Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση τιμής και μνήμης της 12ης Δεκεμβρίου


Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Το μπλοκ %name διαγράφηκε.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη <a href="%overview">σελίδα επισκόπησης των μπλοκ</a>.Σύντομη περιγραφή του μπλοκ σας. Χρησιμοποιείται στη σελίδα επισκόπησης των μπλοκ.
Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση τιμής και μνήμης της 12ης Δεκεμβρίου
Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση τιμής και μνήμης της 12ης Δεκεμβρίου
Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση τιμής και μνήμης της 12ης Δεκεμβρίου
Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση τιμής και μνήμης της 12ης Δεκεμβρίου
Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση τιμής και μνήμης της 12ης Δεκεμβρίου
Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση τιμής και μνήμης της 12ης Δεκεμβρίου
Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση τιμής και μνήμης της 12ης Δεκεμβρίου
Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση τιμής και μνήμης της 12ης Δεκεμβρίου
Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση τιμής και μνήμης της 12ης Δεκεμβρίου
Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση τιμής και μνήμης της 12ης Δεκεμβρίου

Με επιτυχία στέφτηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η «Νεολαία Βορειοηπειρωτών» την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013 στην Αθήνα, με τίτλο «Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τα θύματα του καθεστώτος Ενβέρ Χότζα-12η Δεκεμβρίου 1990 : Ημέρα σταθμός στην πτώση της δικτατορίας στην Αλβανία»

Η ΝεΒ θεώρησε σημαντική μια τέτοια πρωτοβουλία, όχι μόνο για να αποτίσει φόρο τιμής σε όσους έχασαν τις ζωές τους, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν κατά τα χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα αλλά και για να δοθεί η ευκαιρία ενημέρωσης της νεότερης γενιάς για τα τυρρανικά χρόνια, που δεν ζήσανε αλλά οφείλουν να γνωρίζουν.

Την έναρξη πραγματοποίησε ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Παύλος Παπαθανασίου. Ο κ. Παπαθανασίου βορειοηπειρώτης 3ης γενιάς δημοσιογράφος και διπλωματικός συντάκτης, αφού χαιρέτισε και αναφέρθηκε συνοπτικά στις ομιλίες που θα ακολουθούσαν, έκανε μια σύντομη τοποθέτηση επισημαίνοντας πως το βορειοηπειρωτικό είναι εθνικό ζήτημα και πως εάν κάποιοι προσπαθούν να το ξεχάσουν, πρέπει οι βορειοηπειρώτες να το αναδείξουν μέσω πρωτοβουλιών ώστε να μπει και πάλι στην ατζέντα των εθνικών θεμάτων.

Στην συνέχεια ο λόγος εδόθη στην πρόεδρο της «Νεολαίας Βορειοηπειρωτών» Ελένη Δήμου, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε τους ομιλητές για την θετική ανταπόκριση στην πρόταση που τους έγινε για συμμετοχή. Στάθηκε στην σημαντικότητα της εκδήλωσης και στα μηνύματα που πρέπει να περάσουν. Αναφορά έκανε και στην μικρή  συμμετοχή των νέων σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις  συγκριτικά με άλλες πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Τόνισε επίσης πως η αλλαγή στην Βόρειο Ήπειρο θα έρθει με την ενεργή συμμετοχή όλων και όχι  με την αδιαφορία.

Ο κύκλος των ομιλιών ξεκίνησε με πρώτο τον κ. Βαγγέλη Παπαχρήστο. Συγγραφέας, εκπαιδευτικός και δημοσιογράφος, ο κ. Παπαχρήστος αποτελεί μια απ' τις γνωστότερες φυσιογνωμίες του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της πολιτικής οργάνωσης  «Ομόνοια» και ένας εκ των 5 στελεχών της, όπου το 1994 κατηγορήθηκαν για εσχάτη προδοσία απ' την κυβέρνηση του Σαλή Μπερίσα,  λόγω της πατριωτική τους δράση για το βορειοηπειρωτικό ζήτημα. Ζει μόνιμα στην Βόρειο Ήπειρο.

Ο κ. Παπαχρήστου ανέπτυξε το θέμα με τίτλο : «Το κομμουνιστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα- Οι διώξεις, οι φυλακίσεις και τα θύματα ελληνικής καταγωγής» . Εντυπωσίασε η αναφορά του σε αριθμούς, στοιχεία και ονόματα ανθρώπων που έχασαν τις ζωές τους φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν. Προσέγγιζε το ζήτημα πολύ ουσιαστικά και κράτησε το ενδιαφέρον ζωηρό με αναφορές σε πραγματικές ιστορίες που έως τώρα δεν ήταν γνωστές. Κατάφερε έτσι να αναδείξει μια σκοτεινή πλευρά της  πρόσφατης ιστορίας του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού αποσπώντας το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

Ακολούθησε η προβολή Ιστορικού Βίντεο, με τίτλο: «Η Βόρειος Ήπειρος τα 100 τελευταία χρόνια - 12 Δεκεμβρίου 1990 - Θύμιος Μάσσιος, Θανάσης Κώτσης, Αηδόνης Ράφτης, Βαγγέλης Μήτρος, 4 νέοι νεκροί και η αγανάκτηση που οδήγησε  στο πρώτο ξέσπασμα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.» Το βίντεο  δημιουργήθηκε απ' την ΝεΒ, και  προσπάθησε μέσα σε λίγα λεπτά να ξετυλίξει το κουβάρι  των σημαντικότερων ιστορικών  γεγονότα  τα τελευταία 100 χρόνια.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε  με τον δεύτερο ομιλητή. Ο κ. Γιώργος Μάνος γιατρός στο επάγγελμα, είναι  μάχιμος και ενεργός σε κάθε βορειοηπειρωτικό κίνημα. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της «Ομόνοιας» (1998-2001). Ζει στην Αθήνα. Ο κ. Μάνος ήταν αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων της 12ης Δεκεμβρίου 1990. Η εξέγερση του Αλύκου ήταν το θέμα της ομιλίας του με τίτλο «Η δολοφονία των 4 νέων βορειοηπειρωτών στα ελληνοαλβανικά σύνορα και η 1η μαζική εξέγερση του Αλύκου - 12 Δεκεμβρίου 1990.»

 Ο κ. Μάνος πραγματοποίησε μια συγκινητική αφήγηση των γεγονότων  απ΄ την στιγμή που οι 4 νέοι (Θύμιος Μάσσιος, Θανάσης Κώτσης, Αηδόνης Ράφτης, Βαγγέλης Μήτρος) αποφάσισαν να δραπετεύσουν απ΄ τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα και βρήκαν τραγικό θάνατο απ' τις σφαίρες και τις λόγχες των αλβανών συνοριοφυλάκων. Συνέχισε με τον ξεσηκωμό των κατοίκων του Αλύκου, αλλά και των γύρω χωριών, που οδήγησε στην πρώτη μαζική εξέγερση κατά του κομμουνισμού με συνθήματα: «Ζήτω η Δημοκρατία», «Ραμίζ Αλία είσαι δολοφόνος», «Ένωση με την Ελλάδα».Πρόσθεσε πως  ήταν η πρώτη φορά που τέτοια συνθήματα εκστομίστηκαν. Η αγανάκτηση και  η οργή ξεπέρασαν   τον φόβο της καταδίκης  και έγιναν η αφορμή που σηματοδότησε την αρχή της πτώσης του στυγερότερου καθεστώτος που γνώρισε η ανθρωπότητα.

 Η τρίτη ομιλία ήταν του κ. Λεωνίδα Παππά. Απόφοιτος του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης με Μεταπτυχιακές σπουδές στις αποκαταστάσεις μνημείων αποφάσισε μετά το πέρας των σπουδών του να επιστρέψει στην Βόρειο Ήπειρο (1999). Έκτοτε ασχολείται ενεργά με τα κοινά του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Είναι  μέλος του Γενικού Συμβουλίου της «Ομόνοιας» απ’ το 2001 έως σήμερα. Διετέλεσε Πρόεδρος παραρτήματος «Ομόνοιας» Αγ. Σαράντα. Ζει με την οικογένεια του στην Βόρειο Ήπειρο.

Ο κ. Παππάς ανέπτυξε θέμα με τίτλο : «Η πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και τα χρόνια «ελευθερίας» για τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό.

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία, που ξεκίνησε με περιεκτική ιστορική αναδρομή για να συνδεθεί με το παρόν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός σήμερα. Έκανε αναφορά στην στάση της Αλβανίας που ενθαρρύνει τις συνεχείς καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και στην παθητική αντιμετώπιση της  ελληνική πλευράς, που πολλές φορές πέφτει στις παγίδες δευτερευόντων  θεμάτων, που θέτουν οι Αλβανοί. Κλείνοντας ανέφερε συγκεκριμένα πως: «Οι βορειοηπειρώτες μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος απέκτησαν μια σχετική ελευθερία, η Βόρειος Ήπειρος όμως παραμένει όμηρος ενός φολκλορικού εθνικισμού απ’ την αλβανική πλευρά και μιας αδιαφορίας απ’ την ελληνική. Αυτά της είναι υποφερτά, εκείνο που δεν αντέχει είναι η βορειοηπειρωτική αδιαφορία».

Ιδιαιτέρα συγκινητική υπήρξε και η τοποθέτηση της Δέσποινας Κώτση της νεαρής φοιτήτριας  της Νομικής, συγγενής των 3 εκ των τεσσάρων θυμάτων του Δεκεμβρίου του 1990. Ανίψια του Θύμιου Μάσσιου του Θανάση Κώτση και ξαδέρφη του Αηδόνη Ράφτη. Η Δέσποινα αναφέρθηκε στα γεγονότα όπως η ίδια έχει βιώσει μέσω της οικογένειας της και χαρακτήρισε την συγκεκριμένη εκδήλωση ως  φόρο τιμής, σε όλους εκείνους που τοποθετούν την Δημοκρατία και την δικαιοκρατία ψηλά στο αξιακό τους σύστημα, ενίοτε προσφέροντας και τη ζωή τους γι αυτές.

  Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις των παρευρισκόμενων. Να αναφερθεί τέλος, πως την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αρκετοί εκπρόσωποι βορειοηπειρωτικών φορέων αλλά και της ελληνικής πολιτείας.

Κλείνοντας δια του παρόντος Δελτίου Τύπου, το Διοικητικό Συμβούλιο της «Νεολαίας Βορειοηπειρωτών» ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση και ιδιαίτερα τους ανθρώπους που έριξαν φως στις πρόσφατες σελίδες της βορειοηπειρωτικής ιστορίας.

 

Νεολαία Βορειοηπειρωτών

 

14-12-3012