συμπατριώτες .Η Ήπειρος με τα μικρά και μεγάλα έργα και με την άρση της απομόνωσης, έστω και καθυστερημένα, είναι όχι μόνο ως μια ζωτική περιοχή της χώρας μας αλλά και ως ένας στρατηγικός χώρος για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Η προσφορά των Ηπειρωτών στο Έθνος με τους Εθνικούς ευεργέτες, σηματοδοτεί ακόμη και σήμερα το απαράμιλλο Ηπειρωτικό πνεύμα και την μεγάλη προσφορά των ξενιτεμένων Ηπειρωτών. Η μάννα γη νιώθει απέναντί τους σαν τη μάννα που η ανέχεια και η φτώχεια την αναγκάζει να διώξει τα παιδιά για υιοθεσία προκειμένου να έχουν καλύτερη μοίρα. Γι’ αυτό και νιώθει απέναντί τους διπλό τον πόνο».
Εκ μέρους των διοργανωτών, χαιρέτισαν οι κύριοι Νίκος Γκατζογιάννης και Χρυσόστομος Δήμου.
"Εμείς οι Ηπειρώτες του εξωτερικού, αγαπούμε την πατρίδα μας όσο και αυτοί που μένουν εδώ. Ο στόχος μας είναι κοινός. Η ανάπτυξη και η ευημερία της Ηπείρου", σημείωσε ο κ. Γκατζογιάννης, ενώ ο κ. Δήμου σημείωσε ότι όσα επί σειρά ετών δεν έγιναν στην περιοχή, αποτελούν σήμερα το μεγάλο της πλεονέκτημα, αφού μετατρέπονται σε ευκαιρίες ανάπτυξης.
Στον χαιρετισμό του ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Δημήτρης Ζαγορίτης, καλωσορίζοντας τους ξενιτεμένους Ηπειρώτες επεσήμανε πως, «η συμβολή των ομογενών μας, των αποδήμων μας ήταν πάντα πολύτιμη και σήμερα είναι καθοριστική. Η δημιουργία προϋποθέτει συνένωση των δυνάμεων. Και μας ενώνουν πολλά. Η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, οι ρίζες μας, οι στόχοι μας. Η ελληνική, η ηπειρώτικη ψυχή».
Στη συνέχεια ο κ. Ζαγορίτης, αναφέρθηκε και στην ξεχασμένη για πολλά χρόνια Ήπειρο, υπογραμμίζοντας ότι, με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, το ΠΕΠ - Ηπείρου, τα ενταγμένα στο 3ο ΚΠΣ έργα, και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την Ήπειρο, προς την οποία έχει στρέψει και η κυβέρνηση το ενδιαφέρον της, όπως άλλωστε και για ολόκληρη την Περιφέρεια.
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Γρηγόρης Νιώτης που μετέφερε και τον χαιρετισμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης στον χαιρετισμό του, αφού παρουσίασε όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ηπειρο και αυτά που σχεδιάζονται, επεσήμανε ότι, «Όραμα μας είναι να καταστήσουμε την Ήπειρο πρότυπο ανάπτυξης που θα συνδυάζει την ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της με παράλληλη ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον. Να αναδειχθεί η Περιφέρεια Ηπείρου ως ισότιμη απέναντι στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές».
Στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι να ενισχύσουμε τη διεθνή σχέση της Ελλάδας. να προωθήσουμε τη διεθνή συνεργασία και να αναπτύξουμε τις σχέσεις με τους ομογενείς μας. Αυτό τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη της πρώτης παγκόσμιας συνδιάσκεψης Ηπειρωτών Εξωτερικού».
Η κ. Μπακογιάννη ανέλυσε και την εξωτερική πολιτική δίνοντας έμφαση στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία που αποτελεί και την γέφυρα φιλίας με την γειτονική χώρα, στην επίλυση του κυπριακού, στην διπλωματία του Αιγαίου και στην διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση στα Βαλκάνια.
Συνεχίζοντας η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η στήριξη της περιφέρειας είναι ένα στοίχημα για την κυβέρνηση που όλοι θέλουν να κερδηθεί και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Ηπειρο κάλεσε και τους ξενιτεμένους Ηπειρώτες να επενδύσουν στην περιοχή που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και μετατρέπεται σε ένα διεθνές σταυροδρόμι Ανατολής - Δύσης.
Μετά την κ. Μπακογιάννη χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας που μετέφερε και το μήνυμα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Ο κ. Καραμανλής, στον χαιρετισμό που ανέγνωσε ο κ. Σιούφας, τονίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά αφού θεμελιώθηκε και βελτιώνεται διαρκώς το αναπτυξιακό πρότυπο, που ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα του Ελληνα, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας και ενισχύει την εξωστρέφεια της οικονομίας μας. «Εφαρμόζουμε», τονίζει ο κ. Καραμανλής, «εθνική στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης που εγγυάται δυναμική, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα. Προωθούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μακριά από δόγματα και ιδεοληψίες, διασφαλίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο. Οι πολιτικές μας αποδίδουν ήδη απτά αποτελέσματα. Είμαστε σίγουροι πως έρχονται καλύτερες ημέρες για όλους όσους ζουν και εργάζονται στον τόπο μας. Η Ελλάδα βγαίνει δυναμικά στη νέα εποχή. Η Ελλάδα αλλάζει. Η Ηπειρος αλλάζει. Εργα πνοής σε ολόκληρη την Ηπειρο αλλάζουν την εικόνα της και διασφαλίζουν μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή. Η Ηπειρος είναι ήδη στο δρόμο της αναγέννησης, της ανάπτυξης και της προόδου".
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας άνοιξαν τη δεύτερη μέρα της 1ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ηπειρωτών του Εξωτερικού.
Ο κ. Σιούφας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εθνική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη που εφαρμόζει η κυβέρνηση, εστιάζοντας το ενδιαφέρον για την Ηπειρο και αναλύοντας το νέο αναπτυξιακό νόμο για την περιφέρεια, ο οποίος σε σχέση με τον προηγούμενο είναι αυξημένος στις χρηματοδοτήσεις έως και 55%.
Όπως, επισήμανε, στην περιφέρεια της Ηπείρου, εκτός των άλλων, μέχρι το τέλος Ιουνίου είχαν υπαχθεί στο νέο αναπτυξιακό νόμο πάνω από 90 επενδυτικά σχέδια, που ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" είχαν ενταχθεί 998 επενδυτικές προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 184 εκατομμύρια ευρώ.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι απόδημοι παρακολούθησαν την ομιλία του υφυπουργού Οικονομικών Αντώνη Μπέζα, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε φορολογικά θέματα που τους αφορούν.
Όπως τόνισε ο κ. Μπέζας, η πιο ουσιαστική φορολογική παρέμβαση προς όφελος των αποδήμων είναι οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας. Κατά την τελευταία διετία, υπογράφθηκαν ή τέθηκαν σε εφαρμογή δέκα τέτοιες συμβάσεις, με σημαντικότερη την αναθεώρηση αυτής με το Βέλγιο, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους σε 44. Στο στάδιο των διαπραγματεύσεων βρίσκονται συμβάσεις με 7 ακόμη χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, ενώ στο στάδιο της υπογραφής είναι οι συμβάσεις με άλλες 6 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία. Σε διαδικασία κύρωσης είναι συμβάσεις με δύο ακόμη χώρες, ενώ υπό αναθεώρηση τελούν οι παλιότερες συμβάσεις με τις ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο κ. Μπέζας τόνισε, επίσης, ότι σύντομα το υπουργείο ετοιμάζει ιστοσελίδα που θα περιλαμβάνει ολόκληρες τις συμβάσεις διπλής φορολογίας.
Στη συνεδρίαση μίλησε, επίσης, και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Τρυφωνίδης.
-
Νεολαια - Site Owner
- Δημοσιεύσεις: 370
- Εγγραφή: 17:50 pm 23 12 2005
Ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα στην 1η Παγκόσμ
από Νεολαια » 16:43 pm 03 08 2006
Ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα στην 1η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ηπειρωτών στα Ιωάννινα.
29/7/2006
Ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης
ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΙΟΥΦΑ
στην 1η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ηπειρωτών στα Ιωάννινα
Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου, που είμαι σήμερα μαζί σας στην Πρώτη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ηπειρωτών.
? Θέλω, πρώτ απ όλα, να υπογραμμίσω ότι αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές και τους διοργανωτές της Συνδιάσκεψης. Εύχομαι, από την καρδιά μου, το βήμα που κάνετε σήμερα να γίνει θεσμός που οδηγεί στη σύνθεση δυνάμεων, για το μέλλον της Ηπείρου. Θεσμός που φέρνει τους απανταχού Ηπειρώτες, ολοένα και πιο κοντά.
? Θέλω να καλωσορίσω όλους εσάς που ξεκινήσατε από μακριά για να είστε, τις ημέρες αυτές, στις συναντήσεις της Συνδιάσκεψης, μεταφέροντας μαζί σας ιδέες και σκέψεις για το μέλλον που διεκδικούμε, σ αυτόν τον πανέμορφο Τόπο.
? Θέλω ακόμη να εκφράσω τις πιο ειλικρινείς ευχαριστίες μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, που έθεσε υπό την αιγίδα του τη Συνδιάσκεψη αυτή. Επιβραβεύει την πρωτοβουλία των απανταχού Ηπειρωτών και αναδεικνύει την ανάγκη συνένωσης δυνάμεων και προσπαθειών για ένα καλύτερο αύριο. Εκφράζει την κοινή θέληση των Ελλήνων να πάμε μπροστά, προτάσσοντας εκείνα που μας ενώνουν. Αυτή, άλλωστε, είναι και βασική αρχή που υπαγορεύει η σύγχρονη ελληνική κοινωνία: Να συνθέτουμε τις ιδέες μας, να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίζουμε τις προσπάθειές μας, σε κοινούς στόχους. Αυτή είναι και η κεντρική στρατηγική επιλογή της Νέας Διακυβέρνησης. Στρατηγική συμπόρευσης, ενότητας και ομοψυχίας των Ελλήνων. Στρατηγική που εμπνέει σιγουριά και αισιοδοξία. Στρατηγική που σηματοδοτείται και από την ανάδειξη ενός άξιου Ηπειρώτη στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Στον πανέμορφο αυτό τόπο των εθνικών ευεργετών, των ξακουστών εμπόρων, των εργατικών και περήφανων ανθρώπων, γεννιέται, σήμερα, μια νέα προοπτική. Συμβάλλει σ αυτό
- η φιλοσοφία ζωής των ανθρώπων της Ηπείρου,
- η διάθεσή τους για προσφορά στον Τόπο,
- οι σχέσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης,
- η συνείδηση για τη διατήρηση του τοπικού πολιτισμού,
- η αγάπη των απανταχού Ηπειρωτών στον Τόπο, όπου έχουν τις ρίζες τους.
Η Ήπειρος έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για ένα δυναμικό άλμα στη Νέα Εποχή. Έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που διασφαλίζουν νέα δυναμική τροχιά ανάπτυξης. Είναι η ώρα που θεμελιώνουμε Οικονομία ευκαιριών. Προσελκύουμε νέες επενδύσεις. Δημιουργούμε νέες θέσεις δουλειάς. Έχουμε τη δυνατότητα. Έχουμε το Σχέδιο. Έχουμε κάνει το ξεκίνημα που απαιτούν οι καιροί.
Ο Κόσμος διανύει, εδώ και καιρό, μια Νέα Εποχή. Είμαστε στην Εποχή που χαρακτηρίζεται από
- την παγκοσμιότητα των αγορών,
- την ψηφιακή επανάσταση,
- την ταχύτητα των εξελίξεων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί, ήδη, τη μεγαλύτερη δημοκρατική ένωση κρατών και λαών. Η ευρύτερη γειτονιά μας άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει. Η Χώρα μας αποκτά νέα, αναβαθμισμένη, γεωπολιτική σημασία. Η γεωγραφική θέση της Ηπείρου, (που κάποτε συνιστούσε αιτία για την εγκατάλειψή της) γίνεται πύλη διείσδυσης στη Ν.Α. Ευρώπη. Η θέση και η γεωμορφολογία της, (που έως πρόσφατα αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξή της) μεταβάλλονται σε συγκριτικό πλεονέκτημα. Πλεονέκτημα που μπορούμε (και οφείλουμε) να αξιοποιήσουμε. Πλεονέκτημα που δίνει, σ ολόκληρη την περιοχή, τη δυνατότητα μιας πολυδιάστατης ανάπτυξης, προσαρμοσμένης στις ιδιαιτερότητες
- της ορεινής οικονομίας,
- της γεωγραφικής θέσης της,
- των ξεχωριστών παραδοσιακών πλεονεκτημάτων της,
- της επιλογής των ανθρώπων της να επενδύουν στην ποιότητα.
? Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι:
- Αειφόρος ανάπτυξη.
- Αύξηση της απασχόλησης.
- Βελτίωση των εισοδημάτων.
- Καλύτερη ζωή στην Περιφέρεια.
? ’μεσες επιδιώξεις μας είναι :
- Η στήριξη του αγροτικού κόσμου, ώστε να κρατηθεί στη γη του και να αυξάνει το εισόδημά του.
- Η ανάπτυξη της τυποποίησης και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
- Η δημιουργία νέων αναπτυξιακών πόλων και δράσεων, όπως θεματικά πάρκα και ζώνες οικολογικής παραδοσιακής ανάπτυξης.
- Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ενδυνάμωση των τοπικών επιχειρήσεων. Ιδίως, μάλιστα, των μικρομεσαίων.
- Η αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου, για την Τουριστική Ανάπτυξη.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του Τόπου εφαρμόζουμε Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Διασφαλίζουμε, με σταθερά και σίγουρα βήματα, τη μετάβαση σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία. Θεμελιώσαμε, ήδη, και βελτιώνουμε διαρκώς ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, που βασίζεται
- στην επιχειρηματικότητα του Έλληνα,
- την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της Οικονομίας,
- τη μετατροπή των παραδοσιακών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής της Πατρίδας μας σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Τολμήσαμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που απαιτεί η Νέα Εποχή, στις δομές του Κράτους και της Οικονομίας. Προωθούμε δράσεις, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν το αναπτυξιακό περιβάλλον.
- Κηρύξαμε όλα τα χρόνια από το 2005 έως το 2010 έτη Ανταγωνιστικότητας.
- Θεσπίσαμε και εφαρμόζουμε περισσότερα από 30 μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησης των βιομηχανικών επιχειρήσεων και θεσπίζουμε ανάλογο πλαίσιο για όλες τις άλλες.
- Δημιουργούμε νέες ΒΙΠΕ και αναβαθμίζουμε εκείνες που υπήρχαν, όπως γίνεται ήδη στα Γιάννενα και την Πρέβεζα.
- Ενδυναμώνουμε τη λειτουργία των Κέντρων Υποδοχής Επενδυτών.
- Εφαρμόζουμε Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική.
- Δημιουργούμε τρία (3) Κέντρα Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης, από τα οποία το ένα είναι στην Ήπειρο και θα έχει Ινστιτούτα και στους τέσσερις Νομούς.
- Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις.
- Εφαρμόζουμε νέο αναπτυξιακό νόμο, με αυξημένα κίνητρα.
- Διευρύναμε τα όρια εφαρμογής του ΕΠΑΝ και επισπεύσαμε την απορρόφηση κοινοτικών πόρων.
? Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι το συνολικό ποσοστό ενίσχυσης που προσφέρεται με το νέο Αναπτυξιακό νόμο, στην Περιφέρεια Ηπείρου είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με όσα προβλέπονταν από τον προηγούμενο νόμο, και είναι από τα υψηλότερα στη Χώρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην ’ρτα και την Πρέβεζα, φτάνει το 50%, ενώ στα Ιωάννινα και τη Θεσπρωτία ανέρχεται έως και το 55% της επένδυσης.
? Στην Περιφέρεια Ηπείρου, έως το τέλος Ιουνίου, είχαν υπαχθεί στο νέο αναπτυξιακό νόμο πάνω από 90 επενδυτικά σχέδια, που ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ.
? Επιπλέον. είχαν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» 998 επενδυτικές προτάσεις. Ο συνολικός Προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 184 εκατ. ευρώ και οι πιο σημαντικές αφορούν
- την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τουριστικών μονάδων,
- την ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων στη μεταποίηση,
- την ενίσχυση ιδιωτικών ενεργειακών επενδύσεων,
- την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων,
- την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών.
? Συμπληρωματικά, το Υπουργείο Ανάπτυξης
- Χρηματοδοτεί, στην Περιφέρεια Ηπείρου, με περισσότερα από τεσσεράμισι εκατ. ευρώ, τις «Δομές Στήριξης της Επιχειρηματικότητας», και
- έχει εντάξει 28 έργα συνολικού Προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά».
? Δώσαμε και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας. Σημειώνω ενδεικτικά τις επενδύσεις σ ό,τι αφορά
- το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου,
- την αναβάθμιση του κέντρου πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- τον εξοπλισμό του εργαστηρίου νανοτεχνολογίας,
- το Ερευνητικό Κέντρο επιστημονικών προσομοιώσεων,
- τον ερευνητικό εξοπλισμό του Ινστιτούτου Γάλακτος στα Γιάννενα.
? Θέλω ακόμη να υπογραμμίσω ότι προχωρούμε, με εντατικές προσπάθειες το Σχέδιο μας (έχουμε ήδη υπογράψει διακρατική συμφωνία με την Ιταλία) για τη δημιουργία του υποθαλάσσιου ελληνο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου. Σχεδιάζουμε, παράλληλα, (είμαστε σε συνεννόηση με την Αλβανική Κυβέρνηση) τη δημιουργία αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Αλβανία. Και όλα αυτά έχουν πολλαπλή σημασία για την Ήπειρο. Οι αγωγοί αυτοί αποτελούν τον κορμό από τον οποίο πρόκειται να ξεκινήσουν οι κλάδοι μέσα από τους οποίους θα μεταφέρεται το αέριο, όχι μόνο σε γειτονικές χώρες, αλλά και σε πολλές περιοχές της Βόρειας και της Δυτικής Ελλάδας και πρώτ απ όλα της Ηπείρου. Είναι απόφασή μας να καλύψουμε και αυτό το αίτημα των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων της Ηπείρου.
Η ανάπτυξη της Περιφέρειας και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών είναι βασικός άξονας της πολιτικής μας. Στο πλαίσιο του στρατηγικού Σχεδίου για την επανίδρυση του Κράτους, ενισχύουμε θεσμικά και οικονομικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, ώστε να ανταποκρίνεται πληρέστερα στον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο της. Το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης δίνει λύσεις σε χρόνια αιτήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προωθεί την οικονομική αυτοτέλειά τους. Θυμίζω μόνο ότι το προηγούμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση (το ΕΠΤΑ) έδινε στην Περιφέρεια Ηπείρου 110 εκατ. ευρώ για εφτά χρόνια. Το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση, (το πρόγραμμα «Θησέας») που ήδη εφαρμόζεται δίνει στην Ήπειρο, για πέντε χρόνια, 210 εκατ. ευρώ.
? Παράλληλα, για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης εφαρμόζεται, στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού, Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου με 30 δημόσια έργα.
- Στο μεταξύ ολοκληρώνεται η προετοιμασία και ξεκινά, μέσα στο 2006, ο εκσυγχρονισμός και η ανακαίνιση σημαντικών τμημάτων των αρδευτικών δικτύων στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, με κόστος πάνω από 50 εκατ. ευρώ.
? Σημειώνω ξεχωριστά τις κοινωνικές δράσεις που αναπτύσσονται σ΄ολόκληρη την Ήπειρο:
- Τα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης, που εφαρμόζονται από τον ΟΑΕΔ.
- Τις 200 και πλέον κατοικίες που παραδόθηκαν από το υπουργείο Απασχόλησης.
- Αλλά και τις μελέτες που αρχίζουν για νέους οικισμούς.
? Νέα δυναμική στην Ήπειρο εγγυώνται τα μεγάλα οδικά έργα.
- Η Ιονία Οδός, το σπουδαιότερο έργο υποδομής για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, ένας αυτοκινητόδρομος πάνω από 190 χιλιόμετρα, από το Αντίρριο έως τα Ιωάννινα γίνεται πραγματικότητα, μέσα στα επόμενα χρόνια.
- Αναδείχθηκε, ήδη, ο προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή της και οι διαδικασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς.
- Εγκρίθηκαν ήδη, από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι αναγκαίες πιστώσεις για τις μελέτες που αφορούν τόσο το Τμήμα από την Πεδινή μέχρι την Κακκαβιά, όσο και τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό.
- Προγραμματίζεται η σύνδεση της Πρέβεζας με την Εγνατία, στην περιοχή των Ιωαννίνων.
? Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία των διαγωνισμών της Εγνατίας και το μεγάλο αυτό οδικό έργο μπήκε πλέον στην τελική φάση για την ολοκλήρωσή του. Παραδόθηκαν ήδη η σήραγγα Δωδώνης και το τμήμα από το Περιστέρι στο Μέτσοβο.
- Δημοπρατήθηκε ο εκσυγχρονισμός του κτιρίου του αεροσταθμού και η κατασκευή νέου συνδετήριου τροχιοδρόμου του Αεροδρομίου.
- Προωθούνται, με επίκεντρο τα σημαντικά πολιτιστικά μνημεία της Ηπείρου, (θέατρο Δωδώνης, αρχαία Νικόπολη, βυζαντινά μνημεία, και άλλα) έργα και δράσεις με σκοπό την ανάδειξή τους και τη διαφύλαξη της χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής της περιοχής.
? Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε, ημέρα με την ημέρα, γίνονται πράξη: Τα έργα που ήδη έχουν γίνει και τα νέα που προγραμματίζονται θέτουν τις βάσεις για την ανάδειξη της Ηπείρου σε διακρατικό Κόμβο Μεταφορών. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση
- στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου (ορεινοί όγκοι, λίμνη Παμβώτιδα),
- στην προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου,
- στην ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των ΤΕΙ Ηπείρου,
- στην ανάπτυξη νέων μορφών Τουρισμού,
- στη μεταποίηση και την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων,
- στην παραγωγή επώνυμων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που αποτελεί ήδη, σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ηπείρου.
Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος :
- Προϊόντα τυποποιημένα και ελκυστικά συσκευασμένα.
- Προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
- Προϊόντα και υπηρεσίες με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Αυτός είναι σίγουρος δρόμος για να κερδίσουμε, όχι μόνο τη μάχη της εσωτερικής αγοράς, αλλά και τη διείσδυση των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές.
Τα έως τώρα αποτελέσματα της πολιτικής μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι είμαστε σε σωστό και ασφαλή δρόμο.
? Παρά τη βαριά κληρονομιά του παρελθόντος, είχαμε ρυθμό ανάπτυξης υπερδιπλάσιο της Ευρωζώνης (4,1% κατά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου).
? Οι επενδύσεις στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 6,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005.
? Η καθαρή εισροή κεφαλαίων για άμεσες ξένες επενδύσεις (σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005) δεκαπλασιάστηκε. Από τα 45 εκατ. ευρώ πέρσι έφτασαν τα 423 εκατ. ευρώ.
? Ο δείκτης οικονομικού κλίματος, εδώ και ένα χρόνο, από τον Ιούνιο του 2005 και μετά, ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία.
? Πετύχαμε να δώσουμε δυναμική ώθηση στην επιχειρηματικότητα, γεγονός που απεικονίζεται στο γεγονός ότι το 2005 δημιουργήθηκαν 28.400 περισσότερες επιχειρήσεις από όσες έκλεισαν.
? Παρά τις δυσκολίες της μεταολυμπιακής συγκυρίας, η ανεργία έπεσε από το 11,3% το Μάρτιο του 2004 στο 9,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2005.
? Πετύχαμε αξιοσημείωτη αύξηση στο σύνολο των εξαγωγών αγαθών (17,4% το α΄ τετράμηνο του 2006).
? Πετύχαμε σημαντική άνοδο στις αφίξεις και τα έσοδα από τον Τουρισμό.
? Παρά τη μεγάλη ανατίμηση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, ο πληθωρισμός, σε όλη τη διάρκεια της Νέας Διακυβέρνησης, βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα του 2003.
? Πετύχαμε σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας το 2005. Η Ελλάδα αντέστρεψε τη συνεχή πτωτική πορεία των προηγούμενων πέντε χρόνων και ανέβηκε οκτώ θέσεις στη διεθνή κατάταξη.
? Πετύχαμε πραγματική βελτίωση σε μισθούς και διαθέσιμο εισόδημα. Ο πραγματικός ακαθάριστος μισθός αυξήθηκε το 2005 κατά 2,9% έναντι στασιμότητας στην Ευρωζώνη.
? Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ από 75,5% το 2004 αυξήθηκε σε 77,3% το 2005.
Τα αποτελέσματα αυτά, τα πρώτα αποτελέσματα της Νέας Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής, εμπνέουν σιγουριά και αισιοδοξία. Τα πιο σημαντικά ωστόσο, είναι μπροστά μας. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε πρόκειται να αποδίδουν ολοένα και περισσότερο. Επιπλέον: Ύστερα από συστηματική διαπραγμάτευση αυξήσαμε ουσιαστικά το μερίδιό μας στους κοινοτικούς πόρους, για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Διασφαλίσαμε περισσότερα από 20 δισ. ευρώ. Και τα πιο πολλά από αυτά, κατευθύνονται στην ελληνική Περιφέρεια. Ολοκληρώνουμε ήδη, την προετοιμασία του νέου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, για την περίοδο 2007-2013. Και, όπως ήδη έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, βασικές προτεραιότητές μας είναι η ανάπτυξη της Περιφέρειας σε συνδυασμό με την επένδυση στην έρευνα, την τεχνολογία, το ανθρώπινο κεφάλαιο. Προσθέτω ότι για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Σχεδίου αυτού, δημιουργούμε πέντε (5) Επιτελικές Διαχειριστικές Αρχές, που πρόκειται να συνεργάζονται στενά με τις διοικητικές περιφέρειες της Χώρας, τη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι για τη Νέα Διακυβέρνηση, η ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι πρώτη προτεραιότητα. Η Περιφέρεια είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Θέλουμε ανάπτυξη παντού. Ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Ανάπτυξη και ευημερία για όλους όσοι ζουν και εργάζονται στον Τόπο μας Στόχος μας είναι
- η δυναμική και διατηρήσιμη ανάπτυξη,
- η αύξηση της απασχόλησης,
- η άνοδος του βιοτικού επιπέδου,
- η βελτίωση της ζωής.
Είναι βέβαιο (και είναι κοινά παραδεκτό) πως, όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, παράγουμε πολλαπλάσια αποτελέσματα. Ακολουθούμε Στρατηγική που βασίζεται
- στη σύνθεση ιδεών,
- τη συνένωση προσπαθειών,
- το συντονισμό των δράσεων,
- τη συμμετοχή των πολιτών.
Αυτή είναι η φιλοσοφία της Αναπτυξιακής Πολιτικής μας.
Εργαζόμαστε συντονισμένα και υπεύθυνα
- μαζί με τον επιχειρηματικό κόσμο,
- μαζί με την επιστημονική κοινότητα,
- μαζί με τον αγροτικό κόσμο,
- μαζί με τους εργαζόμενους,
- μαζί με όλους εσάς.
Επικροτούμε και θέτουμε υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, που υπογράφουν το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και η Διεθνής Συντονιστική Επιτροπή Αποδήμων Ηπειρωτών Εξωτερικού. Ο στόχος είναι κοινός: Ελλάδα ανταγωνιστική, με ποιότητα παντού και ισχυρή παρουσία στις αγορές του Κόσμου. Αυτή είναι σήμερα η πρόκληση. Και στην πρόκληση αυτή απαντούμε με όραμα, με πρόγραμμα και συγκροτημένο σχέδιο. Κερδίζουμε ημέρα με την ημέρα σημαντικές μάχες, για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
Πορευόμαστε με τη φιλοσοφία της «κοινότητας» και της συλλογικότητας, με την οποία πορεύτηκαν γενιές Ηπειρωτών. Θέλουμε μια κοινωνία που παράγει και προοδεύει. Θέλουμε μια κοινωνία συνοχής, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης. Θέλουμε να υπάρχει ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους.
Όλοι και όλες μαζί
- βάζουμε τέλος στην αντίληψη για τη «μια» και την «άλλη» Ελλάδα.
- Κερδίζουμε το χαμένο έδαφος.
- Καλύπτουμε το χαμένο χρόνο.
- Χτίζουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να κατακτήσουμε το μέλλον που θέλουμε, το μέλλον που μπορούμε, το μέλλον που μας ανήκει.
- Διασφαλίζουμε την ανάπτυξη που αξίζει η τοπική οικονομία, που αξίζει η κοινωνία, που αξίζει η «κοινότητα» της Ηπείρου.
Υπάρχουν, σήμερα, όλες εκείνες, οι προϋποθέσεις, που απαιτούνται για την ανάπτυξη της Ηπείρου. Υπάρχουν οι πολιτικές, που διασφαλίζουν μια νέα αναπτυξιακή δυναμική. Υπάρχουν οι δρόμοι για μια νέα προοπτική. Από εδώ και πέρα, τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει τη θέληση των απανταχού Ηπειρωτών, να οδηγήσουν τον Τόπο τους στο το μέλλον που δικαιούται. Εθνικοί ευεργέτες, ξακουστοί έμποροι, παραγωγοί που δίδαξαν ποιότητα συνθέτουν, εδώ στη Ήπειρο, πρότυπα που κανείς δεν μπορεί να αγνοεί. Η Ήπειρος δίνει την έμπνευση για ένα νέο κύμα εθνικών ευεργετών στον 21ο αιώνα. Το Μέτσοβο αποτελεί ισχυρό πρότυπο πορείας για τους εκατοντάδες θύλακες ανάπτυξης σ ολόκληρη την περιοχή. Η παράδοση στον πανέμορφο αυτό τόπο σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών εγγυώνται μια νέα δυναμική, βιώσιμη, ανθρωποκεντρική ανάπτυξη για ολόκληρη την Ήπειρο, ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνδιάσκεψής σας. Ανοίγει σήμερα ένας καινούργιος δρόμος. Και θέλω να βεβαιώσω ότι αναμένουμε με ενδιαφέρον τα συμπεράσματά σας. Θέλω να ξέρετε ότι είμαστε μαζί σας.
29/7/2006
Ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης
ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΙΟΥΦΑ
στην 1η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ηπειρωτών στα Ιωάννινα
Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου, που είμαι σήμερα μαζί σας στην Πρώτη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ηπειρωτών.
? Θέλω, πρώτ απ όλα, να υπογραμμίσω ότι αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές και τους διοργανωτές της Συνδιάσκεψης. Εύχομαι, από την καρδιά μου, το βήμα που κάνετε σήμερα να γίνει θεσμός που οδηγεί στη σύνθεση δυνάμεων, για το μέλλον της Ηπείρου. Θεσμός που φέρνει τους απανταχού Ηπειρώτες, ολοένα και πιο κοντά.
? Θέλω να καλωσορίσω όλους εσάς που ξεκινήσατε από μακριά για να είστε, τις ημέρες αυτές, στις συναντήσεις της Συνδιάσκεψης, μεταφέροντας μαζί σας ιδέες και σκέψεις για το μέλλον που διεκδικούμε, σ αυτόν τον πανέμορφο Τόπο.
? Θέλω ακόμη να εκφράσω τις πιο ειλικρινείς ευχαριστίες μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, που έθεσε υπό την αιγίδα του τη Συνδιάσκεψη αυτή. Επιβραβεύει την πρωτοβουλία των απανταχού Ηπειρωτών και αναδεικνύει την ανάγκη συνένωσης δυνάμεων και προσπαθειών για ένα καλύτερο αύριο. Εκφράζει την κοινή θέληση των Ελλήνων να πάμε μπροστά, προτάσσοντας εκείνα που μας ενώνουν. Αυτή, άλλωστε, είναι και βασική αρχή που υπαγορεύει η σύγχρονη ελληνική κοινωνία: Να συνθέτουμε τις ιδέες μας, να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίζουμε τις προσπάθειές μας, σε κοινούς στόχους. Αυτή είναι και η κεντρική στρατηγική επιλογή της Νέας Διακυβέρνησης. Στρατηγική συμπόρευσης, ενότητας και ομοψυχίας των Ελλήνων. Στρατηγική που εμπνέει σιγουριά και αισιοδοξία. Στρατηγική που σηματοδοτείται και από την ανάδειξη ενός άξιου Ηπειρώτη στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Στον πανέμορφο αυτό τόπο των εθνικών ευεργετών, των ξακουστών εμπόρων, των εργατικών και περήφανων ανθρώπων, γεννιέται, σήμερα, μια νέα προοπτική. Συμβάλλει σ αυτό
- η φιλοσοφία ζωής των ανθρώπων της Ηπείρου,
- η διάθεσή τους για προσφορά στον Τόπο,
- οι σχέσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης,
- η συνείδηση για τη διατήρηση του τοπικού πολιτισμού,
- η αγάπη των απανταχού Ηπειρωτών στον Τόπο, όπου έχουν τις ρίζες τους.
Η Ήπειρος έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για ένα δυναμικό άλμα στη Νέα Εποχή. Έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που διασφαλίζουν νέα δυναμική τροχιά ανάπτυξης. Είναι η ώρα που θεμελιώνουμε Οικονομία ευκαιριών. Προσελκύουμε νέες επενδύσεις. Δημιουργούμε νέες θέσεις δουλειάς. Έχουμε τη δυνατότητα. Έχουμε το Σχέδιο. Έχουμε κάνει το ξεκίνημα που απαιτούν οι καιροί.
Ο Κόσμος διανύει, εδώ και καιρό, μια Νέα Εποχή. Είμαστε στην Εποχή που χαρακτηρίζεται από
- την παγκοσμιότητα των αγορών,
- την ψηφιακή επανάσταση,
- την ταχύτητα των εξελίξεων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί, ήδη, τη μεγαλύτερη δημοκρατική ένωση κρατών και λαών. Η ευρύτερη γειτονιά μας άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει. Η Χώρα μας αποκτά νέα, αναβαθμισμένη, γεωπολιτική σημασία. Η γεωγραφική θέση της Ηπείρου, (που κάποτε συνιστούσε αιτία για την εγκατάλειψή της) γίνεται πύλη διείσδυσης στη Ν.Α. Ευρώπη. Η θέση και η γεωμορφολογία της, (που έως πρόσφατα αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξή της) μεταβάλλονται σε συγκριτικό πλεονέκτημα. Πλεονέκτημα που μπορούμε (και οφείλουμε) να αξιοποιήσουμε. Πλεονέκτημα που δίνει, σ ολόκληρη την περιοχή, τη δυνατότητα μιας πολυδιάστατης ανάπτυξης, προσαρμοσμένης στις ιδιαιτερότητες
- της ορεινής οικονομίας,
- της γεωγραφικής θέσης της,
- των ξεχωριστών παραδοσιακών πλεονεκτημάτων της,
- της επιλογής των ανθρώπων της να επενδύουν στην ποιότητα.
? Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι:
- Αειφόρος ανάπτυξη.
- Αύξηση της απασχόλησης.
- Βελτίωση των εισοδημάτων.
- Καλύτερη ζωή στην Περιφέρεια.
? ’μεσες επιδιώξεις μας είναι :
- Η στήριξη του αγροτικού κόσμου, ώστε να κρατηθεί στη γη του και να αυξάνει το εισόδημά του.
- Η ανάπτυξη της τυποποίησης και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
- Η δημιουργία νέων αναπτυξιακών πόλων και δράσεων, όπως θεματικά πάρκα και ζώνες οικολογικής παραδοσιακής ανάπτυξης.
- Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ενδυνάμωση των τοπικών επιχειρήσεων. Ιδίως, μάλιστα, των μικρομεσαίων.
- Η αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου, για την Τουριστική Ανάπτυξη.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του Τόπου εφαρμόζουμε Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Διασφαλίζουμε, με σταθερά και σίγουρα βήματα, τη μετάβαση σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία. Θεμελιώσαμε, ήδη, και βελτιώνουμε διαρκώς ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, που βασίζεται
- στην επιχειρηματικότητα του Έλληνα,
- την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της Οικονομίας,
- τη μετατροπή των παραδοσιακών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής της Πατρίδας μας σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Τολμήσαμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που απαιτεί η Νέα Εποχή, στις δομές του Κράτους και της Οικονομίας. Προωθούμε δράσεις, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που βελτιώνουν το αναπτυξιακό περιβάλλον.
- Κηρύξαμε όλα τα χρόνια από το 2005 έως το 2010 έτη Ανταγωνιστικότητας.
- Θεσπίσαμε και εφαρμόζουμε περισσότερα από 30 μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησης των βιομηχανικών επιχειρήσεων και θεσπίζουμε ανάλογο πλαίσιο για όλες τις άλλες.
- Δημιουργούμε νέες ΒΙΠΕ και αναβαθμίζουμε εκείνες που υπήρχαν, όπως γίνεται ήδη στα Γιάννενα και την Πρέβεζα.
- Ενδυναμώνουμε τη λειτουργία των Κέντρων Υποδοχής Επενδυτών.
- Εφαρμόζουμε Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική.
- Δημιουργούμε τρία (3) Κέντρα Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης, από τα οποία το ένα είναι στην Ήπειρο και θα έχει Ινστιτούτα και στους τέσσερις Νομούς.
- Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις.
- Εφαρμόζουμε νέο αναπτυξιακό νόμο, με αυξημένα κίνητρα.
- Διευρύναμε τα όρια εφαρμογής του ΕΠΑΝ και επισπεύσαμε την απορρόφηση κοινοτικών πόρων.
? Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι το συνολικό ποσοστό ενίσχυσης που προσφέρεται με το νέο Αναπτυξιακό νόμο, στην Περιφέρεια Ηπείρου είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με όσα προβλέπονταν από τον προηγούμενο νόμο, και είναι από τα υψηλότερα στη Χώρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην ’ρτα και την Πρέβεζα, φτάνει το 50%, ενώ στα Ιωάννινα και τη Θεσπρωτία ανέρχεται έως και το 55% της επένδυσης.
? Στην Περιφέρεια Ηπείρου, έως το τέλος Ιουνίου, είχαν υπαχθεί στο νέο αναπτυξιακό νόμο πάνω από 90 επενδυτικά σχέδια, που ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ.
? Επιπλέον. είχαν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» 998 επενδυτικές προτάσεις. Ο συνολικός Προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 184 εκατ. ευρώ και οι πιο σημαντικές αφορούν
- την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τουριστικών μονάδων,
- την ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων στη μεταποίηση,
- την ενίσχυση ιδιωτικών ενεργειακών επενδύσεων,
- την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων,
- την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών.
? Συμπληρωματικά, το Υπουργείο Ανάπτυξης
- Χρηματοδοτεί, στην Περιφέρεια Ηπείρου, με περισσότερα από τεσσεράμισι εκατ. ευρώ, τις «Δομές Στήριξης της Επιχειρηματικότητας», και
- έχει εντάξει 28 έργα συνολικού Προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά».
? Δώσαμε και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας. Σημειώνω ενδεικτικά τις επενδύσεις σ ό,τι αφορά
- το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου,
- την αναβάθμιση του κέντρου πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- τον εξοπλισμό του εργαστηρίου νανοτεχνολογίας,
- το Ερευνητικό Κέντρο επιστημονικών προσομοιώσεων,
- τον ερευνητικό εξοπλισμό του Ινστιτούτου Γάλακτος στα Γιάννενα.
? Θέλω ακόμη να υπογραμμίσω ότι προχωρούμε, με εντατικές προσπάθειες το Σχέδιο μας (έχουμε ήδη υπογράψει διακρατική συμφωνία με την Ιταλία) για τη δημιουργία του υποθαλάσσιου ελληνο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου. Σχεδιάζουμε, παράλληλα, (είμαστε σε συνεννόηση με την Αλβανική Κυβέρνηση) τη δημιουργία αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Αλβανία. Και όλα αυτά έχουν πολλαπλή σημασία για την Ήπειρο. Οι αγωγοί αυτοί αποτελούν τον κορμό από τον οποίο πρόκειται να ξεκινήσουν οι κλάδοι μέσα από τους οποίους θα μεταφέρεται το αέριο, όχι μόνο σε γειτονικές χώρες, αλλά και σε πολλές περιοχές της Βόρειας και της Δυτικής Ελλάδας και πρώτ απ όλα της Ηπείρου. Είναι απόφασή μας να καλύψουμε και αυτό το αίτημα των παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων της Ηπείρου.
Η ανάπτυξη της Περιφέρειας και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών είναι βασικός άξονας της πολιτικής μας. Στο πλαίσιο του στρατηγικού Σχεδίου για την επανίδρυση του Κράτους, ενισχύουμε θεσμικά και οικονομικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, ώστε να ανταποκρίνεται πληρέστερα στον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο της. Το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης δίνει λύσεις σε χρόνια αιτήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προωθεί την οικονομική αυτοτέλειά τους. Θυμίζω μόνο ότι το προηγούμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση (το ΕΠΤΑ) έδινε στην Περιφέρεια Ηπείρου 110 εκατ. ευρώ για εφτά χρόνια. Το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση, (το πρόγραμμα «Θησέας») που ήδη εφαρμόζεται δίνει στην Ήπειρο, για πέντε χρόνια, 210 εκατ. ευρώ.
? Παράλληλα, για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης εφαρμόζεται, στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού, Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου με 30 δημόσια έργα.
- Στο μεταξύ ολοκληρώνεται η προετοιμασία και ξεκινά, μέσα στο 2006, ο εκσυγχρονισμός και η ανακαίνιση σημαντικών τμημάτων των αρδευτικών δικτύων στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, με κόστος πάνω από 50 εκατ. ευρώ.
? Σημειώνω ξεχωριστά τις κοινωνικές δράσεις που αναπτύσσονται σ΄ολόκληρη την Ήπειρο:
- Τα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης, που εφαρμόζονται από τον ΟΑΕΔ.
- Τις 200 και πλέον κατοικίες που παραδόθηκαν από το υπουργείο Απασχόλησης.
- Αλλά και τις μελέτες που αρχίζουν για νέους οικισμούς.
? Νέα δυναμική στην Ήπειρο εγγυώνται τα μεγάλα οδικά έργα.
- Η Ιονία Οδός, το σπουδαιότερο έργο υποδομής για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, ένας αυτοκινητόδρομος πάνω από 190 χιλιόμετρα, από το Αντίρριο έως τα Ιωάννινα γίνεται πραγματικότητα, μέσα στα επόμενα χρόνια.
- Αναδείχθηκε, ήδη, ο προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή της και οι διαδικασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς.
- Εγκρίθηκαν ήδη, από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι αναγκαίες πιστώσεις για τις μελέτες που αφορούν τόσο το Τμήμα από την Πεδινή μέχρι την Κακκαβιά, όσο και τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό.
- Προγραμματίζεται η σύνδεση της Πρέβεζας με την Εγνατία, στην περιοχή των Ιωαννίνων.
? Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία των διαγωνισμών της Εγνατίας και το μεγάλο αυτό οδικό έργο μπήκε πλέον στην τελική φάση για την ολοκλήρωσή του. Παραδόθηκαν ήδη η σήραγγα Δωδώνης και το τμήμα από το Περιστέρι στο Μέτσοβο.
- Δημοπρατήθηκε ο εκσυγχρονισμός του κτιρίου του αεροσταθμού και η κατασκευή νέου συνδετήριου τροχιοδρόμου του Αεροδρομίου.
- Προωθούνται, με επίκεντρο τα σημαντικά πολιτιστικά μνημεία της Ηπείρου, (θέατρο Δωδώνης, αρχαία Νικόπολη, βυζαντινά μνημεία, και άλλα) έργα και δράσεις με σκοπό την ανάδειξή τους και τη διαφύλαξη της χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής της περιοχής.
? Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε, ημέρα με την ημέρα, γίνονται πράξη: Τα έργα που ήδη έχουν γίνει και τα νέα που προγραμματίζονται θέτουν τις βάσεις για την ανάδειξη της Ηπείρου σε διακρατικό Κόμβο Μεταφορών. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση
- στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου (ορεινοί όγκοι, λίμνη Παμβώτιδα),
- στην προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου,
- στην ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των ΤΕΙ Ηπείρου,
- στην ανάπτυξη νέων μορφών Τουρισμού,
- στη μεταποίηση και την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων,
- στην παραγωγή επώνυμων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που αποτελεί ήδη, σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ηπείρου.
Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος :
- Προϊόντα τυποποιημένα και ελκυστικά συσκευασμένα.
- Προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
- Προϊόντα και υπηρεσίες με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Αυτός είναι σίγουρος δρόμος για να κερδίσουμε, όχι μόνο τη μάχη της εσωτερικής αγοράς, αλλά και τη διείσδυση των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές.
Τα έως τώρα αποτελέσματα της πολιτικής μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι είμαστε σε σωστό και ασφαλή δρόμο.
? Παρά τη βαριά κληρονομιά του παρελθόντος, είχαμε ρυθμό ανάπτυξης υπερδιπλάσιο της Ευρωζώνης (4,1% κατά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου).
? Οι επενδύσεις στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 6,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005.
? Η καθαρή εισροή κεφαλαίων για άμεσες ξένες επενδύσεις (σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005) δεκαπλασιάστηκε. Από τα 45 εκατ. ευρώ πέρσι έφτασαν τα 423 εκατ. ευρώ.
? Ο δείκτης οικονομικού κλίματος, εδώ και ένα χρόνο, από τον Ιούνιο του 2005 και μετά, ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία.
? Πετύχαμε να δώσουμε δυναμική ώθηση στην επιχειρηματικότητα, γεγονός που απεικονίζεται στο γεγονός ότι το 2005 δημιουργήθηκαν 28.400 περισσότερες επιχειρήσεις από όσες έκλεισαν.
? Παρά τις δυσκολίες της μεταολυμπιακής συγκυρίας, η ανεργία έπεσε από το 11,3% το Μάρτιο του 2004 στο 9,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2005.
? Πετύχαμε αξιοσημείωτη αύξηση στο σύνολο των εξαγωγών αγαθών (17,4% το α΄ τετράμηνο του 2006).
? Πετύχαμε σημαντική άνοδο στις αφίξεις και τα έσοδα από τον Τουρισμό.
? Παρά τη μεγάλη ανατίμηση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, ο πληθωρισμός, σε όλη τη διάρκεια της Νέας Διακυβέρνησης, βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα του 2003.
? Πετύχαμε σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας το 2005. Η Ελλάδα αντέστρεψε τη συνεχή πτωτική πορεία των προηγούμενων πέντε χρόνων και ανέβηκε οκτώ θέσεις στη διεθνή κατάταξη.
? Πετύχαμε πραγματική βελτίωση σε μισθούς και διαθέσιμο εισόδημα. Ο πραγματικός ακαθάριστος μισθός αυξήθηκε το 2005 κατά 2,9% έναντι στασιμότητας στην Ευρωζώνη.
? Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ από 75,5% το 2004 αυξήθηκε σε 77,3% το 2005.
Τα αποτελέσματα αυτά, τα πρώτα αποτελέσματα της Νέας Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής, εμπνέουν σιγουριά και αισιοδοξία. Τα πιο σημαντικά ωστόσο, είναι μπροστά μας. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε πρόκειται να αποδίδουν ολοένα και περισσότερο. Επιπλέον: Ύστερα από συστηματική διαπραγμάτευση αυξήσαμε ουσιαστικά το μερίδιό μας στους κοινοτικούς πόρους, για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Διασφαλίσαμε περισσότερα από 20 δισ. ευρώ. Και τα πιο πολλά από αυτά, κατευθύνονται στην ελληνική Περιφέρεια. Ολοκληρώνουμε ήδη, την προετοιμασία του νέου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, για την περίοδο 2007-2013. Και, όπως ήδη έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, βασικές προτεραιότητές μας είναι η ανάπτυξη της Περιφέρειας σε συνδυασμό με την επένδυση στην έρευνα, την τεχνολογία, το ανθρώπινο κεφάλαιο. Προσθέτω ότι για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Σχεδίου αυτού, δημιουργούμε πέντε (5) Επιτελικές Διαχειριστικές Αρχές, που πρόκειται να συνεργάζονται στενά με τις διοικητικές περιφέρειες της Χώρας, τη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι για τη Νέα Διακυβέρνηση, η ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι πρώτη προτεραιότητα. Η Περιφέρεια είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Θέλουμε ανάπτυξη παντού. Ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Ανάπτυξη και ευημερία για όλους όσοι ζουν και εργάζονται στον Τόπο μας Στόχος μας είναι
- η δυναμική και διατηρήσιμη ανάπτυξη,
- η αύξηση της απασχόλησης,
- η άνοδος του βιοτικού επιπέδου,
- η βελτίωση της ζωής.
Είναι βέβαιο (και είναι κοινά παραδεκτό) πως, όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, παράγουμε πολλαπλάσια αποτελέσματα. Ακολουθούμε Στρατηγική που βασίζεται
- στη σύνθεση ιδεών,
- τη συνένωση προσπαθειών,
- το συντονισμό των δράσεων,
- τη συμμετοχή των πολιτών.
Αυτή είναι η φιλοσοφία της Αναπτυξιακής Πολιτικής μας.
Εργαζόμαστε συντονισμένα και υπεύθυνα
- μαζί με τον επιχειρηματικό κόσμο,
- μαζί με την επιστημονική κοινότητα,
- μαζί με τον αγροτικό κόσμο,
- μαζί με τους εργαζόμενους,
- μαζί με όλους εσάς.
Επικροτούμε και θέτουμε υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, που υπογράφουν το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και η Διεθνής Συντονιστική Επιτροπή Αποδήμων Ηπειρωτών Εξωτερικού. Ο στόχος είναι κοινός: Ελλάδα ανταγωνιστική, με ποιότητα παντού και ισχυρή παρουσία στις αγορές του Κόσμου. Αυτή είναι σήμερα η πρόκληση. Και στην πρόκληση αυτή απαντούμε με όραμα, με πρόγραμμα και συγκροτημένο σχέδιο. Κερδίζουμε ημέρα με την ημέρα σημαντικές μάχες, για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
Πορευόμαστε με τη φιλοσοφία της «κοινότητας» και της συλλογικότητας, με την οποία πορεύτηκαν γενιές Ηπειρωτών. Θέλουμε μια κοινωνία που παράγει και προοδεύει. Θέλουμε μια κοινωνία συνοχής, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης. Θέλουμε να υπάρχει ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους.
Όλοι και όλες μαζί
- βάζουμε τέλος στην αντίληψη για τη «μια» και την «άλλη» Ελλάδα.
- Κερδίζουμε το χαμένο έδαφος.
- Καλύπτουμε το χαμένο χρόνο.
- Χτίζουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να κατακτήσουμε το μέλλον που θέλουμε, το μέλλον που μπορούμε, το μέλλον που μας ανήκει.
- Διασφαλίζουμε την ανάπτυξη που αξίζει η τοπική οικονομία, που αξίζει η κοινωνία, που αξίζει η «κοινότητα» της Ηπείρου.
Υπάρχουν, σήμερα, όλες εκείνες, οι προϋποθέσεις, που απαιτούνται για την ανάπτυξη της Ηπείρου. Υπάρχουν οι πολιτικές, που διασφαλίζουν μια νέα αναπτυξιακή δυναμική. Υπάρχουν οι δρόμοι για μια νέα προοπτική. Από εδώ και πέρα, τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει τη θέληση των απανταχού Ηπειρωτών, να οδηγήσουν τον Τόπο τους στο το μέλλον που δικαιούται. Εθνικοί ευεργέτες, ξακουστοί έμποροι, παραγωγοί που δίδαξαν ποιότητα συνθέτουν, εδώ στη Ήπειρο, πρότυπα που κανείς δεν μπορεί να αγνοεί. Η Ήπειρος δίνει την έμπνευση για ένα νέο κύμα εθνικών ευεργετών στον 21ο αιώνα. Το Μέτσοβο αποτελεί ισχυρό πρότυπο πορείας για τους εκατοντάδες θύλακες ανάπτυξης σ ολόκληρη την περιοχή. Η παράδοση στον πανέμορφο αυτό τόπο σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών εγγυώνται μια νέα δυναμική, βιώσιμη, ανθρωποκεντρική ανάπτυξη για ολόκληρη την Ήπειρο, ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνδιάσκεψής σας. Ανοίγει σήμερα ένας καινούργιος δρόμος. Και θέλω να βεβαιώσω ότι αναμένουμε με ενδιαφέρον τα συμπεράσματά σας. Θέλω να ξέρετε ότι είμαστε μαζί σας.
-
Νεολαια - Site Owner
- Δημοσιεύσεις: 370
- Εγγραφή: 17:50 pm 23 12 2005
από Ελεονώρα » 13:30 pm 04 08 2006
ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ Α΄ΠΟ ΤΗΝ 1η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Μετα΄το πέρας των τριήμερων εργασιών της 1ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ηπειρωτών εξωτρικού που έλαβε χώρα στην πόλη των Ιωαννίνων από τις 28 έως τρις 30 ιουλίου 2006, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια προέκυψε ως γενική εκτίμηση, ότι η διεξαγωγή της Συνδιάσκεψης αυτής υπήρξε γεγονός ιστορικής και αποφασιστικής σημασίας για την ποιοτική ανάδειξη της πορείας της Νεώτερης Ηπειρωτικής Αποδημίας (από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα0, αφού επιδίωξε να ΄φερει για πρώτη φορά σε γόνιμη επικοινωνία τόσο σε διαρθρωτικό, όσο και οργανωτικό επίπεδο, τις΄τέσσερις γενιές
Μετα΄το πέρας των τριήμερων εργασιών της 1ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ηπειρωτών εξωτρικού που έλαβε χώρα στην πόλη των Ιωαννίνων από τις 28 έως τρις 30 ιουλίου 2006, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια προέκυψε ως γενική εκτίμηση, ότι η διεξαγωγή της Συνδιάσκεψης αυτής υπήρξε γεγονός ιστορικής και αποφασιστικής σημασίας για την ποιοτική ανάδειξη της πορείας της Νεώτερης Ηπειρωτικής Αποδημίας (από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα0, αφού επιδίωξε να ΄φερει για πρώτη φορά σε γόνιμη επικοινωνία τόσο σε διαρθρωτικό, όσο και οργανωτικό επίπεδο, τις΄τέσσερις γενιές
-
Ελεονώρα - Τακτικό μέλος
- Δημοσιεύσεις: 183
- Εγγραφή: 12:39 pm 20 06 2006
από Ελεονώρα » 15:23 pm 04 08 2006
των απόδημων ηπειρωτισσών και ηπειρωτών των πέντες ηπείρων.
η σύσταση της συλλογικής αυτής διεργασίας εξειδικεύεται κατάλληλα μέσα από τις ακόλουθες αποφάσεις - πορίσματα που προέκυψαν από τη διεξαγωγή της 1ης παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ηπειρωτών εξωτερικού.
ΩΣ ΠΡΟς ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Α) Αποφασίστηκε, ομόφωνα, σε συνάντηση κορυφής, μεταξύ όλων των συμμετοχόντων στην Συνδιάσκεψη αυτή, Προέδρων των ομοσπονδιών και Ανεξαρτήτων Συλλόγων αποδήμων ηπειρωτισσών και Ηπειρωτών των πέντε Ηπείρων, η αποδοχή της πρότασης για την ίδρυση ενός διαρκούς Παγκόσμοιυ συμβουλίου Ηπειρωτών εξωτερικού, καθώς και της υπερψήφισης του παρόντος Καταστατικού.
Β) Από την ολομέλεια της Πρώτης Παγκόσμιας Συναδιάσκεψης ηπειρωτών εξωτερικού ψηφίστηκε ομόφωνα και συμπεριλήφθη στο Καταστατικό του Π.Σ.Η.Ε. ως στρατηγικός στόχος της λειτουργίας και των δράσεών του, ο αυτόνομος, καθώς και μέσα από την συμμετοχή του στο Σ.Α.Ε. συνταγματικά θεσμοθετημένος, συμβουλευτικός, γνωμοδοτικός, διεκδικητικός και λειτουργικός ρόλος του για την ανάπτυξη και ευημερία της Μητέρας πατρίδας της Ηπείρου ειδικότερα καθώς και του συνόλου του Απόδημου Ελληνισμού.
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ
Μέσα από τον διεξοδικό διάλογο και τις άρτιες συγκροτημένες προτάσεις τόσο των συμμετοχόντων φορέων - συλλογικοτήτων, όσο και των εισηγητών που πήραν μέρος στην συνδιάσκεψη αυτή, προέκυψαν και αξιολογήθηκαν ως ισότιμης και βαρύνουσας σημασίας για την μελλοντική λειτουργία και δράση του Π.Σ.Η.Ε. τα ακόλουθα εξής πορίσματα;
1) η γόνιμη συνεργασία του Π.Σ.Η.Ε. με όλες τις υπάρχουσες συλλογικότητες φορείς των ημεδαπών και αλλοδαπών Ηπειρωτικών Συσσωματώσεων, ανάλογα με την ιεραρχημένη και ειδική ιστορική και κοινωνική - πολιτισμική ταυτότητα, λειτουργία και δράση τους.
Το Π.Σ.Η.Ε. εκτιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι Απόδημοι Ηπειρώτες του Εξωτερικού αντιπροσωπεύτηκαν μέχρι σήμερα ιστορικά και λειτουργικά μέσα από τις δράσεις της Πανηπειρωτικής συνομοσπονδίας Ελλάδας και εκφράζει μέσα από το συγκεκριμένο πόρισμα του οφειλόμενου φόρο τιμής.
2) Η πορεία της γειτονικής Αλβανίας προς την Ε.Ε περνά μέσα από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ατομικών, πολιτικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών, εκπαιδευτικών0 της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.
3) Η ολομέλεια της συνδιάσκεψης απόδέχεται πανηγυρικά και χαιρετίζει με αισθήματα αισιοδοξίας τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Π.Σ.Η.Ε. και του Παν/μίου Ιωαννίνων για τη δημιουργία τμημάτων νέων Απόδημων Ηπειρωτών με στόχο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και της διαχρονικής εξέλιξης του ελληνικού πολιτισμού.
4) Η ολομέλεια της Συνδιάσκεψης χαιρετίζει τη συνεργασία του Π.Σ.Η.Ε. με το Παν/μιο Ιωαννίνων για το σχεδιασμό και την εκπόνηση ερευνών και Μελετών με θέμα την καταγραφή, καθώς ακι τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου Απόδημων ηπειρωτισσών και Ηπειρωτών των πέντε ηπείρων επιστημόνων και ανθρώπων των γραμμάτων ακι των τεχνών με στόχο της προαγωγής της επιστημονικής έρευνας και ευρύτερα του ηπειρωτικού πολιτισμού που θα συμβάλλει στην ευημερία ακι την ανάπτυξη της Ηπείρου και της διασποράς του ηπειρωτικού ελληνισμού.
5) Η ολομέλεια της Συνδιάσκεψης χαιρετίζει την συνεργασία του Π.Σ.Η.Ε. με το Εμπορικό Επιμελητήριο Ιωαννίνων για τον σχεδιασμό και την εκπόνηση ερευνών και μελετών με θέμα την καταγραφή καθώς και την δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου απόδημων Ηπειρωτισσών και Ηπειρωτών επιχειρηματιών με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου και της διασποράς του ηπειρωτικού ελληνισμού.
6) Η ολομέλεια της Συνδιάσκεψης χαιρετίζει τη συνεργασία του Π.Σ.Η.Ε. με το Παν/μιο Ιωαννίνων για τον σχεδιασμό και την εκπόνηση ερευνών και μελετών με στόχο την καταγραφή της ιστορίας ,καθώς και της πολιτισμικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής δράσης και συγκρότησης των απόδημων Ηπειρωτισσών και Ηπειρωτών.
Για τα πορίσματα
Η επιτροπή
Γκατζογιάννης Νικόλαος
Δήμου Χρυσόστομος
Νασίκας αθανάσιος
Κωσταδήμας Σπυρίδων
η σύσταση της συλλογικής αυτής διεργασίας εξειδικεύεται κατάλληλα μέσα από τις ακόλουθες αποφάσεις - πορίσματα που προέκυψαν από τη διεξαγωγή της 1ης παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ηπειρωτών εξωτερικού.
ΩΣ ΠΡΟς ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Α) Αποφασίστηκε, ομόφωνα, σε συνάντηση κορυφής, μεταξύ όλων των συμμετοχόντων στην Συνδιάσκεψη αυτή, Προέδρων των ομοσπονδιών και Ανεξαρτήτων Συλλόγων αποδήμων ηπειρωτισσών και Ηπειρωτών των πέντε Ηπείρων, η αποδοχή της πρότασης για την ίδρυση ενός διαρκούς Παγκόσμοιυ συμβουλίου Ηπειρωτών εξωτερικού, καθώς και της υπερψήφισης του παρόντος Καταστατικού.
Β) Από την ολομέλεια της Πρώτης Παγκόσμιας Συναδιάσκεψης ηπειρωτών εξωτερικού ψηφίστηκε ομόφωνα και συμπεριλήφθη στο Καταστατικό του Π.Σ.Η.Ε. ως στρατηγικός στόχος της λειτουργίας και των δράσεών του, ο αυτόνομος, καθώς και μέσα από την συμμετοχή του στο Σ.Α.Ε. συνταγματικά θεσμοθετημένος, συμβουλευτικός, γνωμοδοτικός, διεκδικητικός και λειτουργικός ρόλος του για την ανάπτυξη και ευημερία της Μητέρας πατρίδας της Ηπείρου ειδικότερα καθώς και του συνόλου του Απόδημου Ελληνισμού.
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ
Μέσα από τον διεξοδικό διάλογο και τις άρτιες συγκροτημένες προτάσεις τόσο των συμμετοχόντων φορέων - συλλογικοτήτων, όσο και των εισηγητών που πήραν μέρος στην συνδιάσκεψη αυτή, προέκυψαν και αξιολογήθηκαν ως ισότιμης και βαρύνουσας σημασίας για την μελλοντική λειτουργία και δράση του Π.Σ.Η.Ε. τα ακόλουθα εξής πορίσματα;
1) η γόνιμη συνεργασία του Π.Σ.Η.Ε. με όλες τις υπάρχουσες συλλογικότητες φορείς των ημεδαπών και αλλοδαπών Ηπειρωτικών Συσσωματώσεων, ανάλογα με την ιεραρχημένη και ειδική ιστορική και κοινωνική - πολιτισμική ταυτότητα, λειτουργία και δράση τους.
Το Π.Σ.Η.Ε. εκτιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι Απόδημοι Ηπειρώτες του Εξωτερικού αντιπροσωπεύτηκαν μέχρι σήμερα ιστορικά και λειτουργικά μέσα από τις δράσεις της Πανηπειρωτικής συνομοσπονδίας Ελλάδας και εκφράζει μέσα από το συγκεκριμένο πόρισμα του οφειλόμενου φόρο τιμής.
2) Η πορεία της γειτονικής Αλβανίας προς την Ε.Ε περνά μέσα από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ατομικών, πολιτικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών, εκπαιδευτικών0 της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.
3) Η ολομέλεια της συνδιάσκεψης απόδέχεται πανηγυρικά και χαιρετίζει με αισθήματα αισιοδοξίας τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Π.Σ.Η.Ε. και του Παν/μίου Ιωαννίνων για τη δημιουργία τμημάτων νέων Απόδημων Ηπειρωτών με στόχο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και της διαχρονικής εξέλιξης του ελληνικού πολιτισμού.
4) Η ολομέλεια της Συνδιάσκεψης χαιρετίζει τη συνεργασία του Π.Σ.Η.Ε. με το Παν/μιο Ιωαννίνων για το σχεδιασμό και την εκπόνηση ερευνών και Μελετών με θέμα την καταγραφή, καθώς ακι τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου Απόδημων ηπειρωτισσών και Ηπειρωτών των πέντε ηπείρων επιστημόνων και ανθρώπων των γραμμάτων ακι των τεχνών με στόχο της προαγωγής της επιστημονικής έρευνας και ευρύτερα του ηπειρωτικού πολιτισμού που θα συμβάλλει στην ευημερία ακι την ανάπτυξη της Ηπείρου και της διασποράς του ηπειρωτικού ελληνισμού.
5) Η ολομέλεια της Συνδιάσκεψης χαιρετίζει την συνεργασία του Π.Σ.Η.Ε. με το Εμπορικό Επιμελητήριο Ιωαννίνων για τον σχεδιασμό και την εκπόνηση ερευνών και μελετών με θέμα την καταγραφή καθώς και την δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου απόδημων Ηπειρωτισσών και Ηπειρωτών επιχειρηματιών με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου και της διασποράς του ηπειρωτικού ελληνισμού.
6) Η ολομέλεια της Συνδιάσκεψης χαιρετίζει τη συνεργασία του Π.Σ.Η.Ε. με το Παν/μιο Ιωαννίνων για τον σχεδιασμό και την εκπόνηση ερευνών και μελετών με στόχο την καταγραφή της ιστορίας ,καθώς και της πολιτισμικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής δράσης και συγκρότησης των απόδημων Ηπειρωτισσών και Ηπειρωτών.
Για τα πορίσματα
Η επιτροπή
Γκατζογιάννης Νικόλαος
Δήμου Χρυσόστομος
Νασίκας αθανάσιος
Κωσταδήμας Σπυρίδων
-
Ελεονώρα - Τακτικό μέλος
- Δημοσιεύσεις: 183
- Εγγραφή: 12:39 pm 20 06 2006
45 Δημοσιεύσεις
• Σελίδα 2 από 3 • 1, 2, 3
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης
- Ευρετήριο Δ. Συζήτησης
- Η ομάδα • Διαγραφή cookies Δ. Συζήτησης • Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες [ DST ]