Σελίδα 1 από 1

Ερευνητικό πρόγρ.για την αναγέννηση ιστών ξεκινά το Πεντάγων

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 23:46 pm 09 05 2008
από ΖΕΤΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας θα συμμετάσχει σε ερευνητικό πρόγραμμα 250 εκατ. δολαρίων με στόχο την καλλιέργεια ιστών και οργάνων για τους τραυματισμένους στρατιώτες.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τα βλαστικά κύτταρα των ίδιων των στρατιωτών για να διορθώσουμε βλάβες στα νεύρα, να αναπλάσουμε μύες και τένοντες, να θεραπεύσουμε εγκαύματα και να τους βοηθήσουμε να επουλωθούν χωρίς ουλές» δήλωσε στην παρουσίαση ο υποστράτηγος Έρικ Σούμεϊκερ, στρατιωτικός χειρουργός.
Το Πεντάγωνο ιδρύει το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής των Ενόπλεων Δυνάμεων, το οποίο θα υποστηρίζει το έργο δύο ερευνητικών κοινοπραξιών: Μία της Κλινικής του Κίβελαντ και στο Πανεπιστήμιο Rutgers και μία στα πανεπιστήμια Ουέικ Φόρεστ και Πίτσμπουργκ. Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Πεντάγωνο θα συνεισφέρει 85 εκατ. δολάρια, τα ινστιτούτα ακόμα 80 εκατ. δολάρια και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) 100 εκατ. δολαρια.

«Απ’ όσο γνωρίζω, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ερευνητική κοινοπραξία για την αναγεννητική ιατρική που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση» είπε ο Σούμεϊκερ.
Μεταξύ των διακριμένων επιστημόνων που θα συμμετάσχουν είναι ο Τόνι Ατάλα του Πανεπιστημίου Ουέικ Φόρεστ, ο οποίος καλλιέργησε ολόκληρες ουροδόχους κύστεις από βλαστικά κύτταρα ενηλίκων.
Η νέα ερευνητική προσπάθεια αφορά αποκλειστικά τα βλαστικά κύτταρα που απομονώνονται από τον ενήλικο οργανισμό, καθώς η κυβέρνηση Μπους έχει απαγορεύσει τη διάθεση ομοσπονδιακών κονδυλίων στην έρευνα με νέα εμβρυικά βλαστοκύτταρα.

Παγκόσμιες ελλείψεις στην αντιμετώπιση των ψυχικών νοσημάτων

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 23:51 pm 09 05 2008
από ΖΕΤΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση Lancet, υπογραμμίζει την εγκατάλειψη που βιώνουν οι ψυχασθενείς στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα ψυχικά νοσήματα αντιπροσωπεύουν ποσοστό 14% των παγκόσμιων ασθενειών, ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο του καρκίνου ή της καρδιοπάθειας. Πάνω από 800.000 άνθρωποι φθάνουν κάθε χρόνο την αυτοκτονία, κυρίως στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.

Παρά τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία, όμως, το 90% των ψυχασθενών μένουν χωρίς καμία ιατρική φροντίδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις δένονται με αλυσίδες ή φυλακίζονται σε κλουβιά. Οι συντάκτες της μελέτης στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση καλούν στην εκπόνηση νέων στρατηγικών και στην επένδυση μεγαλύτερων κεφαλαίων για την περίθαλψη των ψυχασθενών στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Προειδοποιούν μάλιστα ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο θα υποφέρουν από ψυχικά νοσήματα, ως αποτέλεσμα πολέμων, φτώχειας και λιμών.

Έλλειψη περίθαλψης
Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Action for Mental Illness, Νιρμάλα Σρινιβασάν λέει ότι μόλις 7% με 8% των περίπου 40 με 50 εκατομμυρίων Ινδών που πάσχουν από κάποιο ψυχικό νόσημα, όπως σχιζοφρένεια, κατάθλιψη, ψυχαναγκαστικές εμμονές και άγχος, εξασφαλίζουν κάποια μορφή θεραπείας.

Οι ψυχοπαθείς ενήλικες στις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας καταλήγουν συχνά να ζητιανεύουν στις γωνίες των δρόμων και να κοιμούνται κάτω από γέφυρες. Σε ορισμένες χώρες, πάλι, τα ψυχικά νοσήματα αντιμετωπίζονται ως κοινωνικά στίγματα.

Στη Ζάμπια, τα ψυχικά νοσήματα θεωρούνται ένδειξη μαγείας ή δαιμονισμού, ενώ οι ασθενείς για το λόγο αυτό αποφεύγουν συστηματικά να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.