Να ποιο είναι το οικονομικό-κοινωνικό «προφίλ» των μεταναστών στην Ήπειρο. ΑΛΒΑΝΟΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
Σώμα του μπλοκ, 13/11/2008 - 01:30
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Να ποιο είναι το οικονομικό-κοινωνικό «προφίλ» των μεταναστών στην Ήπειρο
ΑΛΒΑΝΟΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για τις αποδοχές τους Οι συνθήκες ευνοούν τους μεικτούς γάμους
Οι περισσότεροι Αλβανοί μετανάστες στην Ήπειρο, όχι μόνο κατόρθωσαν να… ριζώσουν στον τόπο μας, όχι μόνο έκαναν μεικτούς γάμους, αλλά και δημιούργησαν, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, οικονομικό «προφίλ»!
Είναι αλήθεια πως οι Αλβανοί μετανάστες στην περιοχή μας εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ ακατάπαυστα. Σε όλες αδιάκριτα τις εργασίες, από τις οικοδομικές έως τις γεωργοκτηνοτροφικές και από τις εμπορικές μέχρι τις υπαλληλικές στον ιδιωτικό τομέα.
Δικαιολογημένα λοιπόν το εισόδημά τους είναι ικανοποιητικό. Οι περισσότεροι έχουν αυτοκίνητα, αποταμιεύουν χρήματα, αγοράζουν κτήματα και χτίζουν σπίτια στην πατρίδα τους και ενισχύουν τους δικούς τους. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί και δίνουν ξεκάθαρη εικόνα.
Το 80% από τους Αλβανούς μετανάστες που ζουν και δουλεύουν στην περιοχή μας έχει καθαρές μηνιαίες αποδοχές που κυμαίνονται από 500 έως 1.000 ευρώ. Μάλιστα το 8% από αυτούς κατορθώνει και εξασφαλίζει 1000 έως 1250 ευρώ το μήνα.
Οι μισοί άνδρες από τους Αλβανούς μετανάστες (ποσοστό 49%) έχουν καθαρό μηνιαίο εισόδημα μεταξύ 750 έως 1.000 ευρώ και περισσότερες από τις μισές γυναίκες μετανάστριες από την Αλβανία (ποσοστό 53%) έχουν καθαρό μηνιαίο εισόδημα από 500 έως 750 ευρώ.
Κάτω από 750 ευρώ καθαρό μηνιαίο εισόδημα έχουν οι μισοί μισθωτοί Αλβανοί μετανάστες στην Ήπειρο (το 36% των ανδρών και τα ¾ των μεταναστριών). Τα ποσοστά αυτά που αφορούν στις αμοιβές κάτω από 750 ευρώ αυξάνονται στους εργαζόμενους Αλβανούς μετανάστες με μερική ή με προσωρινή απασχόληση, ενώ μειώνονται στους μετανάστες που έχουν εξασφαλίσει στην Ήπειρο πλήρη ή μόνιμη απασχόληση.
Το 17% των Αλβανών μεταναστών στην περιοχή μας με καθαρό μηνιαίο εισόδημα από 500 ευρώ έως 1000 ευρώ είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι αναλογίες κατά φύλο διαμορφώνονται στο 20% για τους άνδρες και στο 13% για τις μετανάστριες.
Τό 20% των Αλβανών μεταναστών με καθαρό μηνιαίο εισόδημα μικρότερο από 750 ευρώ είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι αναλογίες κατά φύλο διαμορφώνονται σε 22,5% για τους άνδρες και σε 18% για τις γυναίκες.
ΜΕΙΚΤΟΙ ΓΑΜΟΙ
Οι γάμοι Ηπειρωτών με Αλβανίδες, αλλά και Αλβανών με Ηπειρώτισσες (υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις και δεν είναι λίγες) αποτελούν, άραγε, σύμπτωμα της γειτνίασης της Ηπείρου με την Αλβανία, ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον ή απλά απόδειξη ότι «ο έρωτας δεν γνωρίζει σύνορα»;
Σ’ έναν μεικτό γάμο υπάρχει πάντα ο καλυμμένος φόβος να χρησιμοποιηθεί ως «μέσο διείσδυσης» από την Αλβανίδα ή τον Αλβανό σύντροφο στην Ηπειρωτική κοινωνία και οικονομία, ωστόσο οι συνθήκες στην Ήπειρο σήμερα ευνοούν την ένωση κυρίως Ηπειρωτών με Αλβανίδες και λιγότερο Ηπειρωτισσών με Αλβανούς.
Από νομικής πλευράς, όπως μας είπαν Γιαννιώτες δικηγόροι, «η νομοθεσία δεν αποθαρρύνει με κανένα τρόπο τους μεικτούς γάμους, εφόσον υπάρχει η άδεια παραμονής και όλα τα απαραίτητα για έναν γάμο έγγραφα». Ωστόσο διατυπώνεται και η νομική άποψη ότι «ο αστικός κώδικας στο άρθρο 4 προβλέπει τα ίδια αστικά δικαιώματα, ένα από τα οποία είναι ο γάμος, και για τους ημεδαπούς και για τους αλλοδαπούς, ανεξάρτητα από τη νομιμότητα της παραμονής».
Πάντως πέραν από τους νομικούς… λαβύρινθους, η Ηπειρωτική κοινωνία που πλέον αυτοορίζεται ως πολυπολιτισμική, μοιάζει ανεκτικότερη από παλαιότερα σε τέτοια φαινόμενα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί τελείως κάθε αντιδραστική τάση. Ίσως τη νιώθουν καλύτερα τα μεικτά ζευγάρια που βλέπουν ότι στον τόπο μας δεν έχει ακόμη η Αλβανία υψηλή θέση στην κλίμακα αξιών. Κάποιοι από μας θα έχουμε ακούσει εκφράσεις του τύπου «καλά, Αλβανίδα πήρες» ή «δεν μπόρεσες να βρεις καμιά Ελληνίδα» ή «από το τίποτα καλή είναι και η Αλβανίδα»!
Συναντήσαμε ένα τέτοιο μεικτό ζευγάρι, τον Γιώργο και την Ελένη. Η Ελένη ήρθε χωρίς χαρτιά από την Κορυτσά και εγκαταστάθηκε στα Γιάννινα. Τον πρώτο καιρό οι επαφές της με ανθρώπους ήταν λίγες. Ύστερα όμως γνωρίστηκε με πολλούς και την προξένεψαν με το Γιώργο. Βαφτίστηκε χριστιανή, έγινε ο γάμος και ένα χρόνο μετά ήρθε το πρώτο παιδί.
Ο Γιώργος δεν επηρεάστηκε από το σκεπτικό πολλών για τον γάμο με γυναίκα από την Αλβανία. «Μου αρέσει αυτός ο λαός, γιατί είναι εργατικός» λέει και παρατηρεί ότι τα όσα τους προσάπτουν «τα κάνουν και οι Έλληνες, αλλά δεν ακούγονται».
Παρά τις δυσκολίες, η Ελένη είναι ευχαριστημένη από τους ανθρώπους στα Γιάννινα. «Είναι ανοιχτοί χαρακτήρες και διασκεδάζουν ελεύθερα». Την πειράζει όμως και αυτή και τον σύζυγό της που πολλοί τα ρίχνουν όλα στους Αλβανούς. «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Με τον άντρα μου ξεκινήσαμε φτωχοί, μεγαλώνουμε παιδιά, έχουμε σπίτι και αμάξι. Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια». Όπως υποστηρίζει η Ελένη, έχει κερδίσει το σεβασμό και την αγάπη στο περιβάλλον και στη δουλειά της. Και ούτε για αστείο δεν συζητάει να επιστρέψει με την οικογένειά της στην Αλβανία.
Πηγή Π.Λ.