Σελίδα 1 από 1

Apolayste

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 23:42 pm 08 05 2006
από Gori
thn Ellada tou simera me tis mouxliasmenes politikes apopseis tou parelthontos se antithesi me tis freskies-sigxrones idees kai oramata. Prosopopoihmenes idees gia thn akriveia.
Den kserw poia einai h kiria alla tis aksizoun mpravo na kanei ena tetoio egxeirima.




«Οι άνθρωποι δεν χαρακτηρίζονται από τις ταμπέλες αλλά από πράξεις»[


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ


Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες μετά την εξαγγελία-έκπληξη του Γ. Παπανδρέου πως το κόμμα του θα διεκδικήσει την υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης με μια μουσουλμάνα της μειονότητας και έπεσαν οι πρώτες βολές:



«Είμαι Ελληνίδα, είμαι μουσουλμάνα, είμαι γυναίκα, είμαι μητέρα, είμαι επιστήμονας, είμαι ΠΑΣΟΚ». Ετσι απάντησε η Γκιουλμπεγιάζ Καρά Χασάν όταν της ζητήσαμε να αυτοχαρακτηρισθεί
«Δηλώνει Ελληνίδα μουσουλμάνα; Αν εκλεγεί, θα παρευρίσκεται στις εθνικές επετείους;», ρώτησε σκωπτικά σε συνέντευξή του ο υπουργός Μακεδονίας Γ. Καλαντζής.

Το γαϊτανάκι των αντιδράσεων συνεχίστηκε από πολιτικούς, αρχιερείς κ.ά. Η Γκιουλ δεν πτοήθηκε. Την είχαν προετοιμάσει πως ο κόσμος τής πολιτικής δεν είναι αγγελικά πλασμένος.

«Καλά, δεν γνωρίζει ο υπουργός ότι στα σχολεία γιορτάζουμε κάθε εθνική εορτή και κάνουμε παρελάσεις;», απαντάει με τον δικό της τρόπο. Και χωρίς περιστροφές, συμπληρώνει: «Είμαι Ελληνίδα και δεν θα κουραστώ να το λέω... Ομως, οι άνθρωποι δεν χαρακτηρίζονται από ταμπέλες, αλλά από πράξεις»...

Το όνομά της: Γκιουλ-Μπεγιάζ και το επίθετο Καρά Χασάν και όχι Καραχασάν, όπως την αποκαλούν.

28χρονη μητέρα

Είναι μια σύγχρονη γυναίκα 28 χρόνων που γεννήθηκε στη Γλαύκη, που κατοικείται από Πομάκους, του Δήμου Μύκης του νομού Ξάνθης από αγρότες γονείς. Εκεί, τέλειωσε τη Μέση Εκπαίδευση, ενώ το 2001 αποφοιτούσε από τη Νομική της Αθήνας. Γύρισε στην Ξάνθη και από τότε δουλεύει ως δικηγόρος. Παντρεμένη, έχει ένα γιο τεσσάρων ετών, ενώ αν κάποιοι αναζητήσουν κομματικές περγαμηνές, αρκείται να λέει πως είναι αναπληρώτρια γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Δήμου Μύκης.

Η Γκιουλ μιλάει τρεις γλώσσες -αγγλικά, τουρκικά και βουλγαρικά- ενώ δηλώνει «μεγάλη τιμή και ευθύνη» για την υποψηφιότητά της και γνώστης των προβλημάτων της περιοχής «πολύ καλύτερη της Ξάνθης, όπου ζει και εργάζεται».

-Η υποψηφιότητά σας αποτέλεσε μια έκπληξη, αφού ποτέ ένα κόμμα εξουσίας δεν τόλμησε να προτείνει για μια τέτοια θέση κάποιον από τη μειονότητα. Μήπως τελικά το ΠΑΣΟΚ σάς επέλεξε αποκλειστικά και μόνο επειδή είσαστε μουσουλμάνα, για να μπορέσει να εξασφαλίσει τις ψήφους της μειονότητας;

«Μία άλλη αντίληψη»

«Η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν μια βαθιά δημοκρατική απόφαση. Η επιλογή αυτή είναι πολιτική, αλλά και πολιτιστική. Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρνει μία άλλη αντίληψη για την πολιτεία, για το κράτος δικαίου, τη συμμετοχή του πολίτη. Θέλει να μην υπάρχουν διακρίσεις, θέλει να φέρει κοντά διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικές θρησκείες, να αξιοποιηθούν νέοι άνθρωποι, οι γυναίκες να παίξουν ένα ρόλο πρωταγωνιστικό. Πίστεψε ότι στο πρόσωπό μου συγκεντρώνω αυτά τα κριτήρια. Θα κάνω μεγάλη προσπάθεια να επιβεβαιώσω αυτή την επιλογή. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι τα κριτήρια ήταν για να κερδίσει τις ψήφους της μειονότητας. Οσοι βλέπουν σε τέτοιες πολιτικές αποφάσεις μόνο εκλογικούς τακτικισμούς, νομίζω ότι υποτιμούν και το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα. Εάν αντιλαμβανόμουν κάτι τέτοιο, δεν θα δεχόμουνα».

«Θετική αίσθηση»

-Πώς αντέδρασε η μειονότητα στην υποψηφιότητά σας; Πώς την υποδέχτηκαν οι μουσουλμάνοι;

«Η πρώτη αίσθηση που έχω είναι θετική. Εμείς εδώ στη μειονότητα δεν έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις. Κάποιοι ίσως διαφωνούν. Ετσι είναι η δημοκρατία. Σημασία έχει όμως ότι έχω τη συμπαράσταση της νέας γενιάς της μειονότητας και στελεχών με κύρος που με στηρίζουν σε αυτή την προσπάθεια».

-Πώς βλέπετε την πολιτική που έχει ασκηθεί, εδώ και χρόνια, απέναντι στη μουσουλμανική μειονότητα;

«Πολλές φορές η μειονότητα χρησιμοποιήθηκε ως χώρος σύγκρουσης εθνικών συμφερόντων. Υπήρξε σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύνης, πολλή δυσπιστία και φόβος. Θύμα αυτής της κατάστασης ήταν η ίδια η μειονότητα. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σημαντικές πρωτοβουλίες και πολιτικές από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για ισονομία, για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Παράδειγμα αποτελεί η πολιτική που ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου, ως υπουργός Παιδείας, για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια μειονοτικών φοιτητών, αλλά και ως υπουργός Εξωτερικών. Πιστεύω ότι η μειονότητα στη χώρα μας είναι πλούτος για την ευρωπαϊκή και δημοκρατική Ελλάδα, όπως θα πρέπει να είναι οι μειονότητες σε όλες τις χώρες. Πολλά πρέπει να κάνουμε ακόμα για την εκπαίδευση, για τις γυναίκες, για τους νέους, για τους ανέργους».

-Τέθηκε και μάλιστα από υπουργό το ερώτημα, να δηλώσετε ότι είστε Ελληνίδα μουσουλμάνα. Αυτονόητη η απάντηση, αλλά...

«Οχι μπάρες»

«Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω το ερώτημα. Και δεν πίστευα ότι στην Ελλάδα του 2006 θα με καλούσε οποιοσδήποτε, και μάλιστα ένας υπουργός, να κάνω μια τέτοια δήλωση. Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν μια για πάντα. Είμαι Ελληνίδα και είμαι μουσουλμάνα στο θρήσκευμα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα και σπούδασα σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Πιστεύω σε μια σύγχρονη κοινωνία που δεν ανέχεται διαχωρισμούς φύλου ή θρησκείας. Μια κοινωνία που εκτιμά και σέβεται τις απόψεις των άλλων. Ξέρετε, κάπου δέκα χρόνια πριν για να πάω στο χωριό μου έπρεπε να περάσω την μπάρα. Παρά τις αντιδράσεις, αυτή η μπάρα καταργήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω, όμως, πραγματικά, ότι δεν χρειαζόμαστε μπάρες στη ζωή μας».

-Ο ίδιος υπουργός πάντως αναρωτήθηκε με νόημα «αν η κα Καραχασάν εκλεγόταν υπερνομάρχης και την καλούσαν στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, θα πήγαινε;». Τι θα του απαντούσατε;

«Θα ασκήσω όλα τα καθήκοντά μου ως υπερνομάρχης με ευθύνη και σεβασμό. Είναι αυτονόητο αυτό. Ισως ο υπουργός δεν γνωρίζει ότι στο σχολείο που πήγα γιορτάζουμε κάθε εθνική εορτή και κάνουμε παρελάσεις».

-Να το ξεκαθαρίσουμε το θέμα; να επιμείνω; Εσείς προσωπικά πώς αυτοχαρακτηρίζεστε;

«Είμαι Ελληνίδα και δεν θα κουραστώ να το λέω. Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να χρησιμοποιήσουν ταμπέλες για να χαρακτηρίσουν ανθρώπους. Ομως οι άνθρωποι δεν χαρακτηρίζονται από ταμπέλες, χαρακτηρίζονται από τις πράξεις τους. Εγώ είμαι Ελληνίδα, είμαι μουσουλμάνα, είμαι γυναίκα, είμαι μητέρα, είμαι επιστήμονας, είμαι ΠΑΣΟΚ. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος θα με κρίνει από τις ικανότητές μου και όχι από την κάθε ταμπέλα που θα αποφασίσει κάποιος να μου καταλογίσει. Ως Ελληνίδα πολίτης σέβομαι το Σύνταγμα, τους νόμους και όλες τις διεθνείς συνθήκες τις οποίες έχει υπογράψει και εφαρμόζει η χώρα μου. Η μειονότητα διαμορφώθηκε μέσα από τις ιστορικές εξελίξεις στην περιοχή.

«Ισότιμη θέση»

Η Συνθήκη της Λωζάννης απαντάει στην ερώτησή σας.Υπερασπίζομαι και θα υπερασπίζομαι την ισότιμη θέση της μειονότητας στην ελληνική κοινωνία, όπως πιστεύω ότι κάνει κάθε δημοκράτης πολίτης. Ο αυτοπροσδιορισμός είναι προσωπική υπόθεση του κάθε Ελληνα πολίτη. Αυτό ξεχωρίζει την πατρίδα μας από εκείνες τις χώρες, όπου ρατσιστικές νοοτροπίες επιβάλλουν στους πολίτες τους ταμπέλες και μοιράζουν δικαιώματα ανάλογα με τις ταμπέλες αυτές. Πιστεύω ότι οι νοοτροπίες αυτές έχουν ξεπεραστεί στον τόπο μας».

-Είσαστε αισιόδοξη για το αποτέλεσμα;

«Είμαι υποψήφια υπερνομάρχης σε μία περιοχή που πρέπει να προσαρμοστεί στην καινούργια εποχή για ένα καλύτερο μέλλον για τους κατοίκους της. Να αντιμετωπίσουμε σύγχρονες προκλήσεις. Να λύσουμε προβλήματα σημαντικά, όπως η ανεργία. Να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Να δούμε τα ζητήματα που απασχολούν τη νέα γενιά. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια και οι τέσσερις υποψήφιοι. Είναι μια μεγάλη πρόκληση. Είμαι αισιόδοξη».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/05/2006