[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/prime_links.php on line 121: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/prime_links.php on line 122: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
 Φόρουμ της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών • Προβολή θέματος - Οργισμένες Αλβανικές αντιδράσεις στο αίτημα Μπολάνου
Τώρα είναι 16:03 pm 06 07 2025

Οργισμένες Αλβανικές αντιδράσεις στο αίτημα Μπολάνου

Συντονιστής: Νέοι

Οργισμένες Αλβανικές αντιδράσεις στο αίτημα Μπολάνου

Δημοσίευσηαπό Novus Ordo Seclorum » 17:10 pm 22 08 2008

21.08.08

Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αλβανία το αίτημα που υπέβαλλε ο επικεφαλής της ομογενειακής οργάνωσης "Ομόνοια" και Δήμαρχος Χειμάρρας, Βασ. Μπολάνος, προς τις αρχές της Αλβανίας ζητώντας την αναγνώρισης της Ελληνικής γλώσσας, σαν δεύτερης επίσημης γλώσσας στην Αλβανία. Κι ενώ ο επισκεφθείς προχθές τη Χειμάρρα, πρωθυπουργός Σάλι Μπερίσα, ξεπέρασε το ζήτημα δια της ... σιωπής, πολιτικοί επικριτές του, κυρίως από το χώρο των σοασιαλιστών και υπερ-εθνικιστών εξαπολύουν μύδρους κατά του Β. Μπολάνου και κατ' επέκταση κατά της Ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Σε δηλώσεις του αντιπροέδρου του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης, Πελούμπ Τζούφι, σύμφωνα με τον οποίο «το αίτημα για αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στην Αλβανία, αποτελεί άλλη μία προβοκάτσια του Μπολάνου. Πρόκειται για ένα αίτημα το οποίο εμπνέεται από συμφέροντα και στόχους που υπενθυμίζουν παρόμοια σενάρια που περισσότερο απαντώνται στο Βορρά παρά στο Νότο της Αλβανίας». Επίσης ο Τζούφι τόνισε ότι «η οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ πέφτει όλο και περισσότερο στις θέσεις ενός επαρχιωτισμού που δε δικαιολογεί τους στόχους, το ρόλο και την ιστορία της. Δυστυχώς, από τη στιγμή που στην ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ήρθε ο Μπολάνος, αυτή η οργάνωση παρουσιάζει ιδέες και αιτήματα τα οποία απολύτως δεν είναι προς όφελος της συμβίωσης και της κοινωνικής ειρήνης εδώ στην Αλβανία». Ο Τζούφι εκφράζει την πεποίθησή του ότι «η συμβίωση δε βλάπτεται από τέτοιες φωνές», προσθέτει όμως ότι «η οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ, με το στόμα του Μπολάνου, παίρνει ένα ρόλο για να προκαλεί, να ενθαρρύνει εχθρότητες και φωτιές και σε περιφερειακό επίπεδο, όχι μόνο εντός της Αλβανίας».

Η εφημερίδα Σέκουλι σε άρθρο της με τίτλο «Σαμπρί Γκόντο: ΄΄Η ΟΜΟΝΟΙΑ να κηρυχθεί παράνομη΄΄» αναφέρει κατ΄ αρχήν ότι «την ώρα που ο Πρωθυπουργός Μπερίσα συναντούσε τον δήμαρχο της Χειμάρρας Βασίλη Μπολάνο, ο ρεπουμπλικανός Σαμπρί Γκόντο ζητούσε από τα Τίρανα την κήρυξη ως παράνομης της οργάνωσης ΄΄ΟΜΟΝΟΙΑ΄΄ της ελληνικής μειονότητας, την οποία διευθύνει ο Μπολάνος». Η εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση του επίτιμου προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Σαμπρί Γκόντο, σύμφωνα με τον οποίο «το αλβανικό κράτος θα πρέπει να αντιδράσει, να καλέσει τους έλληνες μειονοτικούς και να τους πει ότι σε περίπτωση που θα προβούν σε αντισυνταγματικές πράξεις, οι οποίες απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας και θίγουν την εθνική ασφάλεια της χώρας, τότε θα απαγορεύσει τη δράση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Πρέπει να τους κάνουμε προειδοποίηση, διότι δεν μπορεί να τους αφήσουμε να λένε ό,τι θέλουν, να κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτή είναι μία απαράδεκτη κατάσταση». Επίσης η εφημερίδα τονίζει ότι «σύμφωνα με τον Γκόντο, το αλβανικό κράτος πρέπει να αποδείξει ότι δεν μπορεί να επιτρέπει επ’άπειρον κανείς, έστω και μία οργανωμένη κοινότητα, όπως είναι η ελληνική μειονότητα, να θίγει τα εθνικά σύμβολα και τα εθνικά συνθήματα των αλβανών».

http://www.ephemerida.gr/istoxoros1/ind ... &Itemid=30
Άβαταρ μέλους
Novus Ordo Seclorum
Μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 62
Εγγραφή: 11:25 am 03 10 2006
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Οργισμένες Αλβανικές αντιδράσεις στο αίτημα Μπολάνου

Δημοσίευσηαπό Dervitsiotis » 11:55 am 29 08 2008

Το ζήτημα της γλώσσας είναι σημαντικότατο, αλλά υπάρχει τρόπος να το θέσει κανείς έξυπνα, σταδιακά και ως παγίδα για τους Αλβανούς:
- Στις 3 περιφέρειες με έντονο ελληνικό στοιχείο (Αργυροκάστρου, Αυλώνας, Κορυτσάς : "καντόνια- κατούντια") η ελληνική γλώσσα μπορεί να αποτελεί δεύτερη επίσημη γλώσσα σε όλους τους βαθμούς αυτοδιοίκησης υποβάλλοντας το αίτημα δια της νομικής οδού με τεκμηριωμένη μελέτη του Ευρωπαϊκού Δικαίου περί Μειονοτήτων.

Επειδή δεν είμαι νομικός και επειδή εδώ μέσα από ότι γνωρίζω έχουμε 3-4 νομικούς, μπορείτε να αφήσετε για λίγο τις προσωπικές κόντρες/μουρμούρες και να μας δείξετε τις επιστημονικές σας γνώσεις με μια τεκμηριωμένη προμελέτη του γλωσσικού ζητήματος; Έχετε την διάθεση, ικανότητα και δυνατότητα για μια τέτοια σημαντική προσφορά; Τι λέτε Moira, Craven, Phoenix και λοιποί;
Για να δούμε…

ΤΑ ΛΕΜΕ

Υ.Γ. Αν χρειάζονται χρήματα/κωδικοί για πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων δεν έχετε παρά να το πείτε με π.μ. Για όλα υπάρχουν λύσεις αν υπάρχει θέληση.
"Λόγια μεγάλα, ποιητικά, ανεκτέλεστα ... λόγια κοινά, κενά, «καπνός κι αθάλη»,
που ίσως διαβάζοντάς τα να με οικτίρετε, ... γελώντας και κουνώντας το κεφάλι"
Καββαδίας
Άβαταρ μέλους
Dervitsiotis
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 756
Εγγραφή: 17:00 pm 22 03 2007
Τοποθεσία: ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Re: Οργισμένες Αλβανικές αντιδράσεις στο αίτημα Μπολάνου

Δημοσίευσηαπό Moira » 14:41 pm 29 08 2008

πολύ καλό..προσωπικά δώσε μου λίγο χρόνο..
θα σου στείλω πμ.
Άβαταρ μέλους
Moira
Τακτικό μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 225
Εγγραφή: 13:17 pm 10 01 2008
Τοποθεσία: Βόρεια Ήπειρος


Επιστροφή στο Δημοσιεύματα για Θέματα που μας Αφορούν

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron

Μέλη σε σύνδεση

Συνολικά υπάρχουν 2 μέλη συνδεδεμένα: 0 εγγεγραμμένο, 0 κανένας με απόκρυψη και 2 επισκέπτες (με βάση ενεργά μέλη που έχουν συνδεθεί τα τελευταία 5 λεπτά)
Περισσότερα μέλη σε σύνδεση 1371 την 05:30 am 24 01 2025

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

Login Form