Σπιρουλίνα: πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό
Δημοσιεύτηκε: 19:44 pm 23 07 2007
Σπιρουλίνα: πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό[*]
Γράφει: Λελούδη Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Η Σπιρουλίνα (Spirulina Platensis) είναι ένα μικροσκοπικό φυτό του γλυκού νερού, που αποτελείται από διαφανή σφαιρικά κύτταρα και τα οποία συνδέονται μεταξύ τους σχηματίζοντας μια ελικοειδή σπείρα. Γνωστή από την αρχαιότητα, έχει επιζήσει στο πλανήτη μας πάνω από 3.5 εκατομμύρια χρόνια. Καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ως βασική τροφή από πολλούς λαούς της γης.
Η σπιρουλίνα περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι μια εύπεπτη και με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα τροφή, η οποία στοχεύει στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος, την απορρόφηση μετάλλων και την μείωση της χοληστερίνης.
Η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη βοηθά στη σταθεροποίηση των διαταραγμένων επιπέδων σακχάρου, γνωστών ώς υπογλυκαιμία. Συστήνεται ιδιαιτέρως σε χορτοφαγικές δίαιτες, επειδή παρέχει βιταμίνη Β12, απαραίτητη για τη σύνθεση υγιών κυττάρων αίματος.
Καταστέλλει την όρεξη. Βοηθά στη μακροζωία ασθενών με καρκίνο. Περιέχει γ-λινολενικό, λινολεϊκό και αραχιδονικό οξύ, σίδηρο, 60-70% πρωτεΐνη, απαραίτητα αμινοξέα, νουκλεϊκά οξέα, χλωροφύλλη και φυκοκυανίνη.
Μερικά από τα χαρακτηριστικά της σπιρουλίνας στον οργανισμό, μετά από επιστημονικές έρευνες έχουν βρεθεί ότι είναι:
1.περιέχει πιο ευπεπτη και απορροφήσιμη μορφή πρωτεΐνης από το μοσχάρι
2.καταστρέφει καρκινικά κύτταρα (καρκινος στήθους)
3.βοηθά στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης
4.παρέχει σχεδόν κάθε βιταμίνη και μέταλλο που έχει ανάγκη ο οργανισμός κατευθείαν από τη φύση και όχι από χημική βιομηχανία.
5.παρέχει πολύ περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, καθώς και μαγνήσιο
6.βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος
7.περιέχει ουσίες που βοηθούν στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό όπως το κάδμιο, το αρσενικό κα
8.βοηθά την πνευματική απόδοση
9.προστατεύει το νευρικό σύστημα από αλλοιώσεις
10.είναι ιδανικό για ανθρώπους με χρόνιες ηπατικές νόσους καθώς και άτομα που καπνίζουν και πίνουν πολύ αλκοόλ
11.διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο έναντι της αρθρίτιδας, του άσθματος, καρδιαγγειακών παθήσεων
12.έχει την δυνατότητα να επηρεάζει την αιμοποίηση ρυθμίζοντας την παραγωγή κιτοκινών και αντισωμάτων
13.με την επίδραση της σπιρουλίνα ς ενεργοποιούνται τα Τ και Β κύτταρα καθώς και τα μακροφάγα
Πειραματικά έχει αποδειχθεί in vivo και in vitro ότι είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία συγκεκριμένων αλλεργιών, αναιμίας, καρκίνου, ηπατοτοξικωσης, καρδιαγγειακών ασθενειών, υπεργλυκαιμίας και υπερλιπιδαιμίας, ανοσοκαταστολής, φλεγμονών. Αυτές οι δράσεις οφείλονται στην ίδια την σπιρουλίνα (φωτοσυνθετικό κυανοβακτηρίδιο) καθώς και σε μερικά από τα συστατικά της συμπεριλαμβανομένων των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, β- καροτενίου, φυκοκυανίνης, φαινολικών ενώσεων.
Tη βρίσκουμε με τη μορφή συμπληρωματος διατροφής σε φαρμακεία.
Γράφει: Λελούδη Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Η Σπιρουλίνα (Spirulina Platensis) είναι ένα μικροσκοπικό φυτό του γλυκού νερού, που αποτελείται από διαφανή σφαιρικά κύτταρα και τα οποία συνδέονται μεταξύ τους σχηματίζοντας μια ελικοειδή σπείρα. Γνωστή από την αρχαιότητα, έχει επιζήσει στο πλανήτη μας πάνω από 3.5 εκατομμύρια χρόνια. Καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ως βασική τροφή από πολλούς λαούς της γης.
Η σπιρουλίνα περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι μια εύπεπτη και με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα τροφή, η οποία στοχεύει στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος, την απορρόφηση μετάλλων και την μείωση της χοληστερίνης.
Η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη βοηθά στη σταθεροποίηση των διαταραγμένων επιπέδων σακχάρου, γνωστών ώς υπογλυκαιμία. Συστήνεται ιδιαιτέρως σε χορτοφαγικές δίαιτες, επειδή παρέχει βιταμίνη Β12, απαραίτητη για τη σύνθεση υγιών κυττάρων αίματος.
Καταστέλλει την όρεξη. Βοηθά στη μακροζωία ασθενών με καρκίνο. Περιέχει γ-λινολενικό, λινολεϊκό και αραχιδονικό οξύ, σίδηρο, 60-70% πρωτεΐνη, απαραίτητα αμινοξέα, νουκλεϊκά οξέα, χλωροφύλλη και φυκοκυανίνη.
Μερικά από τα χαρακτηριστικά της σπιρουλίνας στον οργανισμό, μετά από επιστημονικές έρευνες έχουν βρεθεί ότι είναι:
1.περιέχει πιο ευπεπτη και απορροφήσιμη μορφή πρωτεΐνης από το μοσχάρι
2.καταστρέφει καρκινικά κύτταρα (καρκινος στήθους)
3.βοηθά στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης
4.παρέχει σχεδόν κάθε βιταμίνη και μέταλλο που έχει ανάγκη ο οργανισμός κατευθείαν από τη φύση και όχι από χημική βιομηχανία.
5.παρέχει πολύ περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, καθώς και μαγνήσιο
6.βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος
7.περιέχει ουσίες που βοηθούν στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό όπως το κάδμιο, το αρσενικό κα
8.βοηθά την πνευματική απόδοση
9.προστατεύει το νευρικό σύστημα από αλλοιώσεις
10.είναι ιδανικό για ανθρώπους με χρόνιες ηπατικές νόσους καθώς και άτομα που καπνίζουν και πίνουν πολύ αλκοόλ
11.διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο έναντι της αρθρίτιδας, του άσθματος, καρδιαγγειακών παθήσεων
12.έχει την δυνατότητα να επηρεάζει την αιμοποίηση ρυθμίζοντας την παραγωγή κιτοκινών και αντισωμάτων
13.με την επίδραση της σπιρουλίνα ς ενεργοποιούνται τα Τ και Β κύτταρα καθώς και τα μακροφάγα
Πειραματικά έχει αποδειχθεί in vivo και in vitro ότι είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία συγκεκριμένων αλλεργιών, αναιμίας, καρκίνου, ηπατοτοξικωσης, καρδιαγγειακών ασθενειών, υπεργλυκαιμίας και υπερλιπιδαιμίας, ανοσοκαταστολής, φλεγμονών. Αυτές οι δράσεις οφείλονται στην ίδια την σπιρουλίνα (φωτοσυνθετικό κυανοβακτηρίδιο) καθώς και σε μερικά από τα συστατικά της συμπεριλαμβανομένων των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, β- καροτενίου, φυκοκυανίνης, φαινολικών ενώσεων.
Tη βρίσκουμε με τη μορφή συμπληρωματος διατροφής σε φαρμακεία.