ΟΜΟΝΟΙΑ: η πολιτική οργάνωση των Βορειοηπειρωτών (1991-2014)/ΒΙΝΤΕΟ
Το σχόλιο στο οποίο απαντάτε δεν υπάρχει., 30/11/2014 - 21:16
- Ο τίτλος του μπλοκ όπως εμφανίζεται στο χρήστη.
Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Αμέσως μετά την πτώση του τυρρανικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία, οι Βορειοηπειρώτες κατάφεραν να οργανώσουν την δική τους πολιτική φωνή εκπροσώπησης.
Στις 11 Φεβρουαρίου 1991 ιδρύεται η «Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας» ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ. Η επιλογή του ονόματος «Ομόνοια» έχει την βάση της σε ονομασία προηγούμενης οργάνωσης που είχε συγκροτηθεί στην Βόρειο Ήπειρο το 1918. Έδρα της Ομόνοιας ήταν και παραμένουν οι Αγ. Σαράντα εξαιτίας πολλών παραγόντων, αλλά κυρίως λόγω της πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού που διαβιεί στην ευρύτερη περιοχή. Άμεσα συγκροτήθηκαν επιτροπές, οι Έλληνες συσπειρώθηκαν και έτσι έχουμε την κάθοδο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στις πρώτες ελεύθερες εκλογές, όπου μαζικά οι Βορειοηπειρώτες συμμετείχαν και εξέλεξαν 5 βουλευτές (3 στον πρώτο γύρο 31/3/1991 και 2 στον δεύτερο γύρο 7/4/1991).
Η ΟΜΟΝΟΙΑ σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση αναδεικνύεται τρίτη πολιτική δύναμη στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, γεγονός που προκάλεσε την ανησυχία και την δυσχέρεια των Αλβανών. Για να προλάβει μελλοντικές εξελίξεις, ευνοϊκές για τους Έλληνες, η Αλβανική Βουλή προχώρησε σε νόμο, λίγους μήνες αργότερα τον Ιούλιο του 1991, σύμφωνα με τον οποίο απαγόρευε την ίδρυση θρησκευτικών, εθνικών ή τοπικιστικών κομμάτων. Καθαρός στόχος η φίμωση της φωνής των Βορειοηπειρωτών.
Τον Φεβρουάριο του 1992 απαγορεύεται επίσημα και με διάταξη η συμμετοχή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στις επερχόμενες εκλογές. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας οι 5 Έλληνες βουλευτές αποχωρούν απ την συζήτηση στη Βουλή και αμέσως έχουμε μια σειρά από επιθέσεις κατά των Ελλήνων και την καταστροφή των γραφείων της οργάνωσης στους Αγ. Σαράντα.
Οι Βορειοηπειρώτες δεν παραιτήθηκαν και ως εναλλακτική λύση εκπροσώπησης ίδρυσαν το ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), το οποίο φαίνονταν να έχει ως σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων στην Αλβανία. Επί της ουσίας όμως το ΚΕΑΔ «εφευρέθηκε» για να αποτελέσει την φωνή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και των Βορειοηπειρωτών στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, μιας και οποιαδήποτε άλλη εκπροσώπηση απαγορεύονταν. Το ΚΕΑΔ στις εκλογές του 1992 εκλέγει 2 Έλληνες βουλευτές.
Σήμερα
22 χρόνια μετά η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ εξακολουθούν να συμπορεύονται. Παρά τις διώξεις και τις δυσκολίες συνεχίζουν και έχουν παρουσία στην Αλβανική Βουλή διατηρώντας μια βουλευτική έδρα. Μια και μοναδική έδρα!
Τι συνέβη όμως και οι πέντε βουλευτές του 1991 γινήκαν ένας;
Σημαντικότερος λόγος είναι πως μεγάλο μέρος των Βορειοηπειρωτών δεν ζει πλέον στις πατρογονικές του εστίες με αποτέλεσμα να μην συμμετέχει ενεργά στις εκλογικές αναμετρήσεις. Επιπλέον, τα συνεχόμενα λάθη των όσων διοίκησαν, οι φιλοδοξίες, οι συγκρούσεις, οι κόντρες και η διχόνοια μεταξύ των Βορειοηπειρωτών (βασικό χαρακτηριστικό των Ελλήνων) απομάκρυναν πολλούς απ την ΟΜΟΝΟΙΑ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που προσχώρησαν σε Αλβανικά κόμματα.
Ως συνέπεια όλων των παραπάνω είναι ο κατακερματισμός των δυνάμεων και η έλλειψη μιας ενιαίας ισχυρής φωνής. Της φωνής που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της ΟΜΟΝΟΙΑΣ το 1991. Αυτής της φωνής για την οποία κάνει λόγο ο κ. Σωτήρης Κυριαζάτης (πρόεδρος ΟΜΟΝΟΙΑΣ 1992-1996) στο παρακάτω Βίντεο σε συνέντευξη του σε Κυπριακό Ντοκιμαντέρ. https://www.youtube.com/watch?v=UESyrvIWrtc&list=UUmA2J7hx56lbFuCz6bea08w
Εκλογές ΟΜΟΝΟΙΑΣ 2014
Τον Σεπτέμβριο 2014 η ΟΜΟΝΟΙΑ προκήρυξε εκλογές για την ανάδειξη νέου Γενικού Συμβουλίου και Προέδρου. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες επιλογής εκλεκτόρων ανά την Βόρειο Ήπειρο και την Ελλάδα. Οι εκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός του 2014, βάση ανακοινώσεων της οργάνωσης. Αν και οι εκλογικές διαδικασίες αμφισβητούνται, διότι όπως υποστηρίζεται στερούνται διαφάνειας και δημοκρατίας, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που επιμένουν να συμμετέχουν ώστε η ΟΜΟΝΟΙΑ να ξαναβρεί το όραμά της.
Αρκετοί νέοι βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα θεωρούν υποχρέωσή τους την ενασχόληση με την ΟΜΟΝΟΙΑ και επιθυμούν να συμβάλουν ενεργά ώστε να μπορέσει η οργάνωση να βρει τη χαμένη της αίγλη, να αποκτήσει ξανά σάρκα και οστά και να αγκαλιάσει όλους κάτω από μια στέγη. Το «τοίχος» που χωρίζει την ΟΜΟΝΟΙΑ απ τη βάση της και την έχει μετατρέψει σε έναν αδρανή φορέα πρέπει να πέσει! Για να γίνει αυτό απαιτείται η συμμετοχή και η συσπείρωση όλων των δυνάμεων. Κάποιοι εκ των έσω της οργάνωσης, που δείχνουν σημάδια αφύπνισης και φαίνεται να έχουν αντιληφθεί την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κεντρικός πολιτικός φορέας εκπροσώπησης των βορειοηπειρωτών, καταβάλουν προσπάθειες ώστε οι πόρτες να ανοίξουν. Ας ελπίσουμε οι προσπάθειες να είναι ειλικρινείς και πραγματικά αυτοί που διοικούν να συνειδητοποιήσουν πως οι μικροεγωισμοί και οι προσωπικές φιλοδοξίες δεν έχουν θέση σε ένα εθνικό ζήτημα που αφορά όλους.
Σε μια περίοδο που ο αλβανικός εθνικισμός τροφοδοτείται καθημερινά, ο μεγαλοϊδεατισμός των αλβανών αναζωπυρώνεται και οι προσπάθειες αποδυνάμωσης του Ελληνικού στοιχείου συνεχίζονται, η Βόρειος Ήπειρος δεν μπορεί να αμύνεται με διάσπαση, διχόνοια και αδιαφορία. Είναι επιτακτική ανάγκη ,περισσότερο από ποτέ, η συσπείρωση και η χάραξη μιας κοινής στρατηγικής διεκδικήσεων και διασφάλισης των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.
Ελένη Δήμου
Πρόεδρος «Νεολαίας Βορειοηπειρωτών»