Τώρα είναι 01:46 am 08 07 2025

Αλβανική βεντέτα τρομάζει την Αθήνα

Συντονιστής: Νέοι

Αλβανική βεντέτα τρομάζει την Αθήνα

Δημοσίευσηαπό Moira » 21:48 pm 18 05 2008

Αλβανική βεντέτα τρομάζει την Αθήνα

Στο «Κανούν», τον βάρβαρο νόμο της εκδίκησης, αποδίδουν οι Αρχές το πρόσφατο τριπλό φονικό στον Αγιο Παντελεήμονα


Η ματωμένη σφραγίδα του «Κανούν» προβάλλει πίσω από την εν ψυχρώ δολοφονία τριών ανθρώπων, που δέχθηκαν επίθεση σε καφενείο του πολύπαθου Αγίου Παντελεήμονα. Η Ασφάλεια προσπαθεί να ρίξει φως στην τριπλή δολοφονία με θύματα δύο Αλβανούς κι έναν Ρουμάνο, αλλά εκφράζει υποψίες ότι για άλλη μια φορά μια αθηναϊκή γειτονιά βίωσε τη σκληρή πλευρά της αλβανικής βεντέτας, οι «κώδικες» της οποίας χάνονται στα σκοτάδια του Μεσαίωνα...

Οι υποψίες που αναμένεται να γίνουν αδιάσειστα στοιχεία από την απάντηση της αλβανικής Αστυνομίας, προέκυψαν για δύο λόγους. Ο ένας ήταν ότι τουλάχιστον τα δύο από τα τρία θύματα του μακελειού βρέθηκαν σε λάθος στιγμή στο λάθος σημείο. Ουδείς εκ των δύο φαίνεται να είχε την παραμικρή ύποπτη δοσοληψία, που θα οδηγούσε σε τέτοια εκτέλεση. Ο τρίτος, 38χρονος Αλβανός, φαίνεται ότι ήταν ο κύριος στόχος των πιστολέρο, που πυροβολούσαν αδιακρίτως έξω και μέσα από την τζαμαρία του καταστήματος.

Πληροφορίες που εξετάζονται αναφέρουν ότι ο ίδιος ή άλλο μέλος της οικογένειάς του, έχει στο παρελθόν εμπλακεί σε αιματηρό επεισόδιο στη Βόρειο Αλβανία. Το βάρβαρο έθιμο που τηρείται με μίσος και αίμα από τον 15ο αιώνα «επέβαλε» σε κάποιους να... ανταποδώσουν το όποιο κακό, χρόνια μετά, σε μέλος της οικογένειας που θεώρησαν ότι τους έπληξε τη ζωή και την τιμή...

Είναι γεγονός ότι μια σειρά εγκλημάτων που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, είχαν ως κίνητρο την εκδίκηση στο πλαίσιο της άγριας αλβανικής βεντέτας. Οι κανόνες έχουν ορισθεί από την εποχή του Σκερντέμπεη, δια χειρός του νομομαθή Λεκ Τουκαγκίνι!

Εθνική Επιτροπή Συμφιλίωσης
Οπως έχει ανακοινώσει η Εθνική Επιτροπή Συμφιλίωσης, η οποία έχει αναλάβει το τρομακτικά δύσκολο έργο της συμφιλίωσης αντίπαλων οικογενειών, από το 1990 περισσότεροι από 6.000 άνδρες έχουν, βάσει των επίσημων στοιχείων, χάσει τη ζωή τους για λόγους εκδίκησης.

Ο αριθμός στην πραγματικότητα είναι ακόμη μεγαλύτερος και πιθανόν να φθάνει τις 10.000 ψυχές, γιατί πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρονται καν στις αρχές επειδή ο θιγόμενος θέλει να έχει ελεύθερο το «πεδίο» ώστε να πάρει την εκδίκησή του βάσει του εθιμικού δικαίου.

Πολλοί, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, σε περιοχές σαν την Κρήτη ή τη Μάνη, φεύγουν μετανάστες για να γλιτώσουν. Αλλάζουν ζωή, ταυτότητα, κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον. Ομως Αλβανοί δολοφονούνται κάθε χρόνο σε χώρες του εξωτερικού, όπως και στην Ελλάδα. Πέφτουν νεκροί στο κέντρο της Αθήνας, της Νέας Υόρκης, της Ρώμης. Κατά κανόνα κανείς δεν μαθαίνει τίποτε, γιατί οι υποθέσεις κλείνουν με τον εύκολο χαρακτηρισμό «προσωπικές διαφορές».

Η Επιτροπή Εθνικής Συμφιλίωσης ορίζει διαπραγματευτές - μεσάζοντες οι οποίοι μιλούν με οικογένειες που απειλούνται από τις βεντέτες και προσπαθούν να κάνουν τους αντιπάλους να συγχωρέσουν. Ενα παρήγορο στοιχείο μέσα στη βαρβαρότητα. Περίπου 300 οικογένειες συμφιλιώνονται κάθε χρόνο.

ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΩΣ ΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ
Νεκρός με τέσσερις σφαίρες 37χρονος συντηρητής καυσίμων

Ενας 37χρονος Αλβανός συντηρητής από το μακρινό Φιέρι, έπεσε νεκρός με τέσσερις σφαίρες την ώρα που γύριζε το κλειδί στην πόρτα του διαμερίσματος όπου είχε βρει καταφύγιο από το ταραγμένο παρελθόν μαζί με τους γονείς του. Η εξιχνίαση του εγκλήματος έφερε στο φως συγκλονιστικά στοιχεία για την ιστορία, που διαδραματίστηκε στην Αλβανία.

Είχαν περάσει 5 χρόνια από τη μέρα που ο συντηρητής έριχνε νεκρούς έναν πατέρα και τον γιο του στο Φιέρι. Γιατί; Του ζητούσαν εξηγήσεις επειδή είχε υποσχεθεί στην κόρη της οικογένειάς τους ότι θα την παντρευτεί και την έπεισε να εγκαταλείψει το σπίτι της και να τον ακολουθήσει στην Ιταλία. Εκεί όμως το όνειρο για την κόρη έγινε εφιάλτης καθώς, αντί για γάμο, ο αγαπημένος της την ανάγκαζε να εκδίδεται.

Πατέρας και γιος, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες συναντήθηκαν μαζί του. Εκείνος τους δολοφόνησε. Πίσω όμως είχε μείνει ένας ακόμη γιος του δολοφονημένου πατέρα. Πάνω του έπεσε το βάρος της ανταπόδοσης.

Πέντε χρόνια έψαχνε να βρει τα ίχνη του δράστη. Βρήκε τη διεύθυνση και του έστησε ενέδρα μέσα σε πολυκατοικία της οδού Σεβαστουπόλεως, στους Αμπελόκηπους. Αμέσως μετά επιβιβάστηκε σε ένα ταξί και απομακρύνθηκε. Η Αστυνομία που είχε πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του ταξί το εντόπισε στου Γκύζη και λίγο αργότερα περνούσε χειροπέδες στον 32χρονο. Στην ανάκριση μίλησε για το «Κανούν» και παρέδωσε το πιστόλι.

Τι είναι το «Κανούν»
Πρόκειται για έναν εθιμικό κώδικα τιμής που ισχύει για περισσότερο από 5 αιώνες. Περιλαμβάνει, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, άρθρα για όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής (οικογένεια, γάμος, ιδιοκτησία, τιμή, εγκλήματα). Περνά προφορικά από γενιά σε γενιά, υιοθετώντας κάποιες αλλαγές, όσο περνούν τα χρόνια.

Η λέξη «Κανούν» προέρχεται, λένε οι γνωρίζοντες, πιθανότατα από την ελληνική λέξη «κανών». Ο άνθρωπος που συνέταξε τους θανατηφόρους κανόνες είναι ο πάλαι ποτέ Αλβανός πρίγκιπας Λεκ Ντουκαγκίνι. Ηρωας των Αλβανών και σύγχρονος του Σκερντέμπεη, πολέμησε τους Οθωμανούς και κυβέρνησε ως τοπικός άρχοντας στα εδάφη της σημερινής Βόρειας Αλβανίας και του Κοσόβου από το 1446 ως και το 1481.

Πρώτη και μεγαλύτερη αξία στον κώδικα του «Κανούν» είναι η προσωπική τιμή. Μετά η ισότητα και τρίτη αξία το δικαίωμα του καθενός να φέρεται σύμφωνα με τη δική του τιμή χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν. Μετά έρχεται η «μπέσα», η εμπιστοσύνη δηλαδή που προκύπτει όταν ένας άντρας δώσει το λόγο του.

Η σοβαρότερη προσβολή της τιμής ενός άνδρα είναι να τον αποκαλέσει κάποιος ψεύτη μπροστά σε άλλους. Ακολουθούν η προσβολή της συζύγου του, η κλοπή των όπλων του και ο μη σεβασμός της φιλοξενίας του. Πρόκειται για μεσαιωνικό σύστημα δικαίου και προβλέπει δολοφονίες. Στις περισσότερες από τις παραπάνω προσβολές μία και μοναδική απάντηση ορίζουν οι κώδικες του «Κανούν»: Θάνατο.

Αυτό δημιουργεί με τη σειρά του ανάγκη για εκδίκηση εκ μέρους της οικογένειας του θύματος. Φαύλος κύκλος. Επειτα από 500 χρόνια αδιάλειπτης εφαρμογής, έχει περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο των Βορείων ιδιαίτερα κατοίκων της Αλβανίας.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΣΙΩΤΗΣ
Άβαταρ μέλους
Moira
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 225
Εγγραφή: 13:17 pm 10 01 2008
Τοποθεσία: Βόρεια Ήπειρος

Επιστροφή στο Δημοσιεύματα για Θέματα που μας Αφορούν

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχει 1 μέλος συνδεδεμένο: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 1 επισκέπτης (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 1371 την 05:30 am 24 01 2025

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Login Form