Ποια αλκοολούχα ποτά προκαλούν το χειρότερο hangover
Συντονιστής: Νέοι
Ποια αλκοολούχα ποτά προκαλούν το χειρότερο hangover
από ilias » 18:19 pm 06 12 2006
Η κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλη ποσότητα είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο και αδιαθεσία το επόμενο πρωί. Όμως το είδος του αλκοολούχου ποτού επηρεάζει σημαντικά το πόσο δυσάρεστο θα είναι το hangover, προκύπτει από έρευνες που παρουσιάζει το περιοδικό Vita στο τεύχος Δεκεμβρίου.
Μια από τις σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των ποτών είναι η περιεκτικότητα σε μεθανόλη και σύνθετα οργανικά μόρια. Η συγκέντρωση των ουσιών αυτών είναι γενικά υψηλή στα σκούρα λικέρ, γι΄αυτό και θεωρείται ότι προκαλούν πιο δυσάρεση μέθη. Σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο παίζουν και ουσίες που χρησιμοποιούνται για νοθεία, όπως για παράδειγμα στη φτηνή βότκα.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, τα ποτά που οδηγούν στη «χειρότερη μέθη» είναι κατά σειρά το μπράντι, το κόκκινο κρασί, το ρούμι, το ουίσκι, το άσπρο κρασί, το τζν και η βότκα.
Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι οι πότες που κατανάλωσαν μπέρμπον (είδος ουίσκι με περιεκτικότητα σε μεθανόλη 260mg/l) σε ποσότητα 1,5 ml ανά κιλό σωματικού βάρους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν δυσάρεστα συμπτώματα, σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωσαν ίση ποσότητα βότκας (0,039 mg μεθανόλη ανά λίτρο).
Διαφορές, τέλος, μπορεί να υπάρχουν και ανάμεσα σε ποτά της ίδιας κατηγορίας. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι σε περιόδους άσχημης σοδειάς τα κρασιά ορισμένων περιοχών προκαλούν εντονότερο hangover. Γενικά τα φτηνά κόκκινα κρασιά έχουν τη φήμη ότι προκαλούν αδιαθεσία. Αυτό όμως ίσως οφείλεται στον «πονοκέφαλο του κόκκινου κρασιού», ένα σύνδρομο άγνωστης αιτιολογίας που παρουσιάζεται σε πολλούς ανθρώπους.
news.in.gr
Μια από τις σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των ποτών είναι η περιεκτικότητα σε μεθανόλη και σύνθετα οργανικά μόρια. Η συγκέντρωση των ουσιών αυτών είναι γενικά υψηλή στα σκούρα λικέρ, γι΄αυτό και θεωρείται ότι προκαλούν πιο δυσάρεση μέθη. Σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο παίζουν και ουσίες που χρησιμοποιούνται για νοθεία, όπως για παράδειγμα στη φτηνή βότκα.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, τα ποτά που οδηγούν στη «χειρότερη μέθη» είναι κατά σειρά το μπράντι, το κόκκινο κρασί, το ρούμι, το ουίσκι, το άσπρο κρασί, το τζν και η βότκα.
Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι οι πότες που κατανάλωσαν μπέρμπον (είδος ουίσκι με περιεκτικότητα σε μεθανόλη 260mg/l) σε ποσότητα 1,5 ml ανά κιλό σωματικού βάρους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν δυσάρεστα συμπτώματα, σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωσαν ίση ποσότητα βότκας (0,039 mg μεθανόλη ανά λίτρο).
Διαφορές, τέλος, μπορεί να υπάρχουν και ανάμεσα σε ποτά της ίδιας κατηγορίας. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι σε περιόδους άσχημης σοδειάς τα κρασιά ορισμένων περιοχών προκαλούν εντονότερο hangover. Γενικά τα φτηνά κόκκινα κρασιά έχουν τη φήμη ότι προκαλούν αδιαθεσία. Αυτό όμως ίσως οφείλεται στον «πονοκέφαλο του κόκκινου κρασιού», ένα σύνδρομο άγνωστης αιτιολογίας που παρουσιάζεται σε πολλούς ανθρώπους.
news.in.gr
-
ilias - Τακτικό μέλος
- Δημοσιεύσεις: 943
- Εγγραφή: 22:58 pm 16 01 2006
1 Δημοσίευση
• Σελίδα 1 από 1
Επιστροφή στο Επιστήμη & Τεχνολογία
Μέλη σε σύνδεση
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες
- Ευρετήριο Δ. Συζήτησης
- Η ομάδα • Διαγραφή cookies Δ. Συζήτησης • Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες [ DST ]