Ε. Σουρανή σε αλβανική εφημερίδα: Είναι ντροπή για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο να παραμένουν άταφοι οι Έλληνες πεσόντες του 1940
Σώμα του μπλοκ, 22/09/2016 - 00:17
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
– Συνέντευξη της Πρέσβεως της Ελλάδας στην Αλβανία στην «Albanian Daily News»
ΤΙΡΑΝΑ
Η Αλβανία υποδέχτηκε την κα Ελένη Σουρανή ως Πρέσβυτης Ελλάδας, μία έμπειρη διπλωμάτη με 32 χρόνια στο ενεργητικό της στην ελληνική διπλωματική υπηρεσία, η οποία είχε την ευκαιρία να υπηρετήσει σε τέσσερεις ηπείρους και να αναλάβει διάφορες θέσεις στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η Αλβανία αποτελεί την έβδομη της τοποθέτηση σε Αρχή Εξωτερικού.
-Αυτού Εξοχότης, το προσωπικό της Albanian Daily News σας εύχεται επιτυχίες στην αξιότιμη αποστολή σας ως κορυφαίου διπλωμάτη της Ελλάδας στην Αλβανία, ιδιαίτερα σε αυτούς τους καιρούς. Εν πρώτοις, θα ήταν τιμή για τον αναγνώστη της ΑDN να γνωρίσει με μία ματιά την πορεία της καριέρας σας πριν την τοποθέτησή σας στα Τίρανα. Και δεύτερον, Αυτού Εξοχότης, πώς αποτιμάτε το τρέχον επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καθώς η Ελλάδα θεωρείται ως μία από τις στενότερες συμμάχους των Τιράνων κατά τα 25 χρόνια της δημοκρατικής τους πορείας; Κανείς δεν ξεχνά το γεγονός ότι στην αρχή των πλουραλιστικών αλλαγών, η Ελλάδα ήταν η χώρα που λειτούργησε ως καταφύγιο για μισό εκατομμύριο Αλβανών που έζησαν και εργάστηκαν εκεί.
-Είναι οπωσδήποτε μεγάλη τιμή και ευθύνη να είμαι Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία. Οι δύο μας χώρες ενώνονται από την Ιστορία και τη γεωγραφία και έχουν αναπτύξει μία βαθιά στρατηγική εταιρική σχέση, η οποία είναι πολύτιμη για την Ελλάδα και την Αλβανία και σημαντική για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.
Ως διπλωμάτης καριέρας με 32 χρόνια στην ελληνική διπλωματική υπηρεσία, είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω σε τέσσερεις ηπείρους και η Αλβανία είναι η έβδομη τοποθέτηση μου στο εξωτερικό. Υπηρέτησα στο Χαράρε, τη Ζιμπάμπουε, ως Πρόξενος στο Βανκούβερ του Καναδά, στην Πρεσβεία μας στο Ερεβάν της Αρμενίας, αργότερα ως Γενικός Πρόξενος στην Ιερουσαλήμ, ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και ως Πρέσβης στη Δανία. Έχω υπηρετήσει επίσης σε διάφορες θέσεις στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Νιώθω προνομιούχα που έχω τόσους πολλούς φίλους ανά την υφήλιο; ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων και διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων. Η διαβίωση σε διαφορετικά μέρη σε κάνει να εκτιμάς την αξία της ανθρωπότητας, πόσο όμοιοι είμαστε όλοι και πόσο όμορφη είναι η ποικιλομορφία.
Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σας ότι η Ελλάδα έχει υπάρξει μία από τις στενότερες συμμάχους των Τιράνων στη δημοκρατική τους πορεία των 25 χρόνων. Υπήρξε μια στρατηγική επιλογή της Ελλάδας από την αρχή: θέλουμε να συνεισφέρουμε με κάθε δυνατό τρόπο στην εξέλιξη της Αλβανίας σε μία σταθερή, ευημερούσα και σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Αυτό είναι καλό για την Αλβανία αλλά επίσης καλό για την Ελλάδα. Είχαμε το προνόμιο να είμαστε η πρώτη χώρα στα Βαλκάνια που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και να πετύχουμε ψηλά επίπεδα ανάπτυξης. Και ήταν σημαντικό για εμάς να μοιραστούμε τις θετικές μας εμπειρίες με τους γείτονες μας, ιδιαίτερα κατά τους καιρούς της μετάβασης, που κάποιες φορές ήταν πολύ επώδυνοι. Οπότε, έχουμε χαρεί με κάθε θετικό των βήμα; και έχουμε στεναχωρηθεί με κάθε πισωγύρισμα.
Όσον αφορά στη σημερινή κατάσταση των διμερών σχέσεων, πιστεύω ότι υπάρχει μία τεράστια θετική Ατζέντα για συνεργασία σε όλα τα πεδία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά πολλές φορές θαμμένα κάτω από παρωχημένα στερεότυπα και διαστρεβλωμένες αντιλήψεις. Ανακάλυψα με έκπληξη ότι υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη κατανόησης για τηνΕλλάδα στην γειτονική Αλβανία.
-Η άφιξή σας στα Τίρανα βρίσκει στην Ατζέντα θέματα που χωρίζουν τα δύο έθνη και θα αναφερθώ σε σχόλιο της «Καθημερινής», που κατονόμαζε στις 28 Αυγούστου 2016, ότι τα θέματα αυτά αφορούν στη μεταχείριση της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, μία ανεπίλυτη θαλάσσια διαφορά, και την απαίτηση των Τιράνων για αποζημίωση των μελών της κοινότητας των Τσάμηδων που απελάθηκαν από την Ελλάδα τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα έχει εδώ και καιρό απορρίψει το αίτημα, ισχυριζόμενη ότι οι Τσάμηδες που ζούσαν στη χώρα ήταν συνεργάτες των Ναζί. Ανέφερα την Καθημερινή διότι αυτό ήταν και το πιο πρόσφατο δημοσίευμα παγκοσμίως. Ωστόσο, τα ζητήματα αυτά έχουν εγερθεί στην πραγματικότητα από τις αλβανικές Αρχές σε ανώτατο επίπεδο και τελευταία από τον Αλβανό Υπουργό Εξωτερικών, Ditmir Bushati. Τι μπορείτε να μας πείτε για τα θέματα αυτά;
-Δε μου αρέσει να σχολιάζω άρθρα εφημερίδων. Ωστόσο, είναι φυσικό για χώρες, οι οποίες είναι γείτονες και εταίροι, να έχουν μία μακράλίστα με θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τα περισσότερα σχετίζονται με τη διμερή και τη περιφερειακή συνεργασία. Αυτάαποτελούν τη θετική ατζέντα, που, όμως, δυστυχώς δεν είναι αρκούντως γνωστή στο αλβανικό κοινό. Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν προβλήματα προς επίλυση ή διαφωνίες προς εξομάλυνση. Και πριν σχολιάσω την προαναφερόμενη λίστα, επιτρέψτε μου να προσθέσω ένα ακόμα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα: η ταφή των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940-41. Σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν στρατιωτικά νεκροταφεία των συμμάχων και των εχθρών, σύμφωνα με την παράδοση αιώνων για την ταφή των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης. Είναι πραγματικά αδιανόητο ότι από όλους τους πεσόντες στρατιώτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι μόνοι που ακόμα περιμένουν για ένα μέρος ανάπαυσης είναι οι Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν σε αλβανικό έδαφος. Η ανδρεία και η θυσία τους για την ελευθερία χαιρετήθηκε, εκείνη την εποχή, από όλο τον κόσμο. Θα μπορούσα να μνημονεύσω δηλώσεις θαυμασμού εκ μέρους ηγετών της Μ.Βρετανίας, ΗΠΑ, Καναδά και πολλούς άλλους. Και 75 χρόνια μετά παραμένουν άταφοι. Αυτό αποτελεί ντροπή για κάθε πολιτισμένο ανθρώπινο ον.
Τώρα, πίσω στη λίστα: Για την Ελλάδα, η ελληνική εθνική μειονότητα μπορεί να αποτελέσει μία σταθερή και γερή γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και παρακολουθούμε στενά όλα τα θέματα που σχετίζονται με αυτή. Παρακαλώ, όμως, σημειώσατε ότι η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας, όπως η πλήρης και ανεμπόδιστη απόλαυση της ιδιοκτησίας, τα εκπαιδευτικά και θρησκευτικά δικαιώματα των μειονοτήτων, δεν είναι απλώς διμερή θέματα; αλλά διεθνή και ευρωπαϊκή υποχρέωση.
Αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, θα ήθελα να τονίσω ότι δεν πρόκειται για μία ανεπίλυτη διαφορά, δεδομένου ότι υφίσταται ήδη μία συμφωνία, υπογεγραμμένη το 2009, η οποία είχε εκπονηθεί σχολαστικά και βασιζόταν στους όρους της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας, και που, σύμφωνα με τη δική μας οπτική γωνία, εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών.
Σχετικά με το αυτοαπακαλούμενο θέμα των Τσάμηδων, θεωρώ ότι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Τίρανα τον περασμένο Ιούνιο, προέβη σε μία πολύ εμπεριστατωμένη ανάλυση της θέσης μας και δε χρειάζεται να τη επαναλάβω δια μακρών. Οι Τσάμηδες της Ελλάδας (και θα πρέπει να τους διακρίνουμε από τους Τσάμηδες της Αλβανίας) εγκατέλειψαν τη χώρα στο τέλος της γερμανικής κατοχής, ακολουθώντας την οπισθοχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων, λόγω του φόβου αντιποίνων για τη συνεργασία της ηγεσίας τους με τις δυνάμεις κατοχής.
Στο τέλος του πολέμου, ανάλογα περιστατικά συνέβησαν σε όλη την Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, επιτρέψτε μου απλά να τονίσω ότι οποιοσδήποτε πολίτης κάθε χώρας, που διεκδικεί δικαιώματα ιδιοκτησίας στην Ελλάδα μπορεί να καταφύγει στα ελληνικά δικαστήρια και η πραγματικά ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα αποφανθεί για κάθε ξεχωριστή ατομική περίπτωση.
-Οπωσδήποτε, Αυτού Εξοχότης, οι διπλωμάτες πάντα προσπαθούν να είναι οι τελευταίοι που θα εκφράσουν απαισιοδοξία, αλλά ποιο είναι το σχόλιό σας για τα όσα έγραψε η Καθημερινή και παραθέτω το κείμενο: «Ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων φαίνεται να ναυαγεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, οι οποίες προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες, το σχέδιο θα ναυαγήσει».
-Δεν είμαι ούτε απαισιόδοξη ούτε αισιόδοξη. Προσπαθώ να είμαι πραγματίστρια και να δω την κατάσταση καθαρά και χωρίς προκαταλήψεις. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύω ότι ο οδικός χάρτης κινδυνεύει. Αντιθέτως, πιστεύω ότι υπάρχει αρκούντως δέσμευση και καλή θέληση και από τις δύο πλευρές να επιτευχθεί πρόοδος.
-Πιστεύετε ότι η συνεργασία του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα με το Κόμμα των Τσάμηδων θα εμποδίσει τις προσπάθειες ομαλοποίησης, ειδικά καθώς η Αλβανία ετοιμάζεται να διεξάγει γενικές εκλογές το επόμενο καλοκαίρι;
-Για λόγους αρχής, δεν θεωρώ ότι αρμόζει στους ξένους διπλωμάτες να προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τις εσωτερικές υποθέσεις της χώρα διαπίστευσης τους. Κάθε χώρα έχει το κυριαρχικό δικαίωμα να αποφασίζει την κυβέρνησή της.
Και άλλες, όμως, χώρες έχουν αντίστοιχο κυριαρχικό δικαίωμα να αξιολογούν το πως οι εσωτερικές εξελίξεις σε μία χώρα μπορούν να επηρεάσουν την εταιρική σχέση και τη συνεργασία. Και θεωρώ ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, η απάντηση στην ερώτησή σας είναι προφανής.
-Έχει επηρεάσει αυτή η διπλωματική ακινησία τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει πάντα υπάρξει στην κορυφή των χωρών με το υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας αλλά και του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, των ανταλλαγών σε ανθρώπινο επίπεδο;
-Δε θα το αποκαλούσα διπλωματική ακινησία. Υπάρχει θετική συνεργασία εν εξελίξει, αλλά δυστυχώς, υπάρχει μάλλον στρέβλωση της εικόνας. Στο οικονομικό πεδίο, η Ελλάδα παραμένει ο πρώτος ξένος επενδυτής με 26,7% των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Αλβανία. Η αστυνομική συνεργασία εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος είναι επίσης σημαντική. Στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, των ανταλλαγών σε ανθρώπινο επίπεδο υπάρχουν αναρίθμητα διμερή αλλά και ευρωπαικά προγράμματα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Στις 15 Σεπτεμβρίου είχα τη χαρά να παρευρεθώ στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Kristo Hasa στο Εθνικό Μουσείο. H εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση του Δήμου Γκραμς, της γενέτειρας του Κρίστο, και του Δήμου Αμαλιάδας, το δεύτερο σπίτι του Κρίστο. Ο Κρίστο αφίχθη στην Ελλάδα πριν δύο δεκαετίες ως μετανάστης και είναι ο πιο αξιοσέβαστος και αγαπητός στην Αμαλιάδα. Τι καλύτερη γέφυρα φιλίας από αυτή χρειαζόμαστε;
-Ως εκπρόσωπος των Μ.Μ.Ε. θα ήθελα να αναφερθώ σε μία μελέτη που ισχυρίζεται ότι Αλβανοί και Έλληνες έχουν δημιουργήσει απόκλιση στις απόψεις τους εξαιτίας των Μ.Μ.Ε. Υποστηρίζεται ότι τα Μ.Μ.Ε., τα οποία στην πραγματικότητα ελέγχονται κυρίως από την αλβανική κυβέρνηση στα Τίρανα, δεν λειτουργούν ως συνδετική γέφυρα. Η Albanian Daily News δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη καθώς πιστεύουμε ότι έχουμε διαδραματίσει το ρόλο συνδετικής γέφυρας, όπως προκύπτει από την αμετάβλητη γραμμή της συντακτικής μας ομάδας. Ποια είναι η άποψή σας πάνω σε αυτό, και πως σκοπεύετε να διατηρήσετε τις σχέσεις με τα αλβανικά Μ.Μ.Ε;
-Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα Μ.Μ.Ε. παγκοσμίως διαδραματίζουν ένα τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Έχουν τη δύναμη να δώσουν αδικαιολόγητη έμφαση στις αρνητικές πλευρές των θεμάτων, μπορούν να παρουσιάσουν μία τελείως διαστρεβλωμένη περιγραφή μίας κατάστασης, να αποκρύψουν θετικά γεγονότα, να δημιουργήσουν στερεότυπα, και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: οι άνθρωποι συνηθίζουν να καταναλώνουν αρνητικά νέα που προέρχονται παραδείγματος χάριν από την Ελλάδα ή σχετικά με την Ελλάδα, και επομένως, ζητούν ακόμα περισσότερα. Η παγκόσμια Ιστορία είναι γεμάτη με προβλήματα, τα οποία ξεκίνησαν μέσα από το φαύλο κύκλο της αρνητικής δημοσιότητας.
Όσον αφορά στον αλβανικό Τύπο και τη χώρα μου: Είναι προφανές ότι υπάρχει μία αρνητική ματιά σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την Ελλάδα. Ο λαός της Αλβανίας είναι συνηθισμένος να διαβάζει κάθε είδους παραποίηση κατά της Ελλάδας. Είναι άδικο. Είναι αδικαιολόγητο και προφανώς επιζήμιο σε όλες τις προσπάθειες ευόδωσης της συνεργασίας. Δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένα Μ.Μ.Ε αλλά στη συνολική ατμόσφαιρα, στην επικέντρωση στο αρνητικό- συχνά ψευδές- και ποτέ στο θετικό. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: Πόσα φύλλα ή Μ.Μ.Ε. ανέφεραν ότι τον Ιούλιο ελληνικά πυροσβεστικά αεροπλάνα βοήθησαν, φυσικά κατόπιν εκκλήσεως της αλβανικής κυβέρνησης, στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αλβανία; Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο σε αυτό: γειτονικές χώρες που βοηθούν η μία την άλλη στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Όταν, όμως, η βοήθεια προέρχεται από την Ελλάδα, τα Μ.Μ.Ε. κοιτούν αλλού.
-Μολαταύτα, προσωπικά εγώ μετράω τις σχέσεις μεταξύ δύο γειτόνων από τις ανταλλαγές σε ανθρώπινο επίπεδο και οι δύο χώρες είναι σπάνια παραδείγματα του μεγίστου επιπέδου τέτοιων ανταλλαγών. Δενθεωρείτε ότι υπάρχουν δύο πτυχές στις σχέσεις Αθήνας –Τιράνων: οι διακρατικές σχέσεις, εννοώ η πολιτική, και οι δεσμοί των δύο λαών, που δε συγκρίνονται σε φιλικότητα με της πρώτης. Δεν πιστεύετε ότι η πολιτική θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των λαών ειδικά αυτή την εποχή που η Αλβανία βρίσκεται σε μία δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω της έλλειψης επενδύσεων, ενώ η Ελλάδα σταδιακά ξεπρενάει μία δύσκολη κατάσταση;
-Σε ανθρώπινο επίπεδο, έχουμε μία εξαιρετικά πολύτιμη και ιδιαίτερη σχέση. Σύμφωνα με στατιστικές, περισσότερο από το 85% των Αλβανών που έζησαν στην Ελλάδα επιστρέφουν με θετικά συναισθήματα για τη χώρα και τους ανθρώπους. Παρά τις δυσκολίες προσαρμογής τα πρώτα χρόνια, η ενσωμάτωση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα υπήρξε επιτυχής. Συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της Αλβανίας, και μέσω σκληρής και επίπονης εργασίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αλβανών μεταναστών, κέρδισαν μία σεβαστή θέση στην ελληνική κοινωνία. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια χωρίς Αλβανούς φίλους. Οπότε, εκπλήσσομαι πραγματικά όταν διαπιστώνω αρνητικά αισθήματα εναντίον της Ελλάδας στην Αλβανία.
Σε κρατικό επίπεδο, πιστεύω ότι η στρατηγική συνεργασία έχει αναγνωρισθεί. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που μοιράζεται κοινά σύνορα με την Αλβανία. Ο παράγοντας αυτός δεν μπορεί να παραβλεφθεί: είναι ζωτικός. Κάποιες φορές η εσωτερική πολιτική περιπλέκει τα πράγματα, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι θα ήταν ωφέλιμο για την Αλβανία αν οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις διατηρούνταν στο κατάλληλο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και να μην αναμειγνύονται με την εσωτερική πολιτική.
Όσον αφορά στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, αρκεί να πω ότι τα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών και τα έσοδα από τις ελληνικές επενδύσεις αντιστοιχούν σχεδόν στο 30% του αλβανικού ΑΕΠ. Και τα στοιχεία αυτά διατηρούνται και σήμερα, παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία έχει τοδυναμικό, τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κυρίως από το τεράστιο βάρος του δημόσιου χρέους της. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη όλης της περιοχής των Βαλκανίων, δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί την ατμομηχανή ανάπτυξης στην περιοχή, έχοντας, ακόμα και μετά την κρίση, διπλάσιο ΑΕΠ όλων των άλλων χωρών μαζί.
-Και τέλος, θα μπορούσε αυτή η αρνητική ατμόσφαιρα να βλάψει την πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε. όπου, όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει φωνή και στο παρελθόν έχει υποστηρίξει σθεναρά την Αλβανία; Ζωντανά παραδείγματα αποτελούν η κατάργηση της θεώρησης εισόδου για τους Αλβανούς πολίτες και η απόδοση καθεστώτος υποψηφίου στην Ε.Ε. από τις Βρυξέλλες στα Τίρανα.
-Η διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης είναι σημαντική από μόνη της. Πρώτον, επειδή διαθέτει μία μοναδική δύναμη μετασχηματισμούκαι αποτελεί το όχημα για την οικοδόμηση των κρατικών θεσμών, του Κράτους Δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεύτερον, επειδή αποτελεί κίνητρο για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων και την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, που αποτελούν σημαντικό μέρος των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Τρίτον, διότι μέσα στην Ε.Ε. υπάρχουν δύο θεμελιώδεις κανόνες συμπεριφοράς: σεβασμός απέναντι στην κυριαρχική ισότητα των κρατών και συμβιβαστικό πνεύμα. Οι κανόνες αυτοί δεσμεύουν όλους και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις ή χάρες. Στο πλαίσιο των κανόνων αυτών, η Ελλάδα έχει υπάρξει ένας ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας και παραμένει τέτοιος.
Προφανώς, βέβαια, η Αλβανία θα πρέπει να πράξει ό,τι της αναλογεί. Δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι ένας ειλικρινής και τίμιος φίλος και συνεργάτης της Αλβανίας και προσβλέπουμε σε αμοιβαιότητα.
Ακολουθεί σχετικός σύνδεσμος συνέντευξης:
http://www.albaniannews.com/in dex.php?idm=8373&mod=2