Στην Αλβανία ο Γιώργος Παπανδρέου


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.

Θερμής υποδοχής στα Τίρανα έτυχε σήμερα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γ. Παπανδρέου ο οποίος το τριήμερο περιοδεύει σε χώρες της Βαλκανικής. «Θέλουμε να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου από τα Τίρανα ενώ νωρίτερα στο αεροδρόμιο της πόλης τον είχε υποδεχθεί ο πρόεδρος Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, κ. Εντι Ράμα.
Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Ράμα μίλησαν σε συγκέντρωση οπαδών του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας με τον κ. Ράμα να αναφέρεται στη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και να τονίζει ότι ο Γιώργος Α. Παπανδρέου επέφερε αλλαγές στο κόμμα και κέρδισε την εμπιστοσύνη των νέων, προτάσσοντας την ανάγκη για αλλαγή και μια νέα αντίληψη διακυβέρνησης.
Από την μεριά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχήθηκε στον κ. Ράμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας «μεγάλη νίκη» στις εκλογές της Κυριακής, τονίζοντας ότι «με σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα και την Αλβανία θα προχωρήσουμε στην επίλυση, μεταξύ άλλων, και των προβλημάτων των Αλβανών στην Ελλάδα και της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη θέση του «όχι στη λαθρομετανάστευση» και έκανε λόγο για «οργανωμένη μετανάστευση» και «υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών στη δουλειά, με ίσους μισθούς για την ίδια εργασία, κοινωνική ασφάλιση και συντάξεις», με τις τελευταίες να διευθετούνται μέσα σε διμερές πλαίσιο.
Ο κ. Παπανδρέου είπε, επίσης, ότι «ως κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «θα βοηθηθούν και όσοι Αλβανοί επιθυμούν να επενδύσουν στην Αλβανία».
Επανέλαβε τις θέσεις του για «άμεση απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας σε όσα παιδιά μεταναστών γεννιούνται στην Ελλάδα» καθώς και για απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας σε όσα παιδιά τελειώνουν στην Ελλάδα τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και εξακολουθούν να παραμένουν στην χώρα μας για 3 συνεχή έτη. «Οι Αλβανοί μετανάστες αποτελούν θετικό οικονομικό μέγεθος για την Ελλάδα και τους ευχαριστώ γι αυτό», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι «η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών».
«Παλιά, οι μειονότητες θεωρούνταν απειλή, τώρα πλέον δεν αποτελούν απειλή, εξάλλου γι αυτό δημιουργήσαμε την ΕΕ, ώστε τα σύνορα να παίζουν "μικρότερο ρόλο" έναντι των δικαιωμάτων των ανθρώπων», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνοντας την θέση του για «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» στην Αλβανία και εκφράζοντας ανησυχία για «όσα είδα χθες και σήμερα, τα οποία δεν είναι καλά σημάδια και παραπέμπουν στις πρακτικές των "συνόρων" και του αυταρχισμού».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «αν το ΠΑΣΟΚ εκλεγεί κυβέρνηση, ο ίδιος θα γίνει "πρωταθλητής" της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ».
Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, κ. Αναστάσιο, με τον οποίο είχε ιδιαίτερη συνομιλία, ενώ αμέσως μετά, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του στο έργο του Αρχιεπισκόπου και στην συνεχή του προσπάθεια, ώστε «η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία να παίξει τον ρόλο της δημουργίας, της καταλαγής και της προσφοράς, τόσο στην ανάπτυξη της Αλβανίας, όσο και στην αλληλοκατανόηση θρησκευμάτων και λαών σε ένα βαλκανικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τοπίο, όπου καλούμαστε να συμβιώσουμε με ανθρωπιά, αγάπη και αλληλοκατανόηση».
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος δήλωσε ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να δεχόμαστε επισκέψεις πολιτικών ηγετών, που ενδιαφέρονται για την Αλβανία και τα Βαλκάνια» και εξήρε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που επιδεικνύει για την περιοχή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Προσπαθήσαμε, ως ορθόδοξη Εκκλησία, να είμαστε εντός του κοινωνικού γίγνεσθαι, χωρίς να ζητάμε τίποτα και το πράξαμε ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, όταν η χώρα ήταν σε δοκιμασία, όπως το 1994, 1997 και 1999 και τότε είπαμε "όχι στη βία", "κάτω τα όπλα", "καταλαγή και συνεννόηση"», είπε ο κ. Αναστάσιος, υπογραμμίζοντας ότι «έχει περάσει το μήνυμα του σεβασμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε κάθε ανθρώπινο πρόσωπο, ανεξαρτήτως του τι πιστεύει, ακόμα και αν δεν πιστεύει».
Ο κ. Αναστάσιος αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που διαδραματίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο όχι μόνο με την συμμετοχή της στα διεθνή εκκλησιαστικά φόρα αλλά και από το γεγονός ότι "η Αλβανία είναι μια χώρα με εξαιρετικά αρμονικές σχέσεις μεταξύ θρησκειών και δογμάτων".
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, του οποίου σημειωτέον η παρουσία στην Αλβανία συμπλήρωσε, στις 24 Ιουνίου, το 17ο έτος της, ένα λεύκωμα του Μουσείου της Ακρόπολης, το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τις μνήμες της Κατοχικής Αθήνας, που ξυπνά μέσα του ο Ιερός Βράχος, καθώς «η επίσκεψή μας εκεί, στα τέσσερα εκείνα χρόνια, που μας φάνηκαν αιώνες, ήταν μια ανάσα ελευθερίας».
Από την πλευρά του, ο κ. Αναστάσιος δώρι σε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο του βιβλίο με τον τίτλο «Εως εσχάτων της γης», όπου περιγράφεται η ιστορία της Ιεραποστολής, της οποίας υπήρξε σκαπανέας στην αφρικανική ήπειρο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας προσδίδοντας μια νότα ευθυμίας στη συνάντηση, ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «πότε τα προλαβαίνετε όλα αυτά;» για να προσθέσει: «τα νιάτα δεν κρύβονται, εμείς πια έχουμε περάσει στην πίσω πλευρά του βουνού».
Ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στα Τίρανα με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του «Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», κ. Βαγγέλη Ντούλε, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «όλα θα πάνε καλά (σσ. στις εκλογές) αν δεν γίνουν "παρατράγουδα"».
Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι με τον κ. Ντούλε τον ενώνουν κοινές αξίες και ο αγώνας για την προοπτική της Αλβανίας στην ΕΕ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόφαση της ΕΕ, επί ελληνικής προεδρίας το 2003, για την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση.
Είπε ακόμη, ότι η ΕΕ αποτελεί «οικογένεια κοινών αξιών» και τόνισε ότι πρέπει να γίνονται «σεβαστά τα σύνορα και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Η ελληνική μειονότητα είναι πλεονέκτημα και για τις δύο χώρες και μπορεί να λειτουργήσει, ως γέφυρα φιλίας και συνεργασίας στην Βαλκανική χερσόνησο σε μια ευρωπαϊκή προοπτική, που βασίζεται στους κανόνες της δημοκρατίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε: «Όλοι, στην ΕΕ περιμένουμε ότι οι εκλογές (σσ. της Κυριακής) θα είναι πραγματικά ελεύθερες και δίκαιες με δημοκρατικούς κανόνες, ώστε ο αλβανικός λαός να εκφράσει, χωρίς φόβο, την πραγματική βούλησή του».

πηγή : Το Βήμα