Σελίδα 1 από 1

Βορειοηπειρώτες -- Ευεργέτες

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 16:41 pm 14 11 2006
από Νεολαια
ΓΕΩΡΓΙΟΣ και ΣΙΜΩΝ ΣΙΝΑΣ




Εικόνα

Ο Γεώργιος Σίνας (1783 1856).

ΚΑΤΑΓΩΓΗ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:
Ο Γεώργιος Σίνας γεννήθηκε το 1783 στη Νύσσα της Σερβίας από γονείς Μοσχοπολίτες.
Ο Σίμων, υιός του Γεωργίου και ομώνυμος του παππού του γεννήθηκε το 1810.

ΧΩΡΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ:
Ο Γεώργιος ακολούθησε τον πατέρα του στην Βιέννη.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:
Αρχικά σπούδασε και στη συνέχεια ακολούθησε το δρόμο του εμπορίου εκπλήττοντας τον εμπορικό κόσμο με τις οξυδερκείς ενέργειές του. Για τις έξοχες υπηρεσίες προς την Αυστρία και άλλα κράτη, τόσο του Γεωργίου, όσο και του υιού του Σίμωνος, τιμήθηκαν και οι δύο με πλήθος ανώνυμα παράσημα, έλαβαν τον τίτλο του βαρόνου και του εξ απορρήτων αυτοκρατορικού συμβούλου, διετέλεσαν και πρόξενοι και πρεσβευτές της Ελλάδας στη Βιέννη.

ΕΥΕΡΓΕΣΙΕΣ:
Το 1842 ο Γεώργιος Σίνας οικοδόμησε με δαπάνη το Αστεροσκοπείο της Αθήνας και το προίκισε με τα αναγκαία εργαλεία και την κατάλληλη βιβλιοθήκη.
Αποτελεσματική συνδρομή και προστασία παρέσχε στην νεοΐδρυτη Εθνική Τράπεζα Ελλάδος ο νεαρός φίλος του Γ. Σταύρου.
Μετά το θάνατο του πατέρα του Γεωργίου (1853), ο Σίμων Σίνας ανέλαβε την δαπάνη για τη λειτουργία του Αστεροσκοπείου, βοήθησε αρκετούς νέους να σπουδάσουν στην Ευρώπη, ενίσχυσε το έργο της Φιλεκπαιδευτικής εταιρείας, συνέβαλε στην αποπεράτωση του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, διέθεσε υπέρ του Αμαλιείου Ορφανοτροφείου 157.000 δρχ. και ανήγειρε το Μέγαρο της Ακαδημίας. Το τελευταίο έργο δεν πρόλαβε να το δει τελειωμένο γιατί πέθανε 15 Απρίλη το 1876.
Αξίζει να σημειώσουμε την πρώτη υπέρ της Ελεύθερης Ελλάδας ευεργετική πράξη προς τον Ιωάννη Καποδίστρια (στη Βιέννη το 1830) ο Σίμων Σίνας έστειλε 2007 τάλιρα ως προϊόν εράνου μεταξύ των ομογενών της Αυστριακής πρωτεύουσας, παρακαλώντας εκ μέρους του να κατατεθεί ως πρώτος θεμέλιος λίθος προς σύσταση κοινωφελούς ινστιτούτου, ορφανοτροφείου, νοσοκομείου …Επίσης όσο ζει στην Αυστρία, κατασκευάζει Ναό της Αγίας Τριάδος, κατασκευάζει κατά μήκος όλης της αυτοκρατορίας των Αψβούργων τον Σιδηρόδρομο του Νότου και δίκτυο πλωτών διωρύγων στους ποταμούς Δούναβη και Τίσσα, ιδρύοντας την πρώτη Ατμοπλοϊκή εταιρεία Δουνάβεως.
Δωρίζει την πρώτη γέφυρα που ενώνει την Βούδα και την Πέστη, δημιουργώντας την Βουδαπέστη.
Ο υιός του Γεωργίου, Σίμων, αναγείρει στη Βουδαπέστη Νοσοκομεία, Βρεφοκομεία και πτωχοκομεία.
Επίσης χρηματοδοτεί το παγκοσμίου φήμης Μέγαρο Φίλων της Μουσικής, την Ακαδημία και την Εμπορική Σχολή της Βιέννης.

Εικόνα
Αστεροσκοπείο Αθηνών Γεώργιος Σίνας (θεμελίωση και ίδρυση)
Σίμων Σίνας (δαπάνη για τη λειτουργία).

Εικόνα
Aκαδημια Αθηνών
ευεργέτης Σίμων Σίνας (ανέγερση του Μεγάρου).

Εικόνα
Μητρόπολη Αθηνών
Σίμων Σίνας (αποπεράτωση).

Εικόνα
Άγιος Νικόλαος Σύρου
ευεργέτης Σίμων Σίνας


Εικόνα
Βουδαπάεστη-Γέφυρα Δούναβη
ευεργέτης Σίμων Σίνας
Εικόνα
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ
ευεργέτης Σίμων Σίνας

Εικόνα
Nαός Αγίας Τριάδος Βιέννης
ευεργέτης Σίμων Σίνας

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΡΣΑΚΗΣ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 16:55 pm 14 11 2006
από Νεολαια
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΡΣΑΚΗΣ


Εικόνα
Ο Απόστολος Αρσάκης (1792-1874)


ΚΑΤΑΓΩΓΗ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:
Ο Απόστολος Αρσάκης γεννήθηκε το 1792 στο μικρό χωριό Χοτάχοβα, πλησίον της Πρεμετής. Μέτσοβο και ήταν ανιψιός των αδελφών Τοσίτσα.

ΧΩΡΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ:
Ταξίδεψε αρχικά στο θείο του στο Βουκουρέστι, όπου διδάχθηκε τα πρώτα του γράμματα και κατόπιν στη Βιέννη, όπου διδάχθηκε τα Ελληνικά με δάσκαλο τον Νεόφυτο Δούκα. Τελικά σπούδασε Ιατρική στο Παν/μιο της Χάλλης.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:
Μετά τις σπουδές του εγκαταστάθηκε στην Ρουμανία και έφθασε στα ανώτερα αξιώματα, υπουργός εξωτερικών η πρόεδρος του υπουργικού Συμβουλίου της Ρουμανίας και για λίγο και πρωθυπουργός της Ρουμανίας.

ΕΥΕΡΓΕΣΙΕΣ:
Παρά τα πολλά και μεγάλα αξιώματα δεν ξέχασε την πατρίδα του. Αρχίζει με την επισκευή της εκκλησίας του χωριού του και μετά την προσοχή του προσελκύει το έργο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας της Αθήνας (Παρθεναγωγείο, Σχολή, εκκλησία) της οποίας και αναδείχθηκε μέγας ευεργέτης.

Εικόνα
Απόστολος Αρσάκης
Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία

Εικόνα
Ευεργέτες της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 17:02 pm 14 11 2006
από Νεολαια
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΠΠΑΣ





ΚΑΤΑΓΩΓΗ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:
Ο Ευάγγελος Ζάππας γεννήθηκε το 1800 στο Λάμποβο της Β.Ηπείρου. Υπήρξε πρωτοπαλίκαρο του Μάρκου Μπότσαρη σε όλους τους αγώνες των Σουλιωτών κατά του Αλη πασά. Μετά την πτώση του Σουλίου πέρασε στην ελεύθερη Ελλάδα και αγωνίσθηκε στο πλευρό πολλών μεγάλων οπλαρχηγών σε όλη τη διάρκεια της Εθνεγερσίας. Έφθασε στο βαθμό του ταξίαρχου.

ΧΩΡΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:
Μετά την απελευθέρωση ταξίδεψε στη Βλαχιά. Επιδίδεται στο εμπόριο και την ενοικίαση αγροκτημάτων για καλλιέργειες

ΕΥΕΡΓΕΣΙΕΣ:
Η ανά τετραετία τέλεση των Ολυμπίων εκθέσεων στην Αθήνα σε αξιοπρεπές και ευρύχωρο κατάστημα, σύμφωνα με δικό του σχέδιο.
Η έκδοση λεξικού και γραμματικής της ρουμανικής γλώσσας.
Αποστολή χρημάτων για επισκευή μοναστηριού γενέθλιας περιοχής και σύσταση σχολείου στο χώρο του μοναστηριού, αλληλοδιδακτικού σχολείου με βιβλιοθήκη, με κατοικίες διδασκάλων, με κήπους στο Λάμποβο.
Ενίσχυση του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αμαλίειου Ορφανοτροφείου και πολλά χρήματα για την πρώτη αναμόρφωση των κερκίδων του Παναθηναϊκού Σταδίου.

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 17:05 pm 14 11 2006
από Νεολαια
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΠΠΑΣ


Εικόνα


ΚΑΤΑΓΩΓΗ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:
Ο Κωνσταντίνος Ζάππας γεννήθηκε το 1814 στο Λάμποβο της Β.Ηπείρου. Έμεινε άγαμος όπως και ο θειος του Ευάγγελος.

ΧΩΡΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:
Πέρασε τα νεανικά του χρόνια στο χωριό και περί το 1835 εκλήθη υπό του θείου του Ευαγγέλου στη Βλαχιά, όπου έμεινε βοηθός και συνεργάτης του.

ΕΥΕΡΓΕΣΙΕΣ:
Ανέγερση στην Αθήνα του κτιρίου των Ολυμπίων και των Ζαππείων Παρθεναγωγείων στην Κωνσταντινούπολη, την Αδριανούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Επίσης ανέγερση πλήθους σχολείων, εκκλησιών και ιδρυμάτων κοινής ωφελείας ειδικά στον τόπο καταγωγής του αλλά και σε όλη την Ήπειρο. Υφαντική σχολή στο χωριό του και Γεωργική σχολή στη Θεσσαλία. Κληροδότησε στο Ελληνικό Δημόσιο απέραντες εκτάσεις στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες.





Εικόνα
1870 Μέγαρο Ολυμπίων - Ζάππειο
ευεργέτες Ευάγγελος και Κωνσταντίνος Ζάππας(ανέγερση)

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 17:07 pm 14 11 2006
από Νεολαια
Χρηστάκης Ζωγράφος (1872 περίπου)






ευεργετήματα:
Ζωγράφειο Γυμνάσιο με Βιβλιοθήκη Κωνσταντινούπολης,
Ζωγράφειο Παρθεναγωγείον Κωνσταντινούπολης,
Ζωγράφειο Παρθεναγωγείον Κεστορατίου Β. Ηπείρου,
Ζωγράφειο Παρθεναγωγείον Αργυροκάστρου Β. Ηπείρου


Εικόνα
Ζωγράφεια Διδασκαλεία Κεστορατίου Β. Ηπείρου

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 17:09 pm 14 11 2006
από Νεολαια
Ιωάννης Πάγκας (Μπάγκα) (1883 περίπου)




Ανήγειρε το Ελληνικό Γυμνάσιο Κορυτσάς




Εικόνα
ο τάφος του Ιωάννη Πάγκα (Μπάγκα)
Ά Κοιμητήριο Αθηνών

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 18:28 pm 26 11 2006
από Pogonistan
Χε, όλοι αυτοί που ανέφερες πιο πάνω (εκτός από τον Μπάγκα και τον Ζωγράφο) είναι βλάχοι (αρωμούνοι). Δεν μπορούμε να τους ταυτίσουμε απόλυτα με τους υπόλοιπους Βορειο-ηπειρώτες.

Re: Βορειοηπειρώτες -- Ευεργέτες

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 17:34 pm 07 09 2008
από sonia
Σε όλες σχεδόν τις δύσκολες στιγμές της Eλλάδος δεν έλειψαν οι υπέροχες μορφές της. Κι όταν οι ισχυροί της γης, με τη γνωστή αναίδειά τους και τον ωμό κυνισμό τους, δήλωναν πως η Ελλάδα υπάρχει στη φαντασία λίγων λόγιων ανθρώπων, οι μεγάλοι Έλληνες ευεργέτες έδιναν σκληρή την απάντησή τους: Πρόσφεραν πρόθυμα τον καρπό των μόχθων και των στερήσεών τους και αφειδώς τον έθεταν στην υπηρεσία του σκλαβωμένου Γένους.
Αυτό ακριβώς οφείλουμε να νιώσουμε βαθιά εμείς οι Έλληνες.
Και πάνω απ΄ όλους να το νιώσουμε εμείς οι Ηπειρώτες. Γιατί, όταν, μιλάμε για εθνικούς ευεργέτες, εννοούμε, βασικά, τους Ηπειρώτες ευεργέτες.
Πατρίδα των ευεργετών η Ήπειρος. Όσο ξερό και άγονο είναι το έδαφός της, τόσο πλούσιο φύτρωσε και εξακολουθεί, ευτυχώς, να φυτρώνει το δέντρο της Ευεργεσίας. Δέντρο που πρόσφερε άφθονους τους καρπούς του, ιδιαίτερα στα χρόνια της πικρής σκλαβιάς. Τότε ακριβώς που οι θρήνοι και οι στεναγμοί της φυλής μας συνέθεταν τη θλιβερότερη συμφωνία, τότε που ήταν «σβησμένες όλες οι φωτιές οι πλάστρες μες στη χώρα», ξύπνησε στις ψυχές των απόδημων Ηπειρωτών η πανάρχαια αρετή της φιλοπατρίας.
Λαμπροί και δημιουργικοί Ηπειρώτες πήραν, στα δίσεχτα χρόνια της σκλαβιάς το δρόμο προς την ξενιτιά_ γρήγορα ξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη, τη Ρωσία, ακόμα και τις Ινδίες. Καλλιέργησαν έτσι ένα σύγχρονο εμπορικό πνεύμα. Δημιούργησαν κεφάλαια που έφταναν σε αμύθητα, για την εποχή, ποσά. Παράλληλα διατήρησαν στενές οικονομικές και πνευματικές σχέσεις με την Ήπειρο.
Ποτέ δε λησμόνησαν τα προς την πατρίδα τους καθήκοντα. Άφησαν τους καρπούς των μόχθων τους για κοινωφελείς σκοπούς. Απ΄ τους απόδημους Ηπειρώτες προήλθαν οι πιο μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες. Με χρήματα μεγάλων Ηπειρωτών ευεργετών δημιουργήθηκαν όλα τα γνωστά κοινωφελή ιδρύματα και έργα, που σήμερα κοσμούν την πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους.

ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

Εξέχουσα θέση ανάμεσα στους μεγάλους Εθνικούς Ευεργέτες της πατρίδας μας, κατέχουν λαμπρά τέκνα της Βορείου Ηπείρου. Άφησαν για το Έθνος ολόκληρο και για την ιδιαίτερη πατρίδα τους μεγάλα ποσά για κοινωφελείς σκοπούς σε βασικούς τομείς, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας. Οι γνωστές περιπέτειες όμως του Έθνους είχαν σαν αποτέλεσμα αυτό το γνήσια Ελληνικό κομμάτι της Ηπείρου να βρεθεί εκτός Ελληνικών συνόρων και να ανήκει εδώ και αρκετά χρόνια, στην Αλβανία.
Ανάλογες με τις περιπέτειες του Έθνους ήταν και οι περιπέτειες των Κληροδοτημάτων τα οποία συνέστησαν οι Βορειοηπειρώτες ευεργέτες και αφορούσαν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, στη Βόρειο Ήπειρο.